Fotbal Când are loc tragerea la sorți a programului meciurilor din Liga 2
Data publicării:
Noul sezon al ligii secunde de fotbal este programat să înceapă pe 3 august 2024 și să se încheie în mai 2025.

Urmează să fie aflat programul ligii secunde

Tragerea la sorți a programului de disputare a sezonului regular al Ligii 2 este programată astăzi, 17 iulie, de la ora 14:00.

În sezonul 2024/2025 al competiției Liga 2 Casa Pariurilor vor evolua 22 de echipe, care au obținut dreptul de participare după cum urmează:

– Șase echipe care au promovat din Liga 3, în urma jocurilor de baraj:

- AFC Metalul Buzău

- CS Afumați

- AFC Câmpulung-Muscel 2022

- FC Bihor Oradea

- CS Unirea Ungheni 2018

- CSM Focșani 2007

– 14 dintre cele 20 de echipe care au evoluat în sezonul precedent al competiției Liga 2:

- Clubul Sportiv al Armatei Steaua

- CS Concordia Chiajna

- CS Corvinul 1921 Hunedoara

- AFK Csikszereda Miercurea Ciuc

- CSC 1599 Șelimbăr

- FC Metaloglobus București

- CS Mioveni

- ACSM Ceahlăul Piatra Neamț

- AFC Chindia Târgoviște

- ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu

- ACS Campionii Fotbal Club Argeș

- CSC Dumbrăvița

- CSM Slatina

- CSM Reșița

– 2 retrogradate din Superliga:

- SC FC Voluntari SA

- FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA

„Vor lipsi de la start, în raport cu sezonul trecut, promovatele în Liga 1 – AFC Unirea 04 Slobozia și Gloria Buzău, precum și retrogradatele în Liga 3 – CSM Alexandria, FC Unirea Dej, CS Tunari și AFC Progresul 1944 Spartac.

Prin decizia Comitetului Executiv al FRF din 13 iulie 2023, s-a validat formatul competițional al eșalonului secund, care va debuta la data de 3 august.

Competiția Liga 2 se va disputa în două faze după cum urmează:

Prima fază a competiției va consta într-un sezon regular, la care vor participa toate cele 22 de echipe și în care vor juca fiecare cu fiecare o singură dată, cu un total de 21 etape.

A doua fază a competiției va consta într-un play-off și un play-out, în care echipele vor fi repartizate pe baza clasamentului final al sezonului regular și în care vor intra cu toate punctele acumulate până atunci.


În play-off, vor participa primele șase clasate, iar partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formație. La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Liga 1, în timp ce ocupantele locurilor 3 și 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 și 7 din play-out-ul SuperLigii, după următoarea schemă:

Locul 3 din Liga 2 contra locului 8 din play-out-ul SuperLigii
Locul 4 din Liga 2 contra locului 7 din play-out-ul SuperLigii

În play-out, vor participa celelalte 16 echipe rămase, împărțite în două grupe, A și B, cu câte opt echipe fiecare. În grupa A vor evolua echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19 și 22 iar în grupa B vor evolua echipele de pe locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20 și 21.

Participantele din fiecare grupă vor juca între ele o singură dată, rezultând un program de șapte etape și șapte meciuri pentru fiecare echipă.

Din fiecare grupă a play-out-ului vor retrograda direct echipele clasate pe locurile 7 și 8, în timp ce ocupantele locului 6 din fiecare grupă vor juca un meci de baraj în dublă manșă pentru menținerea în liga secundă. Echipa gazdă din manșa tur a barajului va fi echipa din grupa A.

Dacă se retrag echipe în timpul sezonului regular, numărul de retrogradate se va micșora corespunzător, însă împărțirea în cele două grupe se va face în același mod, luând în considerare locurile echipelor retrase ca fiind ultimele.

Procedura de stabilire a programului de disputare a primei faze a competiției, adică a sezonului regular, se va face pe baza Tabelei Berger pentru 22 echipe, numărul corespunzător fiecărei echipe fiind stabilit prin tragere la sorți.

Se numerotează bilele de la 1 la 22 și se introduc în două urne separate:
Urna A (acasă) – roșu – bilele cu numerele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Urna B (deplasare) – albastru – bilele cu numerele 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22

În conformitate cu articolul 10, alin. 4 din ROAF, care precizează că, „în cazul în care mai multe cluburi au sediul social în aceeași localitate, se va întocmi programul în așa fel încât echipele cluburilor respective să joace alternativ pe teren propriu, pentru ca în aceste localități să fie asigurat un program competițional echilibrat”, în aceste situații se va folosi următoarea schemă numerică, în care unui număr din urna A îi corespunde un număr din urna B, astfel încât programul celor două echipe să nu se suprapună:

1-12   2-13   3-14   4-15   5-16   6-17   7-18   8-19   9-20   10-21 11-22

În actuala ediție de campionat, există o singură situație care se poate raporta la acest articol din ROAF, în speță situația unei perechi de echipe din același eșalon și din același județ, care evoluează ambele pe același teren și anume CS Mioveni și Campionii FC Argeș.

În acest caz, vor fi puse la dispoziție două bile într-o a treia urnă, una conținând un bilet cu litera A – pentru acasă și alta un bilet cu litera D – pentru deplasare. În funcție de bila aleasă, reprezentantul primului club va extrage apoi o bilă din urna corespunzătoare A pentru acasă sau B pentru deplasare. În funcție de numărul extras din urnă, celuilalt club din aceeași localitate i se va aloca numărul pereche din schema de mai sus.

De exemplu: dacă CS Mioveni va extrage numărul 15, Campionii FC Argeș va primi numărul 4 sau dacă CS Mioveni va extrage numărul 10, Campionii FC Argeș va primi numărul 21.

După încheierea acestei etape a țintarului, vor urma la rând echipele care au făcut solicitări pentru disputarea primului joc în deplasare sau acasă. Aici avem o solicitare de a juca în deplasare de la AFC Câmpulung-Muscel 2022. Dacă numărul extras a fost deja alocat uneia dintre echipele din perechile mai sus menționate, se va extrage o nouă bilă.

După tragerea la sorți a numărului din Tabela Berger pentru echipele din aceeași localitate și a celor cu solicitări pentru deplasare și acasă, se vor amesteca apoi toate bilele rămase într-o singură urnă și se extrag în ordinea clasamentului campionatului precedent, întâi nou-promovatele, apoi echipele din play-off, urmate de cele din play-out, fiecare echipă primind un număr.

Dacă numărul extras a fost deja alocat unei echipe, se va extrage o nouă bilă. Echipele sunt apoi înscrise în tabelul cu etapele de campionat. Evenimentul va fi transmis în direct pe YouTube FRF TV și pe pagina de a Federației Române de Fotbal.”, transmite FRF.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Fotbal Nicolae Dică a plecat de la FC Argeş

Nicolae Dică nu mai este antrenorul celor de la FC...


logo icon Cele mai citite
Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Agerpres

Crainicul lui Dinamo face praf jocul Oţelului şi spune că este o echipă care joacă urât, dar obţine rezultate

Sursa: Agerpres

Schimbări la conducerea FC Argeș? Cine vrea să preia clubul de fotbal

pixel