Tenis Banii, principala problemă a tenisului românesc în 2023. Laude pentru Gabriela Ruse, Ana Bogdan şi Sorana Cârstea
Data publicării:
George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, a făcut retrospectiva anului 2023 şi a afirmat că lipsa banilor a fost cea mai mare problemă. 

"Principala problemă a anului a fost faptul că Federaţia Română de Tenis nu a fost prinsă între cele mai bune 17 federaţii considerate de interes naţional, ceea ce a făcut ca bugetul să fie mult subdimensionat. Am primit undeva la 500.000 de euro. Bugetul este foarte mic, având în vedere organizarea a peste 20 de competiţii internaţionale al căror buget depăşeşte cu mult. Sigur că sperăm la un buget mai bun, sperăm să putem să venim şi noi alături de părinţii care sunt principalii finanţatori ai acestor copii deosebiţi", a declarat George Cosac pentru Agerpres. 

Jucătoarele din România, lăudate pentru performanţe 

"În ciuda faptului că finanţarea a fost sub necesarul minim pentru că Federaţia Română de Tenis nu a fost prinsă între cele 17 federaţii de interes naţional, cu toate că din punctul meu de vedere ca şi vizibilitate şi notorietate, şi nu în ultimul rând ca performanţe, FRT este între primele cinci, rezultatele au fost bune. Cu toate acestea, consider că jucătorii de tenis au obţinut performanţe deosebite anul acesta. Printre rezultatele notabile aş vrea să menţionez pe Giulia Popa, care a fost vicecampioană europeană la simplu şi dublu, de asemenea vicecampioană la Festivalul Olimpic al Tineretului European, campioană europeană cu echipa de 14 ani şi locul 5 la Mondialele pe echipe. De asemenea, aş mai vrea să le menţionez pe cele două fete de 18 ani, Mara Gae şi Cara Maria Meşter, care au devenit campioane europene la dublu fete. Gae câştigând şi turneul de la US Open, tot în proba de dublu. Dintre juniori, la băieţi aş vrea să îl menţionez pe Alexandrescou şi Berge, care au fost pe locul doi la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) şi locul trei la Campionatul European. La senioare aş vrea să remarc performanţa Gabrielei Ruse, semifinală la dublu la Australian Open, Ana Bogdan, câştigătoare a două turnee WTA, la Iaşi şi Parma, Sorana Cîrstea, care a venit în top 20 cu o clasare extraordinară, a avut un an excepţional, Monica Niculescu, care reuşeşte să se menţină în primele 50 la dublu, şi, nu în ultimul rând, Jaqueline Cristian, care după o accidentare, a reuşit să revină în top 100. Din punctul meu de vedere au fost rezultate deosebite", a afirmat Cosac.

În 2024, FRT vrea 30 de competiţii în România 

Oficialul FRT a precizat că în 2023, Federaţia Română de Tenis a încercat să organizeze cât mai multe competiţii internaţionale pentru juniori: "Din punctul de vedere al federaţiei, am încercat să organizăm cât mai multe competiţii, astfel încât copiii să poată juca cât mai mult în ţară, pentru că, ştiţi foarte bine, costurile sunt foarte ridicate şi părinţii sunt principalii susţinători. Legat de echipe, echipa de Billie Jean King Cup a pierdut în primăvară meciul împotriva Sloveniei, la două puncte de victorie, iar noi a trebuit să jucăm barajul împotriva Serbiei, câştigat cu 4-0 şi practic anul viitor va trebui să reluăm lupta pentru calificarea la turneul final, deci vom fi în baraj".

Cel mai important obiectiv stabilit de federaţie pentru 2024 este calificarea a patru sportive la Jocurile Olimpice de la Paris.

"Principalul obiectiv pentru 2024 este, aşa cum ne-am angajat, calificarea a patru sportive la Jocurile Olimpice. Este vorba de Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Monica Niculescu şi Gabriela Ruse. Apoi avem calificarea cu echipa de Billie Jean King Cup la turneul final, apoi vom avea un meci extrem de important în Grecia cu echipa de Cupa Davis. Sperăm să putem trece de acest meci cu Grecia, să putem să participăm şi noi la baraj pentru calificarea la turneul final, şi să menţinem bunele rezultate la campionatele europene de juniori, şi, de asemenea, la turneele de Grand Slam pentru juniori", a adăugat oficialul FRT.

În 2024, Federaţia Română de Tenis îşi propune organizarea a 30 de competiţii internaţionale în România.

"Din punctul de vedere al competiţiilor, vom avea anul cu cele mai multe competiţii internaţionale din istorie. Prin asta, înţelegând la nivel de copii şi juniori, 30 de competiţii internaţionale organizate în România, adică 19 turnee de Tennis Europe, asta înseamnă că până la 16 ani, şi 11 turnee până în 18 ani, turnee ITF. De asemenea, fetele, senioarele şi junioarele, vor avea acasă 15 turnee, iar băieţii vor avea 17 turnee. Practic, vor fi două circuite, cu sponsori distincţi, unul va fi organizat de către Fundaţia Ţiriac şi unul susţinut de către Raiffeisen Bank. Şi după mulţi ani, ţin să menţionez, că revine turneul ATP al băieţilor, ATP 250, cu premii în valoare de 600.000 de dolari", a mai spus George Cosac.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Tenis

logo icon Articole similare

Tenis Simona Halep, omagiu la retragerea spaniolului Rafael Nadal

Sportiva din țara noastră nu a rămas indiferentă în...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei De ce nu s-a adaptat Cătălin Cîrjan la Rapid

Ionuţ Voicu, team-managerul celor de la Rapid, a...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

pixel