Gimnastică Federația Americană de Gimnastică luptă pentru păstrarea medaliei de bronz a sportivei Jordan Chiles
Data actualizării:
Data publicării:
Gimnasta americană Jordan Chiles este nevoită să renunțe la medalia de bronz câștigată în urma unei contestații, în finala de la sol din cadrul JO 2024, după decizia TAS care o repoziționează pe Ana-Maria Bărbosu pe locul al treilea.

FAG nu vrea să renunțe la medalia de bronz, în favoarea Anei-Maria Bărbosu

Federația Americană de Gimnastică a anunțat că a depus alte dovezi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a demonstra că sportiva sa Jordan Chiles ar trebui să păstreze medalia de bronz obținută în finala de la sol din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Românca Ana-Maria Bărbosu s-a clasat inițial pe locul al treilea, cu 13,700 puncte, în întrecerea desfășurată la începutul săptămânii trecute, dar a fost retrogradată pe poziția a patra după ce echipa SUA a depus o contestație la scurt timp după ce Chiles și-a încheiat exercițiul, ceea ce a dus la creșterea notei americancei de la 13,666 la 13,766, suficient pentru ca aceasta să urce de pe locul 5 pe 3 și să o depășească astfel pe reprezentanta țării noastre.

România a adus cazul în fața TAS, care a decis ca Chiles să primească nota inițială, pe motiv că SUA a trimis contestația sa după termenul limită de un minut și, în consecință, aceasta trebuie anulată.

Sâmbătă, Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a precizat că va respecta decizia TAS de acorda medalia de bronz Anei Bărbosu, iar CIO a anunțat la rândul său, duminică dimineață, că acceptă „modificarea clasamentului de către FIG” și va „realoca medalia de bronz” gimnastei române.

Ulterior, USA Gymnastics a informat că a trimis „o scrisoare și dovezi video la Tribunalul de Arbitraj Sportiv care stabilesc în mod concludent că solicitarea antrenoarei Cecile Landi de a depune o contestație a fost făcută la 47 de secunde după publicarea notei”.

Organismul american a declarat că solicită revizuirea hotărârii TAS și acordarea medaliei de bronz gimnastei Jordan Chiles, pe baza noilor dovezi.

Titlul olimpic la sol a revenit braziliencei Rebeca Andrade, învingătoare în fața americancei Simone Biles (argint), care a plecat la rândul ei acasă cu trei medalii de aur cucerite la Paris, la individual compus, în concursul pe echipe și la sărituri, scrie Agerpres.

 

Jazmin Chiles, sora lui Jordan Chiles, acuzații de rasism după decizia TAS

„Vă rog să vă rugați pentru Jordan și pentru familia mea. Rasismul este real, există, este viu. Ei i-au luat oficial, cinci zile mai târziu, una dintre medalii.

Nu pentru că nu a câștigat, nu pentru că a fost dopată, nu pentru că a depășit limitele, nu pentru că nu a fost destul de bună, ci pentru că juriul nu a fost capabil să îi ofere punctajul pentru dificultate și a fost nevoie să fie depusă o contestație.

Patru secunde! Bronzul i-a fost luat pentru patru secunde, de care nu ar fi fost nevoie dacă juriul și-ar fi făcut treaba. Te iubesc și voi avea grijă de tine indiferent de ce va fi. Să vă fie clar. În toată istoria Jocurilor Olimpice, nimănui nu i-a fost luată medalia pentru așa ceva. Sunt doar două motive pentru care îți poate fi luată o medalie: dacă trișezi sau dacă ești dopat. Ea nu a făcut niciunul dintre aceste lucruri”, a scris Jazmin Chiles, la InstaStory.

 

Mesajul Anei-Maria Bărbosu pentru Sabrina Voinea și Jordan Chiles

„Sabrina, Jordan, gândurile mele se îndreaptă către voi. Știu foarte bine că doare, pentru că am trecut prin aceleași stări. Dar știu că veți avea forța să reveniți - mai puternice.

Sper din tot sufletul ca la următoarele Jocuri Olimpice să ne aflăm pe același podium. Asta e visul meu”, a scris Ana Bărbosu, pe contul său de Instagram.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Gimnastică

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Agerpres

Crainicul lui Dinamo face praf jocul Oţelului şi spune că este o echipă care joacă urât, dar obţine rezultate

Sursa: Agerpres

Schimbări la conducerea FC Argeș? Cine vrea să preia clubul de fotbal

pixel