Handbal Gheorghe Mulțescu și Valentin Samungi, omagiați în „Ștefan cel Mare”
Data publicării:
Cele două legende ale fotbalului și handbalului românesc au trecut la cele veșnice duminică, 15 septembrie.

Foștii mari sportivi dinamoviști Gheorghe Mulțescu și Valentin Samungi, decedați duminică, au fost omagiați luni la stadionul Dinamo, unde cunoscuții au depus coroane și au aprins lumânări.

Trupurile neînsuflețite ale fostului fotbalist Gheorghe Mulțescu și fostului handbalist Valentin Samungi au fost depuse la Muzeul Dinamo din incinta parcului sportiv din Șoseaua Ștefan cel Mare.

Printre cei sosiți să aducă un ultim omagiu fostelor glorii dinamoviste s-au aflat Ionel Dănciulescu, Florin Bratu, Iulian Mihăescu, Marin Dragnea, Costel Orac, Dumitru Moraru, Ionel Augustin, dar și jucătorul Alexandru Băluță de la FCSB, împreună cu tatăl său, ambii antrenați de Gheorghe Mulțescu.

Membrii galeriei Dinamo, care își anunțaseră prezența pentru luni seara, au afișat mai multe bannere la intrarea în stadion, dar și pe gardurile care înconjoară terenul de joc. „Mulțescu... și după moarte”, „Atunci când este greu toată lumea dispare, Gigi Mulțescu ai fost a noastră salvare!" și „Pleacă un alt artist din fotbalul pe care l-am iubit, drum bun, Nea Gigi, câine desăvârșit”, au fost mesajele transmise de suporterii dinamoviști.

„Cred că o să joace un tenis de piciorul cu 'Mopsul', cu Florea Dumitrache”

„Mi-a fost prieten, coleg și, în primul rând, un mare fotbalist. A făcut parte din echipa cea mare din 1984 și a avut o mare contribuție la calificarea noastră, dar din păcate a murit la o vârstă destul de tânără. Este al patrulea jucător din echipa noastră din 1984 care se duce. E mare păcat că a plecat dintre noi după o suferință pe care doar familia o știe cu adevărat. Era un om extraordinar, un coleg extraordinar.

'Smurdul' i s-a spus după ce a salvat mai multe echipe de la retrogradare. El și-a făcut datoria, deși unii conducători, nu vreau să dau nume, și-au bătut joc. Dar să nu uităm că noi am reprezentat Clubul Sportiv Dinamo, nu echipa care este acum în Liga I, noi am jucat pentru CS Dinamo. Din păcate asta este atenția pe care i-o acordă acum clubul. Am înțeles că domnul Badea (n.r.- fostul acționar Nicolae Badea) s-a ocupat de înmormântare, a plătit locul de veci la cimitirul Reînvierea.

Cred că o să joace un tenis de piciorul cu 'Mopsul', cu Florea Dumitrache, că sunt aproape unul de altul. La vremea aceea erau jucători extraordinari. Din păcate, la echipa națională a jucat foarte puțin, pentru că pe postul lui jucau Dobrin, Balaci și Puiu Iordănescu, și el în perioada aceea juca la Petroșani”, a afirmat fostul portar Dumitru Moraru.

Fostul atacant Florin Bratu l-a avut antrenor pe Mulțescu la Dinamo și acum colaborează cu fiul acestuia Cătălin Mulțescu, la Academia de Fotbal Dinamo.

„Era un antrenor care simțea foarte bine fotbalistul înainte de a-l vedea pe teren”. „Avea o inteligență rară, a fost un om atașat de Dinamo toată viața”

„Eu mă bucur că l-am avut antrenor la Dinamo, am învățat multe lucruri de la el și dacă ar fi să fac un top cinci al antrenorilor, cu siguranță s-ar afla printre ei. Mi-a plăcut foarte mult Nea Gigi, acum fiul său, Cătălin Mulțescu, face parte din stafful meu, așa că emoțional sunt legat de familia Mulțescu. Condoleanțe tuturor, să fie tari, îmi este foarte greu să vorbesc.

