Jocurile Olimpice Declarațiile campioanelor olimpice la proba regină de 8+1. Ce spun canotoarele care au adus a treia medalie de aur României la JO 2024
Data publicării:
România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului, a treia medalie de aur de la actuala ediție.

„Așa s-a simțit, ca pe Himalaya. Bate vântul, dar eu nu am mai simțit nimic”

Canotoarea Adriana Adam a afirmat, sâmbătă, după cursa de 8+1 feminin, în care a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, că e bucuroasă că alături de colegele sale a reușit să scrie istorie.

„Ne bucurăm că am scris istorie după 20 de ani. Ne bucurăm că am reușit în această formulă cu multe îndurate de-a lungul timpului și acumulate. Suntem foarte fericite pentru această medalie”, a declarat Adriana Adam.

Magdalena Rusu a afirmat că pe cea mai înaltă a podiumului s-a simțit ca și cum s-ar fi aflat pe cel mai înalt munte: „Mi-am dorit să facem spectacol și asta s-a întâmplat. Pe podium se simte ca și cum ai fi pe cel mai înalt munte. Așa s-a simțit, ca pe Himalaya. Bate vântul, dar eu nu am mai simțit nimic. Barca a trecut prima linia sosire, nu eu. Mă bucur foarte mult pentru acest rezultat ne bucurăm toate, suntem mulțumite și bucuroase. Eu cred că ne-am distrat, la aceste jocuri”, a spus Rusu.

Maria Lehaci (fostă Tivodariu) consideră că prin câștigarea cursei de la JO, echipajul României de la 8+1 a dat lovitura de grație: „Într-adevăr, am reușit să dominăm câteva curse foarte importante până acum. Aceasta însă a fost lovitura de grație, ne bucurăm că a fost așa.

Le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să ajungem aici, tot stafful medical, antrenori, toți suporterii din spatele nostru, familia și cred că este doar începutul. La cursa de patru (patru rame) a fost cea mai bună cursă pe care noi am putut să o facem, suntem foarte mândre de rezultatul pe care l-am obținut (argint).

Am mai spus lucrul acesta, oamenii care au ieșit pe locul patru sunt la fel de mulți ca și aceia care au terminat pe primul loc. Suntem foarte mulțumite cu rezultatul nostru. Dar acum ar trebui să ne concentrăm pe barca de opt, pentru că avem medaliile la gât”, a declarat Maria Lehaci.

Calitățile fetelor de la 8+1 au fost enumerate de cârmaciul Victoria Petreanu: „Ambiție și perseverență ar fi cuvintele care le caracterizează. Sunt mândră de ele, au dat tot ce au putut și împreună am reușit. Mai am voce, normal”.

Ioana Vrînceanu, medaliată și cu argint, vineri, la dublu rame, a spus că a trăit două zile de vis: „Au fost două zile de vis pentru mine, pot să spun. Mă simt foarte bine, am crezut că visez și aseară. Am dormit cu medalia pe noptieră și dimineață mă gândeam dacă să o iau la masă cu mine sau nu. Acum trebuie să mă dezmeticesc să îmi dau seama că este adevărat”, a spus Vrînceanu.

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Jocurile Olimpice de la Paris, sâmbătă, după ce a dominat finala probei regine a canotajului.

România, în formula Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu, s-a impus cu timpul de 5 min 54 sec 39/100, terminând cu mai mult de o barcă avans față de Canada (Jessica Sevick, Caileigh Filmer, Maya Meschkuleit, Kasia Gruchala-Wesierski, Avalon Wasteneys, Sydney Payne, Kristina Walker, Abby Dent, Kristen Kit), campioana olimpică en titre, înregistrată din 5 min 58 sec 84/100.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, România ocupa doar locul șase în finală, după ce în serii stabilise un nou record mondial și olimpic (5:52.99).

Ultima medalie olimpică a României în această probă - bronz - data din 2016, de la Rio. Totodată, acesta este al patrulea titlu olimpic al României la 8+1 feminin, după cele din 1996, 2000, 2004.

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin - categorie ușoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, 8+1 feminin, 8+1 masculin.

Canotajul a obținut cinci medalii la JO 2024, două de aur și trei de argint, din totalul de șapte medalii. Celelalte două medalii câștigate de România la Jocurile Olimpice au fost aduse de către înotătorul David Popovici, care a câștigat medalia de aur la proba de 200  metri liber și bronzul la 100 metri liber.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel