Tenis Becker, Corretja şi Willander, reacţii după retragerea lui Rafael Nadal. Mesaje emoţionante din partea marilor campioni
Data publicării:
Rafael Nadal a decis să pună capăt carierei sale în tenis. Anunţul a fost făcut joi, 10 octombrie. Nume mari din tenis au reacţionat imediat cu privire la retragerea marelui campion spaniol. 

„Bună tuturor!

Fac acest videoclip pentru a comunica tuturor că mă retrag din tenisul profesionist. Realitatea e că au fost câțiva ani dificili, în special ultimii doi ani. Nu cred că am mai fost capabil să joc fără limite. E evident că asta e o decizie dificilă, am avut nevoie de timp să o iau. Dar ca orice lucru din viață, are un început, dar are și un sfârșit.

Cred că e cel mai potrivit moment în care să-mi închei cariera care a fost lungă și plină de succese, o carieră pe care nu mi-am imaginat-o niciodată.

Dar sunt totodată încântat să particip la ultimul meu meci din carieră - acela unde îmi voi reprezenta țara natală, în finala de Cupă Davis.

Cred că totul revine la starea inițială - așa cum primele mele bucurii din cariera de tenismen profesionist s-au întâmplat în finala competiției David Cup de la Sevilla în 2004.

Mă simt extrem de norocos pentru tot ce mi s-a întâmplat și am fost capabil să experimentez. Vreau să mulțumesc tenisului: tuturor colegilor, mai ales marilor mei rivali. Am petrecut multe ore din viața mea alături de ei și alte multe momente pe care le voi ține minte pe tot parcursul vieții mele.

Să vorbesc despre echipa mea e puțin mai greu, pentru că membrii ei reprezintă cea mai importantă parte a vieții mele. Nu sunt doar colegi, ei îmi sunt prieteni. Ei au fost alături de mine în toate clipele în care aveam nevoie, atât în momente bune, cât și în momentele mai puțin bune. În momentele în care a trebuit să fiu împins de la spate.

Am trăit momente care pot fi cu greu explicate. Familia mea este totul pentru mine: mama mea, care a făcut cele mai multe sacrificii pentru ca noi să avem tot ce ne trebuie. Soția mea, Mery, care e alături de mine de 19 ani. Îi mulțumesc pentru tot ce a făcut. Ea mi-a fost cel mai bun partener de călătorii în toți acești ani ai carierei mele.

Să vin acasă și să-mi văd băiatul crescând în fiecare zi a reprezentat o forță care mi-a păstrat dorința și mi-a dat energia necesară să continui.

Sora mea, cred că am avut mereu o relație extraordinară. Unchiul meu (Toni Nadal) care reprezintă motivul pentru care am început tenisul - cred că datorită lui am reușit să trec peste multe situații extrem de dificile în carieră.

Îi mulțumesc și tatălui meu, în final, care a reprezentat o sursă de inspirație în absolut toate aspectele vieții. El e exemplul efortului, a trecerii peste obstacole. Așa că îi mulțumesc tatălui meu extrem, extrem de mult.

Și în cele din urmă, vă mulțumesc vouă, fanilor. Nu vă pot mulțumi îndeajuns pentru ce m-ați făcut să simt. Mi-ați dat energie atunci când am avut nevoie, în fiecare moment. Sincer, tot ce am trăit este într-adevăr un vis devenit realitate. Mă retrag cu un sentiment de pace absolută - prin faptul că am dat tot ce e mai bun și că am făcut eforturi din toate punctele de vedere.

Închei spunând că vă mulțumesc tuturor și ne vedem curând”, a fost mesajul legendarului spaniol, care a vorbit cu ochii în lacrimi.

Boris Becker: Am simţit mesajul ca pe un pumn în stomac

"Rafael Nadal şi-a anunţat oficial retragerea din tenis. Când am auzit vestea, am simţit mesajul ca pe un pumn în stomac. Şi cred că decizia lui este cea corectă. Ce nu a câştigat Rafael Nadal? A fost numărul 1 ATP pentru 209 săptămâno. A terminat anul pe primul loc de cinci ori. Şi din cele 22 de titluri de Grand Slam câştigate, 14 au fost la Roland Garros. A câştigat fiecare mare turneu de cel puţin 2 ori. Sunt cifre ireale. Şi trebuie să ne uităm şi la adversarii lui. Federer, Djokovic. Sfârşitul marelui trio se apropie. 

Ultimul mohican e Djokovic, care vrea să mai joace cel puţin încă un an.

