Handbal Fostul mare handbalist român Ştefan Birtalan a murit
Data publicării:
Este doliu în handbalul românesc. A murit Ştefan Birtalan, dublu campion mondial cu România. 

Vestea a fost confirmată de fostul său coleg, Dan Marin. 

”Din nefericire, vestea cutremurătoare este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință”, a spus Dan Marin, pentru Libertatea.

Cine a fost Ştefan Birtalan 

Ştefan Birtalan s-a născut pe 25 septembrie 1948, în Jibou. A scris istorie cu naţionala de handbal a României, alături de care a luat argintul olimpic la Montreal, în 1976, dar şi bronzul olimpic în două rânduri, în 1972 la Munchen şi în 1980, la Moscova. 

Birtalan a marcat 993 de goluri pentru România şi a fost desemnat cel mai bun sportiv al ţării în 1974, 1976 şi 1977. 

În 1970, Ştefan Birtalan a semnat cu HC Steaua Bucureşti, refuzând la acea vreme marea rivală a "militarilor", Dinamo. A jucat la Steaua până în 1985, cu o singură "pauză", între 1981 şi 1983, când a evoluat la Independenţa Carpaţi Mârşa. 

A câştigat 12 titluri de campion al României cu Steaua, dar şi Cupa Campionilor Europeni în 1977, după o victorie în faţa celor de la ŢSKA Moscova, campioana Uniunii Sovietice. În 1971, Steaua, cu Birtalan pe parchet, mai jucase o finală de Cupa Campionilor, dar o pierduse. 

Birtalan a părăsit România în 1985, cu ajutorul lui Cristian Gaţu, şi a semnat cu Follonica, o echipă de liga secundă din Italia. Acolo a fost antrenor jucător şi a reuşit o performanţă incredibilă. În meciul decisiv pentru promovarea celor de la Follonica în prima ligă, Birtalan a marcat 34 din cele 39 de goluri ale echipei sale. 

La echipa naţională, Birtalan a debutat în 1968, la vârsta de 20 de ani, şi a fost unul dintre artizanii titlului mondial din 1974. El a fost şi golgheterul competiţiei, cu 43 de goluri marcate. S-a retras de la echipa naţională în 1982. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Handbal

logo icon Articole similare

Handbal CSM București învinge CS Rapid în Liga Națională

Duelul dintre campioana CSM București și vicecampioana...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Marius Șumudică nu e dorit la Rapid

Antrenorul Marius Șumudică nu ar fi dorit de o parte...


logo icon Cele mai citite
Imagine de Phillip Kofler de la Pixabay

Adevărul despre Daniel Badislav, cel mai "greu" portar din lume, după ce s-a spus că a provocat demisia a 4 antrenori şi un atac de cord fatal altuia

Sursa: Agerpres

Ianis Stoica, declaraţie de dragoste pentru Rapid? Ce a spus atacantul naţionalei U21 după succesul cu Elveţia din Giuleşti

Agerpres

Marcel Puşcaş trage concluziile despre Dorinel Munteanu şi Daniel Pancu: Pudibonzi sunt, au fost şi vor exista

Agerpres

Oţelul, Corvinul, FCSB, Dinamo, Farul, U Cluj şi alte echipe rămân fără galerie? Suporterii anunţă că nu mai vin la meciuri

pixel