Jocurile Olimpice Obiectivul Federaţiei de Triatlon: 2 sportivi calificaţi la JO2028
Vlad Stoica, reales în funcția...
Khelif s-a calificat în semifinalele probei de 66 kg, categoria feminină, după ce italianca Angela Carini a abandonat. După o directă în plină figură recepţionată de la Khelif, Carini s-a întors în colţul său anunţând că nu doreşte să continue. Aceasta a încheiat meciul în lacrimi, chiar în ring.
Carini a declarat, după meci, că "am renunţat pentru a-mi salva viaţa. Nu mai puteam continua. Mă durea foarte tare nasul şi am ştiut că trebuie să mă opresc. E mai bine să eviţi să continui astfel de meciuri. Nasul a început să îmi curgă de la primul pumn. Putea fi meciul vieţii mele, dar în acel moment am simţit că trebuie să îmi salvez viaţa. Nu mă tem, nu am temeri în ring, nu mi-e frică să fiu lovită. Mă antrenez cu fratele mele, am luptat mereu contra bărbaţilor, dar azi am simţit prea multă durere".
CITEŞTE ŞI "Am renunţat ca să îmi salvez viaţa". Scandal la turneul de box de la JO2024
"Fiecare persoană are dreptul să practice un sport fără discriminare. Toţi atleţii care participă la turneul de box de la Jocurile Olimpice 2024 s-au supus regulilor de admitere şi eligibilitate, precum şi regulamentelor medicale, aşa cum au fost ele setate de PBU (Unitatea de Box Paris 2024). Aşa cum s-a întâmplat şi la precedentele competiţii olimpice de box, vârsta şi genul atleţilor sunt luate din paşaportul lor.
Aceste reguli au fost aplicate de asemenea şi în perioada de calificare, care include turneele de box de la Jocurile Europene din 2023, Jocurile Asiatice, Jocurile Pan Americane, Jocurile Africane din 2023 şi cele două turnee mondiale de calificare din Italia şi Thailanda din 2024. Aceste turnee au aliniat la start un număr total de 1471 de boxeri din 172 de comitete olimpice naţionale, din echipa de box a refugiaţilor, dar şi atleţi neutri.
PBU a folosit regulile de la Tokyo 2020 ca punct de plecare pentru dezvoltarea regulamentului pentru Paris 2024. Asta pentru a impacta cât mai puţin pregătirea atleţilor şi pentru a garanta continuitatea între Jocurile Olimpice. Regulile de la Tokyo 2020 au fost bazate pe regulamentul de la Rio 2016", a transmis CIO.
"Am văzut informaţii înşelătoare cu privire la două atlete care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Cele două participă în competiţii internaţionale de box de mulţi ani deja, în categoria feminină, şi au fost prezente şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, dar şi la turnee sub egida IBA.
Aceste două atlete au fost victimele unei decizii subite şi arbitrare a IBA. În fazele finale ale Campionatelor Mondiale din 2023, ele au fost descalificate subit, fără să aibă şansa de a se apăra. IBA a cerut, ulterior, "stabilirea unei proceduri clare pentru testarea de gen".
Agresiunea actuală împotriva celor două atlete este bazată exclusiv pe această decizie arbitrară, care a fost luată fără vreo procedură anume. Mai ales dacă ne gândim că ele concurează deja de ani buni în competiţii de top. Astfel de abordări nu sunt în regulă. Regulile de eligibilitate nu ar trebui schimbate în timpul competiţiilor, iar schimbările trebuie să treacă prin procese deja stabilitate şi să fie bazate pe dovezi ştiinţifice.
CIO vrea să protejeze drepturile tuturor atleţilor de la Jocurile Olimpice, conform Cartei Olimpice, Codului de Etică al CIO, dar şi conform Codului Strategic de Drepturi Omeneşti. CIO este întristat de abuzul pe care cele două atlete îl primesc acum", mai arată sursa citată.
Vlad Stoica, reales în funcția...
O sportivă de doar 13 ani,...
Statul francez a cheltuit 100...
Înotătorul David Popovici,...
Ana Maria Bărbosu a fost în...
Naţionala de handbal feminin a României a pierdut şi al...
Universitatea Cluj a pierdut...