Superliga Romaniei Exclusiv DCSport.ro/ Analiza celor două penalty-uri de la Rapid - Dinamo. Au fost sau nu corecte deciziile lui Iulian Călin?
Data actualizării:
Data publicării:
Arbitrul Iulian Călin a acordat, după intervenţia VAR, două penalty-uri la Rapid - Dinamo, meci încheiat cu scorul de 1-1, câte unul pentru fiecare echipă. Marius Avram, fost arbitru FIFA, a explicat pentru DCSport.ro corectitudinea deciziilor. 

Rapid a deschis scorul prin Claudiu Petrila (53 - penalty), după un henţ comis de Kennedy Boateng în careu, la un duel cu Luka Gojkovic. Lovitura de pedeapsă a fost acordată în urma sesizării arbitrajului video.

Marius Avram a explicat decizia pentru DCSport.ro. 

"Primul penalty acordat, cel pentru Rapid, a fost pentru un henţ. A fost şi o confuzie, multă lume a crezut că ar fi vorba de un fault acolo. Dar reluările spun că lui Iulian Călin i-a fost arătat că fundaşul dinamovist a jucat mingea cu mâna. Mâna depărtată de corp, mingea şi-a schimbat traiectoria. Deci decizia arbitrului şi a celor din camera VAR a fost corectă. Faultul a existat şi el, dar este mai discutabil. A fost o mână întinsă, l-a atins pe jucătorul Rapidului în abdomen, dar henţul a fost foarte clar. Deci nu există dubii că penalty-ul pentru cei de la Rapid a fost acordat în mod corect", a declarat Marius Avram. 

Dinamo a egalat prin Selmani, tot din penalty 

Kosovarul Astrit Selmani a restabilit egalitatea (79 - penalty), după ce tot el fusese faultat de Cristian Ignat, penalty-ul fiind dictat la semnalizarea VAR.

"Penalty-ul pentru cei de la Dinamo a fost acordat în urma unei ţineri evidente de tricou de către fundaşul Rapidului, Cristian Ignat, un băiat tânăr care probabil, prins în focul meciului, nu şi-a dat seama ce face. Poate mulţi vor interpreta că a fost o ţinere uşoară, dar având în vedere că în mod clar l-a împiedicat pe atacantul dinamovist să joace mingea, care era chiar în faţa lui, prin tragere de tricou, decizia brigăzii de arbitri a fost iar corectă. 

Din păcate pentru Iulian Călin, niciuna dintre cele două decizii nu a fost luată de el, în teren, ci a fost nevoie de intervenţia VAR. Dar, până la urmă, important e că s-au luat decizii importante şi corecte de către brigada de arbitri", a mai declarat Marius Avram. 

De ce nu a fost eliminat Săpunaru după altercaţia cu Sivis 

În min. 58 a avut loc un incident la banca de rezerve a echipei Rapid, în urma căruia fundaşul dinamovist Maxime Sivis s-a ales cu tricoul rupt: Cristian Săpunaru, Filip Blazek (rezerve la Rapid), Bani şi Sivis au primit cartonaşe galbene, scrie Agerpres.

"Am urmărit cu atenţie imaginile, ca să fiu sigur că nu există alte elemente, legate de loviri, scuipări, lucruri care se mai petrec când sunt meleuri de genul acesta. Instrucţiunile celor de la FIFA şi UEFA spun aşa: când există un meleu, arbitrii trebuie să formeze un triunghi în jurul meleului, pentru a putea observa ce se întâmplă, ca să ia deciziile disciplinare. Dacă nu există elemente de violenţă, atunci trebuie să acorde minim un cartonaş galben pentru fiecare echipă, în mod obligatoriu iniţiatorilor acestui meleu. 

Arbitrii, în final, au decis să dea câte două cartonaşe galbene fiecărei echipe. Deci au respectat instrucţiunile FIFA şi UEFA, iar deciziile lor au fost corecte", a mai spus fostul arbitru. 

Diogo Mendes a luat galben din secunda 80. Decizie corectă, spune Marius Avram 

"Da, Iulian Călin a lăsat avantaj, iar apoi a dat galben. UEFA spune că atunci când e vorba de o călcare, o ştampilă pe picior, care prinde gheata, se sancţionează obligatoriu cu galben. Dacă se urcă cu talpa, se trece pe tibie, gleznă, genunchi, discutăm de altceva şi atunci e cartonaş roşu. Asta a fost o fază şcoală de cartonaş galben", a completat Marius Avram. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Superliga Romaniei

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Crainicul lui Dinamo face praf jocul Oţelului şi spune că este o echipă care joacă urât, dar obţine rezultate

Sursa: Agerpres

Valeriu Iftime îi face praf pe Pap şi Matricardi, după FC Botoşani - Gloria Buzău 3-3

Sursa: Agerpres
EXCLUSIV

Secretele titlului câştigat de Oţelul. Cum s-a obţinut performanţa istorică de la Galaţi

pixel