Competitii Cinci momente cheie din istoria globală în care sportul a avut un rol crucial
Data actualizării:
Data publicării:
În momentele crâncene, de tensiune politică, de multe ori a fost cazul ca sportul să joace un rol foarte important pentru calmarea spiritelor, sau din potrivă, pentru a demonstra cu adevărat cine este cel mai înverșunat adversar.

Acestea sunt câteva momente din istorie în care persoane din lumea sportului ne spun că această industrie, în diferitele sale forme, poate reprezenta mult pentru umanitate dar și un instrument al manipulării maselor.

Iran vs. SUA la Cupa Mondială din 1998

După Revoluția iraniană din 1979, relațiile dintre SUA și Iran s-au destabilizat complet. Două decenii mai târziu, în 1998, cele două țări au jucat una împotriva celeilalte la Cupa Mondială FIFA fiind numit și ”cel mai tensionat meci din punct de vedere politic din istoria Cupei Mondiale”. Iranul a învins SUA cu 2-1, provocând valuri de bucurie în Iran. Americanii și-au luat revanșa tocmai 25 ani mai târziu, anul trecut, câștigând cu 1-0.

Coreea de Sud și Coreea de Nord formând o singură echipă

La Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, Coreea de Nord și Coreea de Sud au concurat împreună compunând o singură echipă la hochei pe gheață. Acest lucru a fost un eveniment în sine, având în vedere că cele două țări nu au ajuns niciodată la un acord oficial cu privire la Războiul din Coreea, cu excepția încetării focului care a fost pronunțată în 1953.

”Ruble in the Jungle”

În 1967, Muhammad Ali a refuzat să se înroleze în armată pentru a lupta în războiul din Vietnam. Ca urmare, nu i-a mai fost permis să practice boxul, a fost condamnat la închisoare și lipsit de toate titlurile obținute până atunci. Condamnarea sa a fost anulată în 1971, iar trei ani mai târziu a câștigat un meci împotriva lui George Forman, campion mondial neînvins la categoria grea. În ciuda acestor întâmplări, meciul de box, numit și ”Rumble in the Jungle”, i-a dat faima lui Muhamad Ali și a intrat în istorie ca unul dintre cele mai mari evenimente sportive ale secolului XX.

Germania lui Hitler învinsă de un om de culoare

Cu puțin timp înainte de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a vrut să creeze o imagine nouă sportului german și să demonstreze totodată superioritatea poporului la Jocurile Olimpice din 1936, desfășurate la Berlin. Totuși, planul său a eșuat atunci când Jesse Owens, sprinterul afro-american, a ajuns să câștige patru medalii de aur și, în consecință, să descalifice mulți dintre sportivii germani. Totodată, Owens a doborât și nouă recorduri olimpice și a stabilit trei noi recorduri.

"Visul chinezesc"

Președintele chinez Xi Jinping a desfășurat recent un program la nivel național care are ca scop creșterea dezvoltarea fotbalului chinezesc pe plan mondial. Programul face parte din așa numitul "Vis chinezesc" al președintelui, care vede China ca pe prima putere mondială, inclusiv la acest capitol.

Vlad Roibu
Categorie: Competitii
Tagurile articolului: evenimente istorice  fotbal  iran  muhammad ali  sport  sua 

logo icon Articole similare

Handbal HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Handbal Club Rapid Bucureşti a reuşit o mutare de...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel