Jocurile Olimpice Campioni uitaţi. Ecaterina Szabo, lăsată pe dinafară la JO2024. "Este dureros" / Video
Data publicării:
Ecaterina Szabo, multiplă medaliată olimpică pentru România, a fost uitată la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, Ecaterina Szabo a povestit că, deşi a avut promisiuni că va primi bilete sau acreditări la competiţiile de la JO2024, a rămas pe dinafară. 

"Locuiesc la 3 ore şi 20 de minute de Paris. Am încercat şi încerc pe propriile mele puteri să particip la Jocurile Olimpice. O spun foarte deschis, am avut promisiuni din toate punctele de vedere, şi de acasă şi din Franţa, şi m-am trezit fără niciun bilet, fără nicio acreditare, fără nimic. Deci la gimnastică am fost fiindcă o prietenă mi-a făcut o invitaţie. Şi mă duc la finala pe aparate datorită copiilor mei care mi-au făcut cadou bilet, pentru cei 40 de ani trecuţi de la performanţa mea de la Olimpiadă. Atât! Este dureros!", a declarat Ecaterina Szabo. 

CITEŞTE ŞI Val de apreciere a străinilor la adresa echipei feminine de gimnastică a României: „Bine ați revenit!”

Ecaterina Szabo a câştigat patru titluri olimpice la Jocurile Olimpice 1984, de la Los Angeles. Aceasta a câştigat medaliile de aur cu echipa, apoi la sărituri, bârnă şi la sol, şi a fost foarte aproape de un al cincilea titlu olimpic, la individual compus, însă a luat doar argintul. 

CITEŞTE ŞI Sabrina Voinea, după finala pe echipe la gimnastică: Am demonstrat că suntem bune

Cine este Ecaterina Szabo 

A început gimnastica la vârsta de șase ani la Liceul cu Program de Gimnastică din Onești, sub îndrumarea antrenorilor Mihai Agoston și Maria Cosma. S-a pregătit apoi la CSS Cetate Deva cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu. Debutul său pe plan internațional a avut loc în 1980, la Campionatele Europene (CE) de juniori de la Lyon unde a cucerit patru medalii de aur, la individual compus, sărituri, bârnă și sol, conform COSR.

La senioare a debutat în 1983, la CE de la Goeteborg, unde a cucerit două titluri, la paralele și sol, o medalie de argint la sărituri și una de bronz la individual compus. În același an, la CM de la Budapesta, a cucerit titlul la sol, argintul la sărituri, paralele și la echipe și medalia de bronz la individual compus.

Cele mai bune rezultate din cariera sportivă le-a obținut la JO de la Los Angeles, unde a cucerit patru titluri olimpice, cu echipa, la sărituri, bârnă și sol și medalia de argint la individual compus.

În întreaga carieră a cucerit 28 de medalii, dintre care 15 de aur.
    
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor de gimnastică, din 1992 activând în Germania și Franța, și arbitru internațional.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național Pentru Merit în grad de cavaler. A fost inclusă în Hall of Fame (Oklahoma).

CITEŞTE ŞI Nadia Comăneci: "Mândră de Performanțele Gimnastelor Românce în Competiția Olimpică!"


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel