Fotbal Cea mai veche formă de fotbal se joacă pe un teren uriaș și participă un oraș întreg
Data actualizării:
Data publicării:
Jucat în orașul Ashbourne din Derbyshire în fiecare Marți și Miercuri de Rusalii (la mijlocul sau sfârșitul lunii februarie), acest joc captivant și dramatic este considerat a fi una dintre cele mai vechi forme de fotbal din lume.

În fiecare an, străzile, câmpurile și pârâurile din oraș sunt pline de mii de jucători și spectatori care urmăresc meciul - atrăgând atenția din întreaga lume.

Ce este Ashbourne Royal Shrovetide Football?

Spre deosebire de un meci de fotbal convențional, Shrovetide Football este mult mai lung decât un meci de fotbal obișnuit și se joacă pe parcursul a două perioade de opt ore. Golurile sunt la o distanță de cinci kilometri și există foarte puține reguli. Mingea este rareori lovită cu piciorul, ci se deplasează printr-o "îmbrățișare" uriașă. Nu există un teren stabilit: meciul se joacă în tot orașul, așa că magazinele și întreprinderile își închid geamurile pentru a se pregăti!

Când a început totul?

Jocul a fost jucat aproape în fiecare an, cel puțin din 1667, deși originile sale exacte nu sunt cunoscute, deoarece înregistrările au fost distruse într-un incendiu.

Este cel mai mare punct culminant din calendarul oricărui Ashburnian - iar Shrovetide Football a fost jucat chiar și în Primul Război Mondial de către soldații din Franța, originari din oraș.

Ashbourne Royal Shrovetide Football a primit titlul regal după ce Edward al VIII-lea, care era pe atunci Prinț de Wales, a deschis jocul în 1928.

Jocul începe în Marțea de Rusalii și în Miercurea Cenușii la ora 14:00, când mingea deste "întoarsă" de pe un soclu de piatră din parcarea Shaw Croft din centrul orașului Ashbourne.

Mingea este aruncată în aer și în "îmbrățișare" de către "turner up", o persoană respectată din localitate aleasă pentru a face această onoare. Printre celebrii "turner-up" se numără Prințul Charles și Ducele de Devonshire.

Odată ce începe jocul, un număr mare de jucători încearcă să ducă mingea la poartă împingând adversarii.

Meciul continuă până la ora 22:00. Dacă se înscrie un gol înainte de ora 17.00, atunci se "întoarce" din nou o nouă minge și se începe un nou joc. Dacă golul este marcat după ora 17:00, atunci jocul se încheie pentru ziua respectivă.

Ce fel de minge se folosește pentru Ashbourne Shrovetide Football?

Shrovetide Football se joacă folosind o minge de piele special pregătită și cusută manual. Aceasta este mai mare decât o minge de fotbal și este umplută cu așchii de plută (pentru a o ajuta să plutească în râu).

Una din cele două porți unde se înscriu golurile

Cântărind în jur de 1,5 kg, mingea este pictată manual cu grijă după un desen ales de către persoana locală aleasă să "întoarcă" mingea la începutul meciului. În cazul în care mingea este marcată, atunci va deveni posesia mândră a persoanei care a marcat golul.

Cum sunt alese echipele?

Sute de jucători iau parte la acest joc care divizează orașul și reaprinde rivalitățile locale. Echipa ta depinde de care parte a pârâului Henmore Brook în care te-ai născut: cei născuți la sud de pârâu sunt Down'ards și încearcă să marcheze mingea la vechea moară Clifton Mill. Cei născuți la nord sunt cei din Up'ards și încearcă să marcheze mingea la vechea moară Sturston Mill.

Ce se întâmplă atunci când se înscrie un gol?

Spre deosebire de fotbalul tradițional, procesul se numește "înscriere" și nu "marcarea golului". Pentru a înscrie un gol, un jucător trebuie să lovească de trei ori mingea de poarta din moară. Marcatorul este de obicei ales în drum spre poartă și este de obicei cineva care locuiește în Ashbourne. Este o mare onoare să "marchezi" mingea, iar marcatorul devine adesea o celebritate locală.

Magazinele din oraș sunt închise pe perioada meciului iar vitrinele baricadate cu scânduri

Care sunt regulile fotbalului de Shrovetide?

Ashbourne Shrovetide Football este asemănător cu rugby-ul, dar există foarte puține reguli. În ciuda faptului că întregul oraș este "terenul de joc", meciul de Shrovetide Football nu poate fi jucat în curțile bisericilor, cimitirelor sau în lăcașurile de cult, iar proprietatea privată trebuie respectată.

Una dintre primele reguli a fost "fără crimă", iar una dintre cele mai recente este "mingea nu trebuie să fie transportată într-un vehicul motorizat"!

Jucătorii trebuie să se supună în orice moment solicitărilor personalului medical, ale polițiștilor și ale șerifilor - și să respecte orașul și oamenii săi.

dcsport Team
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel