Superliga Romaniei S-a stabilit data pentru disputarea meciului Dinamo – Rapid. Programul ultimelor etape din 2024
Federația Română de Fotbal a aprobat, în ședința Comitetului Executiv din 26 noiembrie, o serie de modificări ale manualului pentru „Clasificarea Academiilor”.
Noile prevederi vizează îmbunătățirea activității academiilor de copii și juniori, în conformitate cu obiectivul strategic al FRF de a dezvolta fotbalul juvenil și de a crește standardele competițiilor naționale.
Planul de dezvoltare al jucătorului
Începând cu clasificarea aferentă sezonului 2026-2027, academiile vor trebui să întrunească o nouă cerință, pe lângă cele 10 deja existente, în cadrul „Programului de dezvoltare a fotbalului juvenil”: un plan detaliat de dezvoltare, ce va cuprinde și acțiuni individuale pentru fiecare tânăr sportiv.
Punctaj suplimentar pentru echipele secunde din Liga 2 și Liga 3 începând cu clasificarea aferentă sezonului 2026-2027:
Cluburile din Liga 1 și Liga 2 care au echipă secundă vor beneficia de un punctaj superior dacă: Minimum 50% dintre jucătorii echipei secunde în sezonul 2025-2026 provin din academie, având cel puțin un an de activitate în categoria 16-19 ani. Începând cu sezonul 2026-2027, acest procent va crește la 75%.
Eligibilitate exclusivă pentru competițiile FRF: Începând cu clasificarea pentru sezonul 2025-2026, vor fi punctate doar echipele clubului care participă în competițiile organizate de FRF.
Actualizarea ponderilor pentru cele 7 domenii de clasificare
Noua distribuție a importanței fiecărui domeniu în evaluarea academiilor este:
Strategie și filozofie: 10,98%
Echipe și jucători: 12,20%
Staff tehnic: 18,67%
Staff suport: 7,21%
Antrenamente și meciuri: 8,92%
Infrastructură și facilități: 21,51%
Rezultate: 20,50%
La nivelul staffului tehnic se vor puncta licențele UEFA B Juniori și UEFA A Elită Tineret, precum și cele pentru antrenorii de portari (UEFA A GK și UEFA B GK). Începând cu clasificarea aferentă sezonului 2026-2027, vor fi incluși în evaluare antrenorii coordonatori, care supervizează activitatea antrenorilor pentru categoriile de vârstă U11-U15 și U16-U19.
Alte modificări importante
Asistența medicală: Sistemul de punctare a fost diferențiat în funcție de tipul și prezența personalului medical la antrenamente și meciuri.
Fotbal feminin: Punctajul va fi proporțional cu numărul și durata antrenamentelor echipelor pe categorii de vârstă.
Infrastructură: Au fost aliniate criteriile privind calitatea terenurilor de joc cu noile standarde de omologare a stadioanelor.
De asemenea, au fost stabilite calendarele pentru procedura de clasificarea a academiilor de fotbal pentru următoarele două sezoane, astfel:
2025-2026 va începe în ianuarie 2025
2026-2027 va începe în septembrie 2025
Obiectivele Clasificării Academiilor
Creșterea nivelului fotbalistic din România, prin formarea jucătorilor și îmbunătățirea competițiilor pentru copii și juniori. Standardizare și transparență: Asigurarea unor condiții clare și calitative pentru părinți și tineri sportivi.
Infrastructură modernă: Dezvoltarea facilităților sportive pentru jucători și spectatori.
Performanță și integritate: Consolidarea calității și reputației academiilor de fotbal din România.
Clasificarea fotbalului juvenil românesc se bazează pe criterii clare, evaluate pe o scară de la 1 la 4, și duce atât la dezvoltarea pepinierelor fotbalistice, conferindu-le acestora reputația necesară pentru noi surse de finanțare, cât și la lărgirea bazinului de selecție în cadrul comunităților, fixând premisele performanței pe termen lung, potrivit FRF.
Conducerea clubului de fotbal...
Universitatea Craiova a reușit...
Arbitrul român Horațiu Feșnic va conduce o partidă din...
Federația Română de Fotbal a...
Universitatea Craiova a reușit...
Conducerea clubului de fotbal...