Gimnastică COSR, discuții cu Federația Americană de Gimnastică. Subiectul, reprezentat de scandalul de la JO2024
Data publicării:
Controversa privind medalia de bronz obținută de gimnasta Ana Bărbosu în cadrul exercițiului la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris pare că nu se va finaliza prea curând.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, luni, că în această săptămână vor avea loc discuții cu reprezentanți ai Federației Americane de Gimnastică Artistică pentru „a închide” cât mai curând cazul medaliei de bronz câștigată de Ana-Maria Bărbosu la sol la Jocurile Olimpice de la Paris.

Mihai Covaliu: „O să vedem o cale comună în care putem să închidem tot acest caz cât mai curând posibil”

„Săptămâna aceasta vom avea o întrevedere online cu partenerii noștri din Statele Unite, e mai mult o întâlnire tehnică, cu Federația Americană de Gimnastică. În primul și în primul rând, vom discuta despre ceea ce se întâmplă cu aceste sportive, pentru că ele au suferit foarte mult la nivel emoțional, și după aceea o să vedem o cale comună în care putem să închidem tot acest caz cât mai curând posibil”, a declarat Covaliu.

Oficialul COSR a precizat că procesul este departe a se fi încheiat și că România „și-a făcut lecțiile” în tot acest caz: „Deocamdată, lucrurile stau așa cum știe toată lumea, România are o medalie de bronz la gimnastică prin Ana-Maria Bărbosu. E adevărat că cealaltă sportivă care a fost pe podium, Jordan Chiles, a depus în memoriu prin avocații personali și nu numai. Noi, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, suntem în contact, Guvernul României sprijină acest caz, care este departe de a se fi încheiat.

Noi trebuie să apărăm ceea ce am câștigat până acum și vorbim de o medalie pe care o sportivă din România a câștigat-o și, de asemenea, trebuie să apărăm onoarea și să protejăm cealaltă sportivă din România, care la un moment dat putea să câștige și ea medalia de bronz, dar după aceea a intervenit tot acest proces. Toate părțile implicate colaborează, se informează reciproc, și până acum lucrurile stau bine din punctul nostru de vedere.

Nu este o poveste fără sfârșit, este o poveste care s-a încheiat odată cu Jocurile Olimpice, dar se pare că verdictul nu a fost cel așteptat de către ceilalți participanți. Așa că lupta continuă și în afara terenului de sport, de data aceasta prin avocați. Important este că noi ne-am făcut lecțiile, suntem în contact cu tot ceea ce se întâmplă și cu partea americană, și cu partea din Elveția.

Sunt lucruri care se schimbă de la o zi la alta, ce avem până acum este o medalie de bronz la gimnastică individual pentru România. Și de aici încolo trebuie să fim atenți la tot ceea ce se întâmplă, și vă asigur că suntem”, a completat Covaliu.

CITEȘTE ȘI Jordan Chiles spune că toată controversa de la gimnastică este „despre culoarea pielii sale”. Nu a returnat medalia de bronz, pentru că „îi aparține de drept”

ȘI Jordan Chiles nu mai vrea la Jocurile Olimpice, ci în clipurile lui Beyoncé

„Cu Sabrina Voinea este o altă discuție, ea a avut o șansă foarte mare acolo, în timpul competiției la Jocurile Olimpice. Dar, din motive tehnice, și nu le comentez eu aici, pentru că nu sunt de specialitate, lucrurile s-au întâmplat așa cum s-au întâmplat, și acum este o altă competiție care nu știm cum se va termina”, a mai adăugat președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Avocații gimnastei americane Jordan Chiles au depus în urmă cu o săptămână un recurs la Tribunalul Suprem Federal din Elveția pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată inițial la sol la Jocurile Olimpice de la Paris.

Chiles, în vârstă de 23 de ani, s-a clasat inițial pe locul al treilea în concursul de la sol, datorită unei revizuiri a notei sale, care i-a permis să o depășească pe românca Ana Bărbosu. Echipa României a contestat decizia în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) și a avut câștig de cauză, pe motiv că Chiles solicitase o reevaluare a scorului cu patru secunde prea târziu. Prin urmare, Comitetul internațional Olimpic (CIO) i-a atribuit medalia de bronz Anei Bărbosu.

Apelul făcut de Chiles este susținut de Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite, a spus consilierul gimnastei, care a considerat că retragerea medaliei americancei este „nedreaptă”. O decizie a tribunalului federal elvețian este așteptată în următoarele 4-6 luni.

Gimnasta română Sabrina Maneca-Voinea a făcut apel, la 26 august, la Tribunalul Suprem Elvețian împotriva deciziei Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care i-a acordat Anei Bărbosu medalia de bronz în finala de la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris.

În urma acestei decizii, Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiția pe locul 4. Memoriul depus de FRG și Sabrina Maneca-Voinea a fost respins.

Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestație și i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766, astfel că a terminat pe poziția a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut și ea contestație pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

România nu mai obținuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbașa câștiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediții. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana-Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarță pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă și pe 4 la sol, iar Bărbosu pe 3 la sol.

Ana-Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe 16 august, în cadrul unei ceremonii desfășurate pe esplanada Casei Olimpice din București, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Gimnastică

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Marius Șumudică a prefațat meciul Rapid - Oțelul. Ce nemulțumiri are în Cupa României

Agerpres

Cum prefațează Zeljko Kopic meciul cu FC Botoșani

Facebook SC Oțelul Galați

La ce se așteaptă Dorinel Munteanu în meciul Rapid - Oțelul Galați. Grupa din Cupa României, echilibrată

Agerpres

Mihaela Cambei, pași rapizi pentru a se bucura de cadoul oferit de Ion Țiriac

pixel