Era un antrenor care simțea foarte bine fotbalistul înainte de a-l vedea pe teren, știa care erau calitățile lui și momentul în care făcea alegerile pentru primul 'unsprezece' era foarte inspirat. De aceea la echipele la care s-a dus a făcut treabă rapid, pentru că avea un simț foarte ridicat al fotbalistului. Cu siguranță va rămâne în inimile noastre”, a declarat Bratu.

La stadionul Dinamo a fost prezent și fostul acționar Cristian Borcea, care a spus despre Mulțescu că avea o inteligență rară și că a fost toată viața atașat de echipa „alb-roșie”.

„Vreau să transmit condoleanțe familiei. Nea Gigi Mulțescu a fost un mare jucător și un mare antrenor. și a reprezentat enorm pentru toată suflarea dinamovistă, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Am lucrat împreună de multe ori. Avea o inteligență rară, a fost un om atașat de Dinamo toată viața. Avea o inteligență nativă pe care a avut-o și în teren ca jucător și ca antrenor”, a spus Borcea.

Fostul fotbalist și antrenor Gheorghe Mulțescu a încetat din viață, duminică, la vârsta de 72 de ani. Legenda dinamovistă, care a evoluat ca mijlocaș, și-a început cariera la Steaua, după care a jucat la Jiul Petroșani, Dinamo București, iar în finalul carierei a trecut pe la Autobuzul București, UTA Arad, Rapid București și Poiana Câmpina, la care a fost antrenor-jucător.

A pregătit în cariera sa echipe ca Dinamo, Dacia Unirea Brăila, Samsunspor, Kayseri Erciyesspor, Adanaspor, Ankaragucu, Sportul Studențesc, Astra Ploiești, Gaziantepspor, Politehnica Timișoara, Petrolul Ploiești, Jiul Petroșani, FC Brașov, FC Vaslui, Kahramanmarașspor, Universitatea Cluj, Progresul București, Ceahlăul Piatra Neamț, Al Taawon, Delta Tulcea, Astra Giurgiu, Gaz Metan Mediaș, Al Ettifaq, FC Voluntari, Universitatea Craiova.

A câștigat trei titluri de campion al României cu Dinamo și trei Cupe ale României, una cu Jiul Petroșani și două cu Dinamo, toate ca jucător.

Gigi Mulțescu a îmbrăcat de 15 ori tricoul echipei naționale a României, în perioada 1974-1983, precizează FRF.

Fostul mare handbalist Valentin Samungi a încetat din viață la vârsta de 82 de ani, a anunțat, duminică, Federația Română de Handbal pe site-ul său oficial.

Samungi a început să joace handbal în 1958 la CSȘ București, ca portar, sub îndrumarea lui Eugen Trofin. În 1961 a debutat în echipa națională unde a evoluat până în 1973, fiind titular in 113 meciuri internaționale, ca pivot. A marcat 134 de goluri, contribuind la cucerirea titlului mondial în 1970 la Paris și obținând medalia de bronz la Mondialul din 1967 și la Jocurile Olimpice de vară din 1972.

A jucat la Dinamo din 1966 până în 1977, cu un singur mare regret: nu a cucerit niciun titlu național. Și-a împlinit însă acest vis ca antrenor, tot la Dinamo, în 1986, din postura de secund al lui Ghiță Licu.

Samungi a fost antrenor al lotului național de juniori (1977-1985), iar apoi la seniori (1989-1991) cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990.

În 1991 a fost numit consilier în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, iar în 1995 a fost detașat ca președinte al Federației Române de Handbal, funcție pe care a deținut-o până în 1996. Ulterior a fost numit vicepreședinte al CS Dinamo București, iar între 1999 și 2000 a fost secretar general al FRH, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Handbal

logo icon Articole similare

Handbal HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Handbal Club Rapid Bucureşti a reuşit o mutare de...



logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel