Fotbal international Calendarul încărcat al fotbaliştilor ajunge pe masa Comisiei Europene. Sindicatele au depus plângere împotriva FIFA
Data publicării:
Sindicatele fotbaliştilor, dar şi ligile europene de fotbal, au depus o plângere împotriva FIFA la Comisia Europeană, din cauza calendarului prea încărcat. 

Ligile europene de fotbal şi sindicatele vor depune o plângere împotriva FIFA în faţa Comisiei Europene, pe 14 octombrie, cu privire la calendarul internaţional, aşa cum îşi exprimaseră deja dorinţa la sfârşitul lunii iulie, a anunţat FIFPRO Europa, citată de AFP.

"O primă plângere a fost depusă la Înalta Curte de la Bruxelles. O alta este pregătită de ligile europene (Bundesliga, La Liga, Serie A şi Premier League, nu şi Liga franceză) şi anumite sindicate ale jucătorilor. Aceasta urmează să fie depusă pe 14 octombrie în faţa Comisiei Europene", a explicat, pentru AFP, David Terrier, preşedintele FIFPRO Europa şi vicepreşedintele UNFP, sindicatul fotbaliştilor francezi.

În iunie anul trecut, UNFP şi PFA, sindicatul jucătorilor englezi, au depus o plângere împotriva FIFA, pentru stabilirea unilaterală a calendarului internaţional de meciuri şi decizia de a crea o Cupă Mondială a Cluburilor, scrie Agerpres.

Subiectul celei de-a doua plângeri în faţa Comisiei Europene vizează dreptul la concurenţă, diferitele ligi europene considerând că multiplicarea competiţiilor internaţionale prejudiciază atractivitatea campionatelor interne.

Mai mulţi jucători de renume au profitat în această săptămână de startul noului format al Ligii Campionilor, prelungit cu două meciuri, pentru a lansa ameninţări cu greva.

"Dacă va continua aşa, la un moment dat nu vom avea altă opţiune", a explicat marţi Rodri (Manchester City), câştigător al EURO 2024 cu Spania, care a jucat aproape 60 de meciuri în sezonul 2023-2024, la nivel de club şi selecţionată.

În centrul acestui conflict se află viitoarea Cupă Mondială a Cluburilor cu 32 de echipe, o nouă competiţie organizată în vara lui 2025 în Statele Unite, care, adăugată celor deja existente, generează "un calendar internaţional dincolo de saturaţie, care a devenit insuportabil pentru ligile naţionale şi periculos pentru sănătatea jucătorilor", estimează FIFPRO Europa şi asociaţia ligilor.

Ca răspuns la aceste reclamaţii, FIFA a difuzat în luna august un studiu realizat de CIES (Centrul Internaţional de Studii Sportive) în care se arată că echipele de club "nu joacă mai multe meciuri pe sezon, ceea contravine credinţei într-un calendar din ce în ce mai încărcat".

Din 2012 şi până în 2024, "numărul mediu de meciuri pe club şi pe sezon a rămas stabil la puţin peste 40. Doar 5% dintre echipe joacă în medie peste 60 de meciuri pe sezon (meciurile amicale nu sunt incluse)", explică acest studiu independent, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal international

logo icon Articole similare

Fotbal international AS Roma l-a dat afară pe Daniele de Rossi

AS Roma a rămas fără antrenor, după ce conducerea a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel