Superliga Romaniei Doar 10 fotbalişti care au beneficiat de regula U21 în Liga 1 au confirmat, din 2016 până acum
Data publicării:
Marcel Puşcaş, preşedintele celor de la FC U Craiova, a calculat câţi tineri fotbalişti români au confirmat şi au rămas măcar la nivelul Ligii 1, după implementarea în 2016 a regulii U21. 

"Privind și butonând diverse canale de sport aud că n-ar fi rea o dezbatere și apoi un lobby pentru anularea regulii U21 la nivelul primei ligi. Una, zice-se, profesionistă.

Am fost, sunt și voi fi un încurajator și susținător al tinerilor. Îmi plac. Am militat, recomandat, promovat si scris despre și pentru ei. Tema este simplă: nu trebuie forțată nota la profesionism (L1). La L2 și L3 da, fără discuție.

Regula U21 a fost implementată în anul 2016. De atunci și până acum au avut șanse sute de tineri fotbaliști. Dacă facem o simplă socoteală, scoțându-l pe Hagi din context pentru că oricum cu promovările forțate și neforțate se ocupă chiar declarându-și scopul încă de la inființare, în Liga I mai rămân 15 echipe.

Matematica e simplă:15 cluburi x minimum 3 underi pe an x 8 ani = 360 de tineri beneficiari ai vârstei și șansei. Toți debutați după 2016. E trist să constatăm câți au dispărut de pe radarul performanței profesioniste și câți au apucat-o pe pantă descendentă. Să vedem câți dintre ei au rămas după depășirea vârstei Under 21 in cluburile care le-a oferit șansa forțată de regulă:

CFR - 0

FCSB- 2

CSU- 1

RAPID- 0

VOLUNTARI-0

IAȘI- 0

PETROLUL- 1

DINAMO- 0

SIBIU- 0

UTA- 0

BOTOȘANI- 1

OȚELUL- 1

SEPSI- 2

U CLUJ- 0

FCU 1948- 2

Rezultă un total de 10 tineri din minimum 360 forțati să evolueze in liga profesioniștilor rămasi în cadrul clubului care i-au promovat. Desigur există și un număr, ce-i drept foarte redus, dintre ei care au fost transferați în străinătate.

Exemple rare sunt cazurile Rareș Ilie, Sefer și Mihăilă. De marea majoritate cluburile s-au dispensat îndată ce au depășit vârsta. Cu alte cuvinte n-a mai fost nevoie de ei.

Dacă pun un maximum 10% rata de succes, reprezentând 36 de tineri promovați conform acestei reguli, transferați în străinătate sau la alte cluburi din L1, înseamnă că alte 90% sunt pierderi. Să fie ele planificate? Această mică statistică poate constitui un prilej de dezbatere urmat de lobby-ul aferent pentru a se încheia această practică unică și deloc necesară", a scris Marcel Puşcaş pe Facebook.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Superliga Romaniei

logo icon Articole similare

Superliga Romaniei De ce nu s-a adaptat Cătălin Cîrjan la Rapid

Ionuţ Voicu, team-managerul celor de la Rapid, a...

Superliga Romaniei Cristi Ganea recunoaşte: Am greşit când am semnat cu FCSB

Cristi Ganea a jucat la FCSB înainte de a reveni la...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei De ce nu s-a adaptat Cătălin Cîrjan la Rapid

Ionuţ Voicu, team-managerul celor de la Rapid, a...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

Agerpres

David Maftei şi Răzvan Tănasă nu pot juca pentru Oţelul cu Farul. Dorinel Munteanu a anunţat când revin Cisotti şi Cisse

pixel