Personalitati Cea mai înaltă distincție a COSR, acordată fostei campioane olimpice Doina Melinte
Data publicării:
Multipla campioană Doina Melinte a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincție oferită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Multipla campioană Doina Melinte primește Colanul de Aur

Fosta atletă Doina Melinte (67 de ani), multiplă medaliată la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene la semifond, a primit, joi, Colanul de Aur, cea mai înaltă distincție oferită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pentru întreaga carieră.

Distincția i-a fost oferită înaintea Adunării Generale de alegeri a Comitetului Olimpic și Sportiv Român de către multipla campioană olimpică la gimnastică Nadia Comăneci și președintele COSR, Mihai Covaliu.

Doina Melinte a declarat că după încheierea carierei sportive și-a dorit să ofere înapoi sportului tot ceea ce a primit.

„Aceasta este ultima mea medalie și voi ține la ea foarte mult. Activitatea mea sportivă s-a terminat de 31 de ani și sper că nu am dezamăgit felul în care mi-am dus-o până la capăt. Am continuat de atunci în diferite funcții în cadrul unor instituții pentru că mi-am dorit să ofer sportului ceea ce mi-a dăruit.

Nu am ținut în mod special cu atletismul, disciplina mea preferată, am ținut cu toate sporturile”, a menționat Melinte, prima sportivă din istoria atletismului românesc care a reușit să câștige două medalii la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice (aur și argint la Los Angeles 1984).



Ea speră ca sportivii români să cucerească la următoarea ediției a JO, programată la Los Angeles în 2028, cel puțin jumătate din cele 53 câștigate de România la Los Angeles 1984.

„Am început un nou ciclu olimpic și mi-aș dori foarte mult ca sportivii români care vor participa la Los Angeles peste patru ani să aducă măcar jumătate din zestrea de medalii adusă de noi la Los Angeles. Îmi doresc să urcăm din nou în ierarhia mondială pentru că suntem un popor talentat. În ceea ce mă privește, eu voi rămâne întotdeauna loială sportului”, a mai spus fosta atletă.

Doina Melinte are 13 medalii câștigate la marile competiții în probele de 800 și 1.500 m: 2 medalii olimpice (aur și argint), 3 medalii la Campionatele Mondiale (2 aur și 1 bronz) și 5 la Europene (5 de aur, 1 de argint și 2 de bronz. În cariera sa a deținut patru recorduri mondiale la 1.500 și o milă, unul dintre ele a rezistat 26 de ani.

După încheierea activității sportive, Melinte și-a continuat cariera în administrație. Mai întâi a lucrat în administrația locală la Bacău, a ajuns apoi secretar de stat la Ministerul Sportului, președintă a Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, vicepreședintă a AgențieiNaționale Antidoping, vicepreședintă a Federației Române de Atletism, iar în ultimele două mandate membru în Comitetul Executiv al COSR.

În cadrul festivității de joi Comitetul Olimpic și Sportiv Român a mai acordat două distincții. Au primit Ordinul Excelență Olimpică Mihaela Mioc, care a ocupat de-a lungul timpului funcția de director relații internaționale în cadrul Ministerului Sportului și COSR, și jurnalistului Dumitru Graur, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Personalitati

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel