Jocurile Olimpice Chinezii îl apără pe adversarul lui Popovici, Pan Zhanle, acuzat că a trișat în proba de 100 metri liber! Aluzii la înotătorul american Michael Phelps
Data publicării:
Înotătorul în vârstă de 19 ani, Pan Zhanle, a reușit să își depășească recordul mondial stabilit în februarie, la proba de 100 de metri liber, câștigând medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris.

Campionul olimpic Pan Zhanle, apărat de chinezi

Mass-media de stat din China, sportivii și internauții îl susțin pe campionul olimpic la proba de 100 metri liber, Pan Zhanle, după ce au apărut mai multe critici la adresa sportivului, inclusiv declarațiile unui antrenor australian de înot, care consideră că recordul mondial înregistrat de chinez la acea proba nu a fost „uman posibil”.

Pan și-a doborât propriul record mondial la proba „regină” a natației, de 100 de metri liber, reducând cu 0,40 secunde reușita precedentă, stabilită la Campionatele Mondiale de la Doha din februarie, în fața unor rivali importanți, printre care australianul Kyle Chalmers și campionul olimpic de la Paris de la proba de 200 metri liber, David Popovici.

Tânărul de 19 ani, Pan Zhanle, a terminat cursa din capitala Franței cu un timp de 46,40 secunde, pentru a lua prima medalie de aur de înot a Chinei la Jocurile Olimpice.

Victoria sa a venit după ce „a finalizat programe riguroase de teste antidoping înainte și în timpul Jocurilor, fără rezultate pozitive”, a scris vineri, China Daily.

Pan a spus că a făcut 21 de teste antidoping din mai până în iulie, înainte de JO 2024: „Am colaborat cu toate procedurile de testare și am rămas încrezător să concurez corect și curat”, a spus el.

„Am făcut o mulțime de antrenamente de aerobic și de anduranță pentru a-mi întări împingerea și lovirea cu piciorul în faza finală. De asemenea, am adoptat un sistem științific de monitorizare și analiză subacvatică pentru a ne revizui tehnicile și loviturile, astfel încât să ne putem antrena mai bine și mai eficient”, a mai spus sportivul.

Cu toate acestea, antrenorul de înot Brett Hawke nu a fost convins de veridicitatea rezultatului, spunând că proba l-a supărat: „Ascultă, o să fiu sincer, sunt supărat pentru acea probă”, a postat Hawke pe contul său de Instagram după cursă.

„Uite, sunt supărat din mai multe motive. Prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie, de la Rowdy Gaines la Alex Popov, la Gary Hall Jr, Anthony Irvin și până la King Kyle Chalmers. Îi cunosc îndeaproape pe acești oameni, i-am studiat de 30 de ani.

Am studiat acest sport. Am studiat viteza. Îl înțeleg. Sunt un expert în asta, asta fac cel mai bine. Sunt supărat în acest moment pentru că nu câștigi o probă de 100 metri liber astfel. Nu o faci!

Nu este omenesc posibil să faci așa ceva. Nu-mi pasă ce spune altcineva. Nu este un aspect care ține de rasă, nu este împotriva unei anumite persoane sau a unei națiuni, asta este doar ceea ce văd și ceea ce știu. Nu este real, nu învingi așa. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy, nu-i învingi pe acești băieți la o lungime de un corp, la 100 metri liber. Asta nu este omenesc posibil, bine, așa că nu-mi vindeți gogoși, nu mi-l băgați pe gât. Nu e adevărat.”, a spus antrenorul australian.

El nu a menționat dopajul în mod direct, dar echipa Chinei a fost supusă unui control sporit de la dezvăluirile care îi privesc pe cei 23 de înotători care au fost testați pozitiv la o substanță interzisă, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urmă cu trei ani. Autoritățile antidoping au acceptat explicația Chinei conform căreia înotătorii au consumat alimente contaminate la un hotel unde au fost cazați.

 

„De ce nu a îndrăznit nimeni să-l întrebe pe Phelps când a câștigat?”

Comentariile lui Hawke au fost distribuite pe scară largă pe platforma Weibo din China, un utilizator comentând: „Este atât de tare să-i vezi incompetenți, supărați”.

„Ne laudă, spunând că această poziție este imposibilă, dar îmi pare rău că am făcut-o”, a spus alt chinez.

Înotătoarea chineză Zhang Yufei, care a câștigat medalia de bronz în finala feminină de 200 de metri fluture, a răspuns la întrebările despre Pan în timpul unei conferințe de presă joi: „De ce sunt chestionați sportivii chinezi când înoată atât de repede? De ce nu a îndrăznit nimeni să-l întrebe pe Phelps când a câștigat?”, citată de Reuters.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel