Jocurile Olimpice Gabriela Szabo, supărată pe starea atletismului românesc. "Punem numele sportivilor şi ne rugăm să avem noroc"
Data publicării:
Gabriela Szabo, multiplă campioană mondială, europeană şi campioană olimpică la atletism, deplânge starea actuală a sportului românesc. 

Întrebată într-un interviu recent dacă România poate spera la o medalie la atletism la Olimpiada de la Paris, Gabriela Szabo a tras un semnal de alarmă. Aceasta spune că sportivii din România merg acum la competiţii doar pentru a participa, nu pentru a câştiga. 

"Nu aş vrea să fiu critică... dar s-a văzut ce s-a întâmplat la Campionatele Mondiale de sală de acum câteva săptămâni când România a participat cu patru sportivi. E trist pentru mine ca atletă, ca sportiv, ca om care am lucrat în sport să văd că ne ducem la competiţii doar ca să participăm. Trebuie să ne întrebăm fiecare ce e mai important, să participăm sau să câştigăm medalii când reprezentăm România. Înainte se scriau numele sportivilor şi cu semnul întrebării era doar culoarea medaliei... acum punem numele sportivilor şi ne rugăm la Dumnezeu să avem noroc", a declarat Szabo.

Nu e prima dată când Gabriela Szabo spune acest lucru. Într-un interviu exclusiv pentru DC Sport, fosta atletă a spus cum s-a simţit ea când participa la Jocurile Olimpice. 

Gabriela Szabo a luat argintul olimpic în proba de 1500 m la Jocurile Olimpice din Atlanta, SUA, 1996, fiind singura medalie a României la atletism în acel an. În 2000, la Sydney, Szabo a luat aurul olimpic la proba de 5000 m şi bronzul la 1500 m. 

"Sunt sportivi care se califică la Olimpiadă şi merg pe principiul "important e să participi". Alţii sunt pregătiţi să aibă experienţa respectivă. Cert este că eu, de mică, am fost pregătită mental pentru un obiectiv suprem, să câştig Jocurile Olimpice. Poate nu atât de repede, în 1996, când aveam 20 de ani. 

Experienţa este una wow, e extraordinară. Şi asta vreau să le spun tuturor sportivilor care sunt la început de drum, să îşi dorescă, să muncească pentru a avea contact cu ce înseamnă organizare, atmosferă, pregătirea pentru o asemenea competiţie importantă. Şi să îşi dorească să ajungă pe podium. E foarte importantă această filozofie de a te pregăti, de a te focusa, de a privi în viitor, că şi tu poţi fi unul dintre sportivii care să ajungă pe prima treaptă a podiumului olimpic. Nu poate nimeni să îşi imagineze sau să exprime în cuvinte ce e acolo. 

Eşti unic, te simţi unic. Milioane de telespectatori, pentru că e televizată competiţia, se uită la tine, te admiră, aud imnul ţării tale, văd steagul. Ce poate fi mai frumos decât să vezi steagul tău pe catarg alături de alte naţiuni puternice? 

În 2000 am câştigat aurul şi bronzul, şi a fost un sentiment extraordinar. Am avut o competiţie grea, complicată, la finala de 5000 m. Bucuria a fost imensă că aurul a venit în România, mai ales la gâtul meu", a declarat Gabriela Szabo pentru DC Sport. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei FC Botoşani dă lovitura la ultima fază. Victorie cu FCSB

FC Botoşani a câştigat meciul restant cu FCSB, din tur,...

Handbal Dinamo, zdrobită de Fuchse Berlin în Liga Campionilor

Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

Agerpres

David Maftei şi Răzvan Tănasă nu pot juca pentru Oţelul cu Farul. Dorinel Munteanu a anunţat când revin Cisotti şi Cisse

pixel