Echipa nationala Cinci lucruri care merită punctate după (re)debutul lui Mircea Lucescu la naţională
Data publicării:
România a învins Lituania cu 3-1 în al doilea meci din Liga Naţiunilor şi a adunat 2 victorii din tot atâtea meciuri cu Mircea Lucescu pe bancă. 

Iată câteva lucruri pe care le-am observat după (re)debutul lui Mircea Lucescu pe banca naţionalei României. 

1. Joc de pase mai lucid, dar mentalitatea e greu de schimbat 

Edi Iordănescu şi-a bazat întreaga activitate pe banca naţionalei pe un joc bine organizat în defensivă, cu ieşiri pe contraatac şi goluri din te miri ce. Am văzut asta în, probabil, 97% dintre meciurile naţionalei antrenate de fostul selecţioner. Şi, în ciuda unui joc de pase ceva mai aşezat şi a unor ruperi de ritm, atât după deschiderea scorului contra Kosovo, cât şi după deschiderea scorului cu Lituania, în mentalul jucătorilor a apărut acelaşi lucru: retragerea şi jocul la ciupeală. Dacă în faţa celor din Kosovo ne-a ieşit, graţie unui Niţă salvator, cu Lituania era să ne coste. Oaspeţii de pe Ghencea au egalat şi chiar au marcat pentru 2-1, dar VAR-ul a intervenit la fix. Apropo, golul marcat de Lituania era clar neregulamentar, nu se poate vorbi despre o gafă a lui Târnovanu. Cel mult, o ieşire mai puţin hotărâtă! 

Însă nu putem să nu remarcăm modul în care tricolorii au cedat deliberat terenul şi au sperat să îi prindă pe lituanieni pe contraatac. Noroc că nici Lituania nu e vreo forţă, altfel nu am mai fi vorbit despre a doua victorie, ci probabil despre prima înfrângere a lui Mircea Lucescu pe banca naţionalei în noul mandat. 

2. Joker-ul Ianis Hagi şi asul din mânecă Alex Mitriţă 

Dacă în primul XI singura schimbare pe care a făcut-o Mircea Lucescu a fost Ştefan Târnovanu în locul lui Florin Niţă, schimbările l-au ajutat enorm pe antrenorul de 79 de ani. Ianis Hagi a intrat în teren determinat să arate că ce i se întâmplă la Glasgow Rangers este o nedreptate. Un jucător talentat, asta e clar, muncitor, lucru şi mai clar, e trimis la echipa a doua pentru că un club vestic nu vrea să îi mărească salariul. Ianis acceptă diminuarea salariului, dar rămâne tot în afara primei echipe. În meciul cu Lituania, Ianis a trimis primul şut pe poartă al României după golul marcat în minutul 4. A scos un penalty. Şi a fost aplaudat la scenă deschisă. Când 30.000 de oameni strigă "Hagi, Hagi, Hagi", ştii sigur că ceva faci bine. 

Alexandru Mitriţă a revenit şi el la naţională şi a marcat. Intrat în locul lui Valentin Mihăilă, Mitriţă a adus o gură de aer proaspăt în jocul naţionalei. Are viteză, ştie să dribleze, se descurcă excelent pe spaţii mici. Şi eforturile i-au fost încununate de un gol. 

3. Schimbarea de generaţii. Târnovanu, noul titular al naţionalei? 

Chiar dacă nu a spus-o direct, Mircea Lucescu va face un schimb de generaţii la naţională. Ştefan Târnovanu are mari şanse să fie titularul de drept al naţionalei, dacă nu cumva Răzvan Sava se impune la Udinese în Serie A sau dacă Horaţiu Moldovan nu începe să apere constant şi să nu primească goluri în Serie B. 

"Am schimbat portarul pentru că portarul titular are 37 de ani. Trebuie să mă gândesc şi la viitor. I-am dat o şansă acestui băiat pentru că a jucat pe stadionul lui, sunt suporterii lui", a declarat Mircea Lucescu. 

4. Avem nevoie de "transferuri" 

Naţionala suferă grav pe două posturi: fundaş stânga şi atacant! Nicuşor Bancu, în meciul cu Lituania de luni, a jucat slab. A fost depăşit de multe ori cu uşurinţă, a dat impresia de fragilitate, nu i-au ieşit nici centrările. Din păcate, e singura noastră variantă. Echipele de club trebuie să crească fundaşi stânga, români, altfel vom avea probleme majore. 

În atac, Denis Drăguş a fost absent. Schimbarea lui cu Denis Alibec a adus ceva mai multă claritate, ceva mai mult pericol, dar Alibec nu mai e o soluţie de viitor. Iar singurele vârfuri de viitor din campionat sunt Daniel Bîrligea şi Louis Munteanu. Să vedem, însă, cum vor evolua. Din lotul naţionalei, singura alternativă la Denis Drăguş şi Denis Alibec era George Puşcaş. Care nu excelează nici el la capitolul goluri marcate. 

5. "Naţionala e a românilor" 

Mircea Lucescu a dat de înţeles că naţionala nu va mai evolua prea curând pe stadionul Ghencea, din cauza gazonului pe care l-a descris ca fiind "execrabil". De starea gazonului s-a plâns şi selecţionerul Lituaniei, care a spus că "a fost mult sub calitatea jocului prestat de cele două echipe". 

Dar Mircea Lucescu a mai spus şi că, în afara Arenei Naţionale, tricolorii vor evolua pe stadioane din alte oraşe ale ţării, dând ca exemple Craiova, Cluj şi Arad. Eu m-aş hazarda şi aş menţiona aici şi Sibiul. Din păcate, e greu ca naţionala să meargă în zona Moldovei, acolo unde nu există decât proiecte de stadioane! 

Dar Mircea Lucescu a mai spus un lucru interesant şi nu a evitat nici să îi înţepe pe unii suporteri care, o bună parte din meci, au fost ocupaţi cu scandări la adresa jandarmeriei şi a FRF. 

"Dacă meciul a început cu alte lucruri în loc de 'Hai, România'... Eu insist, echipa asta trebuie să iasă din Bucureşti. Aici sunt multe facţiuni. Când te duci în provincie şi joci, publicul este admirabil. Simţi într-adevăr spiritul românesc în relaţia cu jucătorii", a punctat Mircea Lucescu. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Echipa nationala

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

Agerpres

România, în urna a treia pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO U21

Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

pixel