Fotbal Antrenorul Sven-Goran Eriksson pierde lupta împotriva cancerului, la 76 de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Antrenorul suedez a dus o luptă dificilă împotriva cancerului pancreatic.

Sven-Goran Eriksson a trecut la cele veșnice

Fostul antrenor suedez Sven-Goran Eriksson a murit la vârsta de 76 de ani.

„După o lungă suferință, Sven-Goran Eriksson a murit în cursul dimineții (n.r. luni, 26 august) acasă, înconjurat de familie”, a transmis familia prin intermediul unui comunicat de presă. 

La începutul acestui an, Eriksson a dezvăluit că a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în fază terminală, declarând că mai are „în cel mai bun caz” un an de trăit.

El a renunțat la ultima sa îndatorire, aceea de director sportiv la Karlstad, în Suedia, în urmă cu un an, din cauza a ceea ce el a descris, la acea vreme, ca „probleme de sănătate care sunt sub investigație”.

Moartea lui Eriksson a fost confirmată de Bo Gustavsson, fostul agent al antrenorului Lazio în Suedia, prin intermediul agentului său de PR din Marea Britanie, Dean Eldredge de la Oporto Sports.

Erikkson a vorbit despre dragostea lui necondiționată pentru clubul Liverpool, înainte de a-și exprima regretul că nu i-a putut antrena pe aceștia cât timp a fost în activitate.

Cariera managerială a lui Eriksson s-a întins pe mai bine de patru decenii, începând în Suedia, la Degerfors IF, înainte de a prelua conducerea celor de la IFK Göteborg. Eriksson avea 30 de ani la acea vreme și abia cunoștea jucătorii unuia dintre cele mai importante cluburi ale țării, dar a atins un succes uriaș, reușind să câștige campionatul cu Göteborg și Cupa UEFA în 1982.

Acest lucru a determinat ca Eriksson să fie numit antrenor la Benfica și să cunoască din nou un succes prin cucerirea a două titluri ale primei divizii. El a mai ajuns și într-o altă finală a Cupei UEFA, un an mai târziu, în 1983, pierdută însă. În cariera sa de antrenor de club, Eriksson a mai condus echipe de top din Europa, precum Roma, Fiorentina, și Lazio, cu care a câștigat titlul în Serie A în 2000.

Cel mai notabil moment al carierei sale a fost numirea sa ca selecționer al echipei naționale a Angliei în 2001, devenind primul antrenor străin care a ocupat acest post. Sub conducerea sa, Anglia a ajuns în sferturile de finală la Cupa Mondială din 2002 și 2006, precum și la Campionatul European din 2004. Deși a fost criticat pentru că nu a reușit să câștige vreun trofeu major cu Anglia, Eriksson a rămas o figură respectată în fotbalul mondial. După perioada petrecută la naționala Angliei, a continuat să antreneze echipe la nivel internațional și de club, inclusiv echipa națională a Mexicului și cluburi din China și Filipine.

Un documentar despre viața lui Eriksson, intitulat simplu „Sven”, a fost difuzat pe Amazon Prime înainte de moartea sa. Proiecția conține un mesaj chiar de la antrenor, care a rezumat într-un mod emoționant umorul, grația și demnitatea de care a dat dovadă. „Nu-ți pare rău, zâmbește”, a spus Eriksson. „Mulțumesc pentru tot, antrenori, jucători, mulțimi, a fost fantastic. Aveți grijă de voi și aveți grijă de viața voastră. Și trăiți-o. La revedere”, a spus el, potrivit The Guardian.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Crainicul lui Dinamo face praf jocul Oţelului şi spune că este o echipă care joacă urât, dar obţine rezultate

Sursa: Agerpres

Valeriu Iftime îi face praf pe Pap şi Matricardi, după FC Botoşani - Gloria Buzău 3-3

Sursa: Agerpres
EXCLUSIV

Secretele titlului câştigat de Oţelul. Cum s-a obţinut performanţa istorică de la Galaţi

pixel