Jocurile Olimpice A cucerit aurul olimpic și vrea să devină vocea tinerilor sportivi: Ce acuzații face sud-coreeanca la adresa oficialilor din badminton
Data actualizării:
Data publicării:
Competiția Jocurilor Olimpice pune în lumină diversele dificultăți pe care le întâmpină sportivii, indiferent de țara din care provin.

„Accidentarea mea a fost dificilă, mai gravă decât am crezut”

Sud-coreeanca An Se-Young, medaliată cu aur la badminton la Jocurile Olimpice de la Paris, și-a imaginat o întoarcere glorioasă din capitala Franței, sărbătorind reușita cu medalia la gât, dar realitatea nu a arătat, totuși, în acest mod.

Ajunsă pe aeroportul Incheon din Coreea de Sud, reporterii au înconjurat-o pe sportivă, adresându-i numeroase întrebări despre criticile sale la adresa Asociației Coreene de Badminton și a echipei naționale – care au determinat organismul de conducere al țării să deschidă o anchetă.

„Am vrut să câștig la Jocurile Olimpice și unul dintre motivele pentru care am muncit din greu este pentru că voiam ca vocea mea să capete putere”, a declarat Se-Young, în vârstă de 22 de ani, unui post de radio din Coreea de Sud.

Jucătoarea de badminton a denunțat o presupusă serie de rele tratamente pe care că le-ar fi îndurat timp de șapte ani, când a intrat pentru prima dată în echipa națională sud-coreeană. An a spus că problemele au atins apogeul în luna mai, când a transmis pe Instagram că specialiștii unui spital unde a realizat un control, alături de un antrenor al echipei naționale, au considerat că o perioadă cuprinsă între două până la șase săptămâni de reabilitare ar fi suficientă pentru ca ea să se întoarcă la antrenamente.

La conferința de presă a sportivilor medaliați la Paris, An a susținut că diagnosticul dat inițial a fost unul greșit, spunând că a trebuit să „suporte durerea și să continue să joace”, deoarece se apropiau Jocurile Olimpice.

„Accidentarea mea a fost dificilă, mai gravă decât am crezut”, a spus ea despre tendonul rotulian drept care s-a rupt parțial în timpul Jocurilor Asiatice de la Hangzhou, în octombrie anul trecut.

„Am fost atât de dezamăgită”, a spus An despre echipa națională a Coreei de Sud, acuzând oficialii sud-coreeni că i-au gestionat în mod greșit accidentările.

Totuși, Asociația Coreeană de Badminton a respins afirmațiile prin intermediul unei declarații de 10 pagini, susținând că An a trecut prin cinci săptămâni de reabilitare cu propria echipă, Samsung Life Sports, „la cererea sa” și a participat la Kumamoto Masters Japan și Li-ning China Masters în luna noiembrie, din „propria sa dorință”.

„Din cei 12 sportivi de badminton care participă la Jocurile Olimpice, An Se-young a beneficiat de un antrenor din luna februarie a acestui an pentru a o ajuta la gestionarea și recuperarea accidentării”, a spus asociația.

De asemenea, ei au mai menționat că există dovezi precum un mesaj text al antrenorului principal Kim Hak-Kyun, care îi spune lui An, în noiembrie anul trecut, să „se concentreze pe refacere” și că nu trebuie să „tragă prea mult” pentru a participa la Masters.

Deși a subliniat că a făcut tot posibilul pentru sportivă, asociația a susținut că va „verifica cu atenție” înregistrările spitalului pentru a înțelege unde a fost diagnosticată greșit An Se-Young, totodată pentru a se asigura că „un astfel de incident nu se va întâmpla din nou”.

An, care a concurat la proba de simplu feminin, a mai susținut că echipa națională a dat prioritate jucătorilor de dublu când a venit vorba despre tratamentele medicale, „deoarece proba de dublu a avut întotdeauna rezultate bune”, a declarat ea săptămâna trecută pentru agenția de știri Yonhap, citată de CNN.

 

„E timpul să ne uităm la motivul pentru care avem o singură medalie de aur”

Coreea de Sud a câștigat medalia de aur prin evoluția lui An Se-Young la proba de badminton feminin și medalia de argint la dublu mixt, în cadrul JO 2024.

„Probele de simplu și dublu sunt în mod clar diferite și cred că [atleții] ar trebui antrenați într-un sistem diferit. În primul rând, antrenorii principali și antrenorii [pentru simplu și dublu] trebuie împărțiți, iar metodele de antrenament ar trebui împărțite sistematic”, a mai spus An pentru Yonhap.

Fanii și-au exprimat sprijinul pentru tânăra campioană olimpică pe rețelele de socializare. „Înveselește-te, An Se-Young”, a scris un utilizator pe Instagram, strângând peste 6.000 de aprecieri.

„Cred că am îndurat multe în ultimii șapte ani, suprimând [ce s-a întâmplat] pentru acest obiectiv. Nu aș fi putut atinge acest obiectiv de una singură, dar au fost o mulțime de lucruri dezamăgitoare”, a declarat An pentru presa sud-coreeană săptămâna trecută.

„Cred că badmintonul nostru poate face foarte multe progrese, dar e timpul să ne uităm la motivul pentru care avem o singură medalie de aur”, a mai spus ea.

La Jocurile Olimpice de la Paris, Coreea de Sud a obținut 32 de medalii, dintre care 13 medalii de aur, 9 medalii de argint și 10 medalii de bronz, cu 12 mai multe decât la ediția trecută a JO.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei FC Botoşani dă lovitura la ultima fază. Victorie cu FCSB

FC Botoşani a câştigat meciul restant cu FCSB, din tur,...

Handbal Dinamo, zdrobită de Fuchse Berlin în Liga Campionilor

Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Florentin Pera, anunţ despre Cristina Laslo: Nu mai putea fi convocată, a transmis Federaţiei că se retrage de la naţională

Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

România nu scapă de Kosovo! Un nou duel între două reprezentante ale țărilor

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

pixel