Echipa nationala Oficial: Kosovo merge la TAS. Poziția Federației de Fotbal a Kosovo, după victoria României
Întrebat mai întâi despre meciul dintre selecționata României și naționala Ciprului, antrenorul FCSB-ului a recunoscut că ar fi vrut ca echipa țării sale să câștige și totodată ca Daniel Bîrligea să înscrie într-un alt meci al „formației tricolore”. Totuși, Charalambous a felicitat echipa condusă de Mircea Lucescu pentru rezultatele obținute în Nations League.
De asemenea, el a oferit un exemplu extrem de clar, asemănător cu cel creat în jurul statului kosovar, care implică țara din care provine. Elias Charalambous a declarat că niciun argument, precum cele susținute de naționala Kosovoului, nu poate explica părăsirea suprafeței de joc. Concret, antrenorul a pus o întrebare retorică: dacă, în contextul meciului dintre România și Cipru, suporterii români ar fi adus un steag al Turciei în tribune, ce măsuri ar fi trebuit să ia jucătorii ciprioți? Tehnicianul a subliniat clar că soluția nu ar fi fost abandonarea jocului.
„Sigur, m-am uitat la meci... am vrut să văd jucătorii naționalei mele cum evoluează, dar sunt fericit pentru Bîrligea că a înscris. M-aș fi bucurat să marcheze în altă partidă, dar repet, când un jucător de-al tău înscrie, ești fericit pentru el și atât.
Nu vreau să comentez mult despre asta (n.r. meciul României cu Kosovo), dar nu putem părăsi stadionul - indiferent de ce se întâmplă. Să ne imaginăm că Cipru ar fi jucat cu România și ar fi fost un steag al Turciei în tribune. Ce ar trebui să facem? Să ieșim de pe teren?! Nu cred că trebuie să ne comportăm în felul ăsta.
Există foarte multe alte opțiuni prin care îți poti face dreptate, dar nu prin a părăsi suprafața de joc. Personal, eu așa cred, dar fiecare decide pentru el, pentru țara lui, iar ei știu ce au făcut. Asta e opinia mea.
În mod normal, da, România trebuie să câștige cu 3-0. UEFA trebuie să decidă. Dar da, logic, România trebuie să câștige cu 3-0.”, a spus Charalambous, la conferința de presă de miercuri, premergătoare partidei restante cu FC Botoșani.
Istoria Ciprului este marcată de conflicte între comunitățile sale: greacă și turcă. După ce a fost sub stăpânirea britanică în secolul trecut, Cipru a obținut independența în 1960, dar tensiunile interetnice între greci și turcii ciprioți au continuat să existe.
Pe de o parte, Grecia a susținut unirea insulei cu statul elen, ceea ce a dus la lovitura de stat din 1974, sprijinită de regimul militar grec. Aceasta a provocat o intervenție militară turcă și divizarea insulei în două părți: sudul greco-cipriot, care a rămas sub controlul Republicii Cipru, și nordul turco-cipriot, care s-a declarat Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia pe plan internațional.
De atunci, Cipru rămâne împărțit, iar problema reunificării rămâne nerezolvată, cu Grecia și Turcia având interese geopolitice majore în regiune, chiar dacă Republica Cipru este un stat independent, membru al UE.
Mai amintim că naționala Kosovo a părăsit suprafața de joc în minutul 90+2 al partidei din a cincea etapă a Ligii Națiunilor, acuzând că suporterii români au scandat „Kosovo e Serbia”. În realitate, conflictul a fost inițiat de căpitanul Amir Rrahmani, care l-a bruscat pe atacantul „tricolorilor”, Denis Alibec, alți jucători kosovari urmând să provoace publicul român, care a reacționat cu scandări precum „Serbia, Serbia!”.
Meciul a fost suspendat timp de zeci de minute, perioadă în care oficialii UEFA au încercat să îi convingă pe fotbaliștii kosovari să reia duelul, cu două minute ca acesta să se încheie, jucătorii români așteptându-și adversarii la temperaturi negative, pe terenul de joc. De adăugat este faptul că jucătorii reprezentativei kosovare au mâncat pizza în vestiar în tot acest timp, imaginile de după fiind extrem de sugestive.
Cristian Jura, preşedintele...
România a câştigat la masa...
FCSB a dat lovitura pe piaţa...
Ciprian Deac are 38 de ani şi...
Laszlo Dioszegi, finanţatorul...