Inot Cerere directă a lui Michael Phelps, în privința dopajului. Ce declară legenda înotului
Data publicării:
În vârstă de 38 de ani, fostul campion Michael Phelps solicită o reformă privind dopajul în sport.

Phelps vrea măsuri concrete împotriva sportivilor care trișează

Michael Phelps, legenda americană a natației, și compatrioata sa Allison Schmitt au cerut marți o reformă a Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA), din cauza gestionării scandalului de dopaj din înotul chinezesc în anul 2021.

„Îndemn Congresul să își folosească influența considerabilă asupra AMA/WADA pentru a face organizația independentă și eficientă. Nu poate fi o coincidență faptul că AMA/WADA a cedat din nou presiunilor sportului internațional pentru a face ceea ce este oportun în detrimentul sportivului”, a declarat Phelps, în fața unei subcomisii de supraveghere și anchetă a Congresului american la Washington.

În aprilie, New York Times și canalul german ARD au anunțat că 23 de înotători chinezi au fost depistați pozitiv în 2021 la trimetazidină, o substanță care poate îmbunătăți performanțele.

Niciunul dintre cei 23 de înotători nu a fost suspendat sau sancționat, AMA/WADA acceptând explicația autorităților chineze că rezultatele s-au datorat contaminării alimentelor la un hotel în care au fost cazați.

Mai mulți dintre acești sportivi au câștigat apoi medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 11 dintre aceștia se numără printre înotătorii selectați pentru Jocurile Olimpice din 2024 (26 iulie - 11 august).

Michael Phelps, în vârstă de 38 de ani, cu 23 de medalii olimpice de aur, a comparat situația actuală cu cea din 2017, când solicitase deja reforme la AMA/WADA după scandalul de dopaj din Rusia din 2014.

„Este clar că toate încercările de reformă a AMA/WADA au eșuat și că există încă probleme sistemice profund înrădăcinate care se dovedesc a fi dăunătoare integrității sportului internațional și dreptului sportivilor la o competiție loială”, a mai spus americanul.

„Ca sportivi, nu mai putem avea încredere orbește în Agenția Mondială Antidoping, care demonstrează în mod continuu că este incapabilă sau nu dorește să-și aplice politicile în mod coerent în întreaga lume”, a continuat el.

Allison Schmitt, în vârstă de 34 de ani, a fost membră a echipei americane de ștafetă 4x200 m liber, care a obținut medalia de argint la Tokyo, în spatele Chinei.

Deși a auzit „zvonuri de dopaj din partea echipei Chinei” de-a lungul carierei sale, inițial ea nu a avut niciun motiv să le dea crezare.

„Dar astăzi, când am aflat că ștafeta Chinei a fost formată din sportive care nu au fost suspendate”, a regretat ea.

„Pledez, în numele sportivilor americani, pentru ca AMA/WADA și a sistemul mondial de luptă împotriva dopajului să descrie ce au întreprins”, a adăugat înotătorul, potrivit Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Inot

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Turnee ATP Novak Djokovic revine în circuit cu o victorie la Shanghai

Campionul sârb a reușit să obțină victoria în primul...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Oțelul Galați - CFR Cluj se amână din nou. Când se joacă FC Botoșani - FCSB

FOTO: DC News
BREAKING NEWS

Simona Halep, eliminată de la WTA Hong Kong în optimi. Fără speranţe în faţa Annei Blinkova

Facebook SC Oțelul Galați

Ce spune Dorinel Munteanu despre ultimele două transferuri la echipă

Agerpres

Liviu Ungurean, mesaj clar pentru publicul de pe Giuleşti: Nu suntem suporteri pentru cupe şi flori

pixel