Îl ştiu pe Nadal de când era la 14 sau 15 ani. Mi l-a prezentat unchiul său, Toni. M-a întrebat ce părere am de nepotul său. Şi am fost imediat uluit. O atitudine nedispusă la compromisuri, ambiţie, motivare, dorinţă de luptă. Şi era mereu pregătit să alerge cu un pas mai mult decât adversarii. Era incredibil cum fugea după mingi şi cum juca până la final. Nu îmi pot aminti un meci în care Nadal să fi zis că nu mai vrea să joace. Uneori nu a mai putut continua, dar chiar şi aşa a jucat. A luptat până la final. Şi multe meciuri s-au dus până în setul 5. Asta a fost cea mai mare calitate a sa, faptul că a jucat fiecare meci cu pasiune. 

Da, lumea tenisului îi va simţi lipsi. Nu e doar un star în tenis, e un star în sport", a declarat Boris Becker, expert Eurosport, pentru Eurosport. 

Alex Corretja: Ne va fi dor de o parte din vieţile noastre 

"Sunt foarte mândru de tot ce a reuşit el. Am mult respect şi multă admiraţie. Dar mă simt şi trist. Mă simt de parcă ne va fi dor de o parte importantă din vieţile noastre. Da, mă aşteptam la momentul ăsta, dar mă gândeam că mai durează. Am zis mereu să vedem, am crezut că se simte bine şi că poate va mai continua un pic, aşa cum a făcut în întreaga sa carieră. Dar sunt convins că momentul e bun. A tot încercat în ultimele luni şi şi-a dat seama că nu mai e la fel de puternic pentru a juca la nivel ridicat. Şi-a dat timp, dar în acelaşi timp era momentul potrivit pentru a spune la revedere. 

Rafa m-a făcut să mă simt de parcă eram parte din el când comentam meciurile lui, când îl analizam, când îl intervievam. De asta Rafa este epic. Îl admir pe Rafa pentru că mi-a făcut viaţa mai bună decât mă aşteptam când m-am retras din tenis", a declarat şi Alex Corretja, expert Eurosport. 

Mats Willander: Am crezut că dorm. Dar m-am trezit într-un coşmar pentru toţi cei care iubesc tenisul 

"Când am auzit vestea, credeam că încă dorm, dar m-am trezut într-un coşmar pentru toţi cei care iubesc tenisul. Dar ne aşteptam să se întâmple. Era doar o chestiune de timp. Înţeleg decizia lui Rafa, dar e o zi tristă pentru tenis. A adus atât de multă pasiune acestui sport. 

Cred că toată lumea şi-ar fi dorit să îl vadă la Roland Garros încă o dată. Dar totul se reduce la cum se simte el, dacă mai poate fi competitiv. Dacă era sănătos, încă putea juca bine. Încă putea învinge mulţi jucători . Dar aşa e viaţa, iar acum trebuie să ne bucurăm că am urmărit unul dintre cei mai importanţi jucători din tenisul masculin. Roger Federer a adus flerul, Djokovic este uriaş. Dar pentru mine, nimeni nu a adus pasiunea în sport ca Rafa Nadal. Iar asta e parte importantă din sportul ăsta, o vedem zilnic prin Alcaraz şi Sinner, sau Tsitsipas. 

Cea mai tare amintire pe care o am cu Rafa este când a ajuns prima dată în finala Roland Garros, când juca cu Mariano Puerta în 2005. Colegii lui m-au întrebat dacă vreau să lovesc câteva mingi cu Rafa înainte de meci, aşa că evident am spus că da. Îmi aduc aminte că eram foarte emoţionat. Intensitatea lui m-a făcut să nu pot să dau nicio minge înapoi în terenul lui. M-am gândit că ăsta e cel mai prost antrenament pentru Rafa, în ziua dinaintea tentativei de a câştiga Roland Garros. Aşa că m-am panicat", a declarat şi Mats Willander, şi el expert Eurosport. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Tenis

logo icon Articole similare

Tenis Rafael Nadal și-a desemnat cel mai mare rival din carieră

Spaniolul Rafael Nadal, care și-a anunțat retragerea...

Turnee WTA Jaqueline Cristian, învinsă în optimile de la Ningbo

Românca nu a profitat de șansa de a juca în optimi, în...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei După accidentare, Adrian Șut mai primește o lovitură

Fotbalistul celor de la FCSB trece prin momente grele.

Fotbal international Neymar a revenit pe terenul de fotbal, după o pauză de un an

Revenirea fotbalistului brazilian a fost primită cu...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Dorinel Munteanu şi-a aflat pedeapsa după episodul cu David Maftei

Sursa: Agerpres

Antrenorul cu portarii de la Dinamo a tras concluziile despre Golubovic, după meciul cu FCSB

Agerpres

Sportiva din Republica Moldova care a răbufnit după rezultatele alegerilor la referendum

Sursa: Agerpres

Florentin Petre e sincer după înfrângerea în faţa FCSB-ului. "E cea mai bună echipă din Liga 1"

pixel