Superliga Romaniei Episod mai puţin ştiut dinainte ca Steaua să fie preluată de Becali. Greşeala făcută de finanţatorul FCSB în 2003. "Pentru 10 mingi aveam nevoie de 7 semnături"
Data publicării:
În 2003, Gigi Becali devenea patronul clubului Steaua Bucureşti, aşa cum se numea la acea vreme. Puţini ştiu însă detaliile care au dus la această preluare a clubului din proprietatea Armatei. 

Gigi Becali a pierdut acum dreptul de a folosi marca şi numele Steaua Bucureşti, care aparţin din nou Armatei, astfel că echipa din Liga 1 se numeşte FCSB, în timp ce Steaua Bucureşti evoluează în Liga II, pe stadionul Ghencea. 

Marcel Puşcaş, preşedintele Stelei Bucureşti între 1996 şi 1998, a povestit câteva dintre evenimentele care au dus la preluarea clubului de către Gigi Becali, în direct la Prima Sport. 

"Eu am venit în 1996 la Steaua Bucureşti, am stat până în aprilie 1998. Lucrurile au fost foarte simple. Când m-am dus la Steaua, credeam că e luxul luxului, şi că e o risipă de bani. Lucrurile nu au stat aşa. Când am văzut datele financiare, Steaua avea un deficit de 5 milioane de dolari la vremea respectivă. Armata Română, pentru clubul Steaua, dădea cam 20 de miliarde lei pe an, iar necesarul restului de secţii sportive era de 40 de miliarde. Sigur că celelalte secţii sportive se înfruptau cu bani de la fotbal, era un coş comun. În situaţia asta, ţinând cont de datorii, de faptul că tot clubul folosea banii de la fotbal, de birocraţia existentă, de imposibilitatea de a lucra în condiţii civilizate, normale, democratice, europene, cu sponsori, transmisii de meciuri, era extrem de dificil. Pentru 10 mingi îmi trebuiau 7 semnături. Dura o lună. 

"Cum să merg cu Dacia ruginită la Nyon?"

Ca să merg la Nyon, la tragerea la sorţi, am mers cu maşina mea personală. Aveam un AUDI la vremea aceea. Când am venit înapoi, am vrut să fac decontul. Mi s-a spus că nu se poate, că se decontează doar cu maşina clubului. Era o Dacie din 1986, ruginită. Eu reprezentam Steaua, cum să parchez maşina aia în faţa sediului de la Nyon, o maşină ruginită? Şi nu am primit decontul. Astea sunt mărunţişuri, care în aparenţă nu erau de băgat în seamă, dar erau foarte importante. 

În condiţiile astea, am ajuns să întârziem salariile. Asta deşi au intrat vreo 5 milioane de dolari în cont atunci, de pe transferurile lui Panduru, Doboş, Adi Ilie, Didi Prodan. Primeam bani, dar nu aveam bani de salarii", a declarat Marcel Puşcaş. 

Greşeala făcută de Gigi Becali în 2003

"Nimeni din clubul Steaua nu a dorit privatizarea. Era necesitate. Nu puteam continua aşa. Eram singurul club din blocul estic care rămăsese cu armata pe cap. Honved, Ujpest, Legia Varşovia, etc, erau private toate. Eram singura enclavă comunistă din Europa. Şi noi jucam cu Aston Villa, Fenerbahce, etc. Asta a fost situaţia.

Când a revenit ministrul Apărării Babiuc la cabinet, a fost o mare vâlvătaie în club. A dat ordin de privatizare, chiar dacă nu se dorea. Şi s-a făcut pripit FC Steaua. În 1998 au fost vânduţi Cătălin Munteanu, Denis Şerban, au venit vreo 5 milioane în club. Ce s-a întâmplat cu banii? Pentru că după 2 ani de zile, clubul FC Steaua s-a împrumutat la Gigi Becali. La vremea respectivă, bugetul întregului club nu depăşea 3 milioane de dolari. Din 2 transferuri trăiai un an jumătate. Ce s-a întâmplat cu banii din 1998 până în 2003, când Gigi Becali a preluat oficial clubul? Ceva s-a întâmplat în perioada 1998-1999 de s-au cerut bani împrumut de la Gigi Becali. Gigi i-a cerut banii lui Viorel Păunescu, nu i-a primit, aşa că a cerut echipa. Asta s-a întâmplat. Greşeala lui Gigi Becali, în 2003, a fost că la vremea respectivă el cam ignora partea asta legislativă, zicea că merge şi aşa. În momentul transformării din ONG în societate pe acţiuni, Gigi trebuia să ceară şi marca şi tot. Şi le primea. Dar ele au rămas la club. Domnul Talpan s-a deşteptat prin 2012, i-a cerut lui Gigi Becali 37 de milioane de euro, Becali a refuzat. Dacă dădea banii ăia, nu mai erau discuţii azi. Cred că şi dacă dădea 4 milioane de euro, nu mai erau discuţii", a completat Marcel Puşcaş. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Superliga Romaniei

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Simona Radiş a luat decizia, după 3 medalii olimpice. Anunţul făcut de sportivă, înainte de intrarea în cantonament

Sursa: Agerpres

Oțelul Galați, Poli Iași și Petrolul Ploiești, amendate de Comisia de Disciplină a FRF

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul restant cu CFR Cluj. Primele declaraţii după conflictul cu suporterii

Agerpres

Procesul cu Vasile Şiman, ultimul hop pentru ieşirea din insolvenţă a lui Dinamo

pixel