Jocurile Olimpice Aurul României, câștigat de echipa de canotaj feminin de 8+1, „a venit după muncă și strădanie”. Declarațiile canotoarei Simona Radiș
Data actualizării:
Data publicării:
Medaliată cu aur și argint la Jocurile Olimpice de la Paris, canotoarea în vârstă de 25 de ani, Simona Radiș, a expus primele impresii după ce a adus, alături de colegele sale, a treia medalie de aur pentru România.

Simona Radiș, declarații de mare campioană: „Argintul de alaltăieri ne-a dat într-adevăr un dram de motivație în plus”

Canotoarea Simona Radiș a afirmat, sâmbătă, după medalia de aur cucerită de echipajul feminin de 8+1, că performanța obținută este înălțătoare și că face parte din cea mai puternică echipă pe care a avut-o România.

„Poate asta este mentalitatea, că 8+1 înseamnă totul. Poate că așa este la alte persoane, nu la mine. Pentru că proba noastră de suflet este cu siguranță cea de dublu, acolo ne antrenăm cel mai mult, acolo am suferit cel mai mult tot anul, pentru că a fost greu. Dar cu siguranță că rezultatul din barca de 8 este unul înălțător, a venit după muncă și strădanie, a venit după ce am concurat în bărci diferite și am avut curse întinse.

A fost o diferență față de adversarele noastre, deși ele au fost mai proaspete și noi am fost mai obosite, dar am putut să ne facem treaba și rezultatul nu a întârziat să apară. Cred că sunt în cea mai puternică echipă pe care a avut-o România până în prezent, o echipă tânără, cu forțe fizice și psihice nemărginite”, a declarat Radiș.

Ea spune că în edițiile viitoare ale Jocurilor Olimpice, canotajul românesc este capabil să obțină și mai multe medalii: „Într-adevăr această performanță vine după 20 de ani, nu mă gândeam că voi câștiga eu la Jocurile Olimpice, dar este un mare sentiment de mândrie că noi am reușit astăzi să cucerim această medalie de aur.

Este o bucurie care ne motivează și ne dă încredere, canotajul este pe o scară ascendentă, rezultatele s-au înmulțit, sunt din ce în ce mai bune și promit foarte mult pentru edițiile viitoare.

Cred că la toate cursele am avut același nivel de motivație și încredere în forțele proprii și în echipă. Noi antrenăm totul acasă, nu venim aici nepregătiți și sperăm la surprize. Pentru că surprizele nu vin decât dacă le pregătești și muncești zilnic pentru ele.

Argintul de alaltăieri a fost un rezultat foarte bun, ne-a dat într-adevăr un dram de motivație în plus, atât nouă, cât și celorlalte bărci care nu au reușit să cucerească o medalie, mi-am dorit foarte mult să reușim”, a adăugat sportiva.

„Nu sunt regina lumii, sunt aceeași Simona pe care o știe toată lumea”

Cu două medalii la Paris, argint la dublu vâsle feminin și aur la 8+1, Radiș consideră că a rămas aceeași persoană modestă, fiind convinsă totodată că Team România va reuși să mai obțină și alte medalii.

„Nu sunt regina lumii, sunt aceeași Simona pe care o știe toată lumea. Sunt fericită că am această medalie la gât, dar nu mă schimba. Ea a venit ca o răsplată în urma anilor de muncă. Și nu este doar pentru mine. Abia astăzi am realizat cât de mulți români au venit să ne susțină.

Am primit sute de mesaje de încurajare și felicitări, suntem în inimile oamenilor și ăsta este cel mai înălțător sentiment. Eu am spus înainte de a veni la aceste Jocuri că România va străluci, că vom obține rezultate frumoase și s-a dovedit acest lucru. Eu cred că nu ne vom opri aici, urmează și alți sportivi să intre în competiție. Eu văd câteva rezultate frumoase și în continuare”, a declarat Radiș.

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului.

România, în formula Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu, s-a impus cu timpul de 5 min 54 sec 39/100, terminând cu mai mult de o barcă avans față de Canada (Jessica Sevick, Caileigh Filmer, Maya Meschkuleit, Kasia Gruchala-Wesierski, Avalon Wasteneys, Sydney Payne, Kristina Walker, Abby Dent, Kristen Kit), campioana olimpică en titre, înregistrată din 5 min 58 sec 84/100.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, România ocupa doar locul șase în finală, după ce în serii stabilise un nou record mondial și olimpic (5:52.99).

Ultima medalie olimpică a României în această probă - bronz - data din 2016, de la Rio. Totodată, acesta este al patrulea titlu olimpic al României la 8+1 feminin, după cele din 1996, 2000, 2004.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie ușoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, 8+1 feminin, 8+1 masculin.

Canotajul a obținut cinci medalii la JO 2024, două de aur și trei de argint.

România are un bilanț de șapte medalii la Jocurile de la Paris, trei de aur, trei de argint și una de bronz. Aur au câștigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin și echipajul feminin de 8+1 (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu), argintul a fost obținut de Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin și de Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie ușoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de același David Popovici la 100 metri liber, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?