Jocurile Olimpice Haltere: Loredana Toma a ajuns la Paris pentru medalie: „O să mă întorc cu un suvenir important”
Data publicării:
Jocurile Olimpice de la Paris se desfășoară în perioada 26 iulie - 11 august.

Halterofila Loredana Toma (categoria 71 kg) a declarat că își propune să nu aibă nicio ratare la ediția actuală a Jocurilor Olimpice.

Toma: „O să mă întorc și cu un suvenir important de la Paris, și nu mă refer la magnet de frigider”

„Obiectivul meu este să am o prestație fără greșeală pe platforma de la Paris. Adică să nu am nicio ratare. Iar dacă nu voi avea nicio ratare, probabil o să mă întorc și cu un suvenir important de la Paris, și nu mă refer la magnet de frigider.

Toți ne gândim la o medalie, normal. Pentru că nu ar fi exclus deloc ca noi, la haltere, să ne întoarcem cu două medalii. Și chiar sper asta. Dar aici contează foarte mult ce zi ai atunci, în ce formă ești. Sigur că încă nu am uitat că nu am putut participa la Tokyo, însă este evident că acum sunt mult mai puternică din punct de vedere mental”, a spus cea mai titrată halterofilă a României.

„Rezultatele adversarelor din proba mea din ultimele luni le cunosc. Însă ce s-a întâmplat în pregătirea lor, nu știu. Pentru că fiecare își face strategia lui, nimeni nu se laudă cu ce făcut în pregătirea de dinaintea unei asemenea competiții. În haltere se practică acest lucru, fiecare se antrenează oarecum în secret înainte de competițiile majore. Dar eu încerc să mă concentrez pe ce am eu de făcut, să îmi fac treaba cât de bine pot, asta contează cel mai mult.

La Paris, contracandidatele mele vor fi sportivele din Statele Unite, Ecuador, Egipt, Franța, Taiwan... China nu. Asta pentru că cei din China au campioni mondiali aproape în fiecare categorie, nu au selectat sportiv și la categoria mea. Iar la Paris nu au voie să selecteze mai mult de 3... iar la ultima competiție de calificare, sportiva din China de la 71 de kilograme nu a fost într-o formă prea bună. Probabil de asta au și decis să nu o aleagă pe ea pentru Paris”, a adăugat Loredana Toma.

Ea a explicat că problemele medicale de anul trecut au fost cauzate de uzură după 18 ani de haltere: „Am avut de tras din punct de vedere medical în ultima perioadă. Acum, ce pot să spun, sunt ca la 30 de ani după 18 ani de haltere. Adică uzura își spune cuvântul. Problemele mele au fost la bazin. Dar nu pot să mă plâng, pentru că sunt funcțională. Ținând cont de anii de haltere pe care îi am în spate. sunt destul de bine medical acum”, a menționat ea.



Toma consideră că aceasta ar putea fi ultima ediție a Jocurilor Olimpice a carierei sale: „Ținând cont de vârstă, cred că Parisul este ultima ediție a Jocurilor Olimpice pentru mine. Dar nu e o presiune pentru mine acest lucru... pentru că dacă nu se va întâmpla la Paris ceea ce vreau, probabil că voi merge și la Los Angeles (n.r. - râde copios). Deci încerc să nu pun presiune”.

În ceea ce privește condițiile de pregătire pentru Jocurile Olimpice, Loredana Toma a ținut să sublinieze că nu i-a lipsit nimic.

„Eu nu am simțit o presiune din punct de vedere al calificării mele la Paris. Am avut o competiție foarte bună în 2022, mă refer la Campionatele Mondiale, iar rezultatul de acolo, aurul, mi-a asigurat locul. Așa că nu am simțit presiune pentru calificare. Sigur că mi-aș fi dorit și se putea să avem un lot mai mare la haltere pentru Paris. Ideal ar fi fost să fim trei cu trei (n.r. - feminin și masculin), dar la masculin nu stăm prea bine în ultima perioadă.

Loredana Toma: „Am avut de toate”

Însă cred și sper să își revină și băieții cât mai curând posibil. Din punct de vedere al condițiilor de pregătire, nu am cum să mă plâng. Am avut de toate, lucru cu care noi în trecut nu am fost obișnuiți, cel puțin eu. Și aici mă refer la aparatură de fizio, la oameni noi în staff, adică kinetoterapeut, psiholog și așa mai departe. Eu nu am avut așa ceva până anul ăsta. Probabil că și situația sănătății mele ar fi fost acum alta dacă aș fi avut aceste lucruri să spunem de acum cinci ani. Dar e bine și mai târziu decât niciodată”, a explicat ea.

Dubla campioană mondială la haltere este de părere că delegația României se va întoarce de la Paris cu mai multe medalii decât la Tokyo.

„Cred că de data asta vor fi mai mult de patru medalii. Îi urmăresc pe colegii mei de la canotaj, pentru că ne antrenăm împreună la Snagov, și îi văd foarte determinați și hotărâți. Deci ei pot face o surpriză... și surpriza lor implică un număr important de medalii, pentru că de la Tokyo s-au întors cu trei. Iar eu mai văd medalii românești, în afară de canotaj și haltere, la înot, canoe și lupte. Dar sigur vor fi și surprize plăcute”, a mai precizat Loredana Toma.

România va fi reprezentată în concursul de haltere de la Jocurile Olimpice de la Paris de două sportive, Loredana Toma (29 de ani) și Mihaela Cambei (21 de ani). Loredana Toma s-a calificat la Jocurile Olimpice Paris 2024 după ce s-a clasat pe locul 4 în ierarhia mondială feminină de haltere, în limitele categoriei 71 kg.

De asemenea, Mihaela Cambei a obținut calificarea în limitele categoriei 49 kg grație locului 5 în clasamentul mondial.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, România nu a putut participa în concursul de haltere, fiind la acel moment sub sancțiunea Federației Internaționale de Haltere (IWF) care îi impusese o suspendare de un an Federației Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping începând cu anul 2012.

România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare

DC Media Group Audience

logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Agerpres

Florin Maxim, opțiunea covăsnenilor pentru Sepsi. Antrenorul hunedorenilor a dat răspunsul

Agerpres

"Unu la unu cu Dorinel Munteanu". Un fost patron din Liga 1 laudă Oţelul Galaţi

Captură foto

Acum 6 ani se declara "dinamovist de mic" şi visa să înscrie în poarta FCSB-ului, azi joacă pentru roş-albaştri. "Ne-am înţeles foarte rapid"

Agerpres