Jocurile Olimpice Acuzații la adresa campionului olimpic la 100 metri liber, chinezul Pan Zhanle: „Nu-i învingi pe acești băieți la o lungime de un corp”
Data publicării:
Înotătorul chinez Pan Zhanle, campionul olimpic de la Paris în proba de 100 metri liber, a reușit să își doboare propriul record mondial, stabilit în luna februarie a acestui an.

Brett Hawke: „Nu este omenesc posibil să faci așa ceva”

Un antrenor de înot de elită din Australia spune că reușita uimitoare a chinezului Pan Zhanle de a-și doborî recordul mondial la proba de 100 metri liber nu este posibilă din punct de vedere „uman”, afirmând, ironic, că „dacă pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este”.

Înotătorul chinez în vârstă de 19 ani și-a doborât propriul record cu 0,4 secunde pentru a-l întrece pe australianul Kyle Chalmers, care a reușit să câștige doar argintul. David Popovici a terminat pe a treia poziție cursa de miercuri seară, primind medalia de bronz.

Efortul incredibil al medaliatului cu aur a reprezentat prima medalie pentru China la proba de 100 metri liber, dar antrenorul de înot Brett Hawke nu este convins de veridicitatea rezultatului, spunând că proba de miercuri l-a supărat: „Ascultă, o să fiu sincer, sunt supărat pentru acea probă”, a postat Hawke pe contul său de Instagram după cursă.

„Uite, sunt supărat din mai multe motive. Prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie, de la Rowdy Gaines la Alex Popov, la Gary Hall Jr, Anthony Irvin și până la King Kyle Chalmers. Îi cunosc îndeaproape pe acești oameni, i-am studiat de 30 de ani.

Am studiat acest sport. Am studiat viteza. Îl înțeleg. Sunt un expert în asta, asta fac cel mai bine. Sunt supărat în acest moment pentru că nu câștigi o probă de 100 metri liber astfel. Nu o faci!

Nu este omenesc posibil să faci așa ceva. Nu-mi pasă ce spune altcineva. Nu este un aspect care ține de rasă, nu este împotriva unei anumite persoane sau a unei națiuni, asta este doar ceea ce văd și ceea ce știu. Nu este real, nu învingi așa. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, nu-i învingi pe acești băieți la o lungime de un corp, la 100 metri liber. Asta nu este omenesc posibil, bine, așa că nu-mi vindeți gogoși, nu mi-l băgați pe gât. Nu e adevărat.”

El nu a menționat dopajul în mod direct, dar echipa Chinei a fost supusă unui control sporit de la dezvăluirile care îi privesc pe cei 23 de înotători care au fost testați pozitiv la o substanță interzisă, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urmă cu trei ani. Autoritățile antidoping au acceptat explicația Chinei conform căreia înotătorii au consumat alimente contaminate la un hotel.

Totuși, Chalmers, medaliatul cu argint la această probă, crede că înotătorul chinez nu s-a dopat. Întrebat după cursă dacă este îngrijorat cu privire la evoluția uluitoare a lui Pan, ajutată de un potențial dopaj, australianul a fost clar: „Fac tot ce pot pentru a câștiga cursa și am încredere că toată lumea face la fel ca mine, rămânând fidel integrității sportului”, a spus el. „Am încredere că el (Pan) merită acea medalie de aur”, a încheiat antrenorul australian, potrivit Dailymail.

 

Pan Zhanle se apără și dezvăluie de câte ori a fost testat

Echipa de înot a Chinei face obiectul unei supravegheri intense după dezvăluirile făcute în aprilie, conform cărora 23 de înotători din această țară au fost testați pozitiv la un medicament cardiac interzis în 2021, dar au fost autorizați să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Pan Zhanle a spus că el a fost vizitat frecvent de teste antidoping, nefiind vizat de acuzațiile aduse colegilor săi.

„Anul trecut am efectuat 29 de teste și nu am avut niciodată unul pozitiv”, le-a declarat campionul olimpic chinez reporterilor, prin intermediul unui traducător.

„Din mai până în iulie am avut 21 de teste, niciun pozitiv. Astăzi am efectuat deja un al doilea test. Nu cred că a existat vreun impact (asupra mea), deoarece toate testele au fost făcute în procedura normală... Deci nu este o problemă mare”, a adăugat el.

 


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel