Jocurile Olimpice Cea mai mare dorință a Elisabetei Lipă, de la JO 2024: „Vreau să scăpăm, avem șanse!”
Data publicării:
Multipla campioană la canotaj a explicat ceea ce înseamnă medaliile câștigate de canotoarele române în cursul zilei de vineri, spunând că va face o analiză privind problemele regăsite la nivelul infrastructurii sportive din țara noastră.

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri că este fericită pentru medaliile de argint obținute de canotoarele române, dar regretă că la dublu vâsle feminin, categorie ușoară, nu a fost aur.

„Sunt foarte fericită. Dacă mă vedeți însă fără entuziasmul ăla cu care eu v-am obișnuit, asta nu înseamnă că eu nu sunt fericită. Mă doare, și recunosc acest lucru, pentru categoria ușoară. Pentru că această probă după Jocurile Olimpice de la Paris dispare. Ea va fi înlocuită din 2028 cu proba de beach rowing. Și mă doare pentru palmaresul acestor două sportive (Gianina van Gronigen, Ionel Cozmiuc, n.r.), care au fost, știți cum, metronom. Nu au lipsit la antrenamente, nu au fost bolnave, ascultătoare”, a declarat Lipă.

„Chiar vorbeam cu Mihai Covaliu: 'Presidente, dacă noi am încercat să avem tot ce se poate mai bun și nu am reușit să batem adversarii, ce putem face pentru următorul ciclu olimpic, pentru că e clar că lumea investește în sport? Pentru că se simte, sportul este cel mai bun ambasador al unei țări, clar.

Deci sunt foarte fericită pentru rezultatele de azi pentru argintul Roxanei și Ioanei, pentru argintul Gianinei și Ionelei, pentru locul patru obținut, din lipsă de experiență care și-a spus cuvântul la cei doi sportivi care sunt pentru prima dată la Jocurile Olimpice și s-au văzut într-o probă înconjurați de dubli campionii olimpici, mondiali, europeni și ei au venit de nicăieri și au fost foarte aproape de bronz. Deci sunt foarte fericită pentru ei. Și mai avem mâine două finale și sper și îmi doresc să încheie canotajul românesc această ediție cu proba regina pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Așa că, hai România!”, a mai spus fosta mare canotoare.

„Pe mine sportul m-a învățat că trebuie să strâng din dinți, să plâng, să merg mai departe ca să obțin ceea ce îmi propun și vreau ca la Jocurile Olimpice 2028 în România să fie acolo în cărți la această nouă probă de canotaj pe mare, care este foarte spectaculoasă”, a subliniat Lipă.

Elisabeta Lipă s-a referit și la declarațiile făcute de înotătorul David Popovici legate de infrastructura sportului românesc: „E adevărat că sportul românesc are nevoie de infrastructură, are nevoie de multe, are nevoie de copii care să practice o formă de mișcare, avem nevoie de sport în școală, din infrastructură școlară, dar și pentru pregătirea loturilor olimpice. Dar să nu uităm că David este legat de acest bazin, că el de la patru ani s-a antrenat acolo la bazinul de la 'Lia Manoliu' și normal că în toți acești ani l-a văzut cum s-a degradat. Nu știu să vă spun ce s-a întâmplat cu acest bazin, dar ce pot să vă promit este următorul lucru.

„Când mă întorc în țară voi face o analiză, să văd unde s-au blocat lucrurile și într-un ciclul olimpic să îl fac pe David fericit, ca el să se poată antrena. Nu știu dacă acolo, pentru că el are la Dinamo bazin olimpic, are la Otopeni bazin olimpic, dar el își dorește acolo pentru că acolo se simte bine, acolo este casa lui.

Și eu dacă reușesc măcar să demarez lucrările, voi fi foarte fericită. Nu stau, eu tot timpul am fost pe fugă și mă bucur că am susținerea familiei și că apreciază iubirea asta a mea pentru sport și dedicarea pe care o am. La mine nu există nu se poate și de aceea nu cred că acest bazin nu se poate repara sau reconstrui. Promit!”, a mai spus ea.

 

Elisabeta Lipă: „Avem șanse să scăpăm de locul 46”

Lipă a vorbit și despre bilanțul provizoriu al României, care era pe 13 după șase zile de competiție, cu patru medalii.

„Dorința mea cea mai mare este să scăpăm de acel loc 46 (n.r. - de la Tokyo) și astăzi când vorbim suntem pe un loc foarte frumos 13, care este cu noroc pentru mine, eu am ieșit campioană pe data de 13. Dacă menținem startul ăsta așa în forță, e clar că avem șanse să scăpăm de locul 46”, a mai afirmat Lipă.

Vineri, România a câștigat medalii de argint la dublu rame feminin și dublu vâsle feminin, categorie ușoară, iar Florin Arteni și Florin Lehaci s-au clasat pe patru la dublu rame masculin.



România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie ușoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin. Sâmbătă vor avea loc finalele la opt plus unu feminin și opt plus unu masculin

Canotajul are acum patru medalii la JO 2024, una de aur și trei de argint.

România are un bilanț de șase medalii, două de aur, trei de argint și una de bronz. Aur au câștigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber și canotorii Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin, argintul a fost obținut de Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin, de Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin și de Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin, categorie ușoară, în timp ce bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.

Bilanțul României la JO de la Tokyo a fost de o medalie de aur și trei de argint, cu care s-a clasat pe locul 46, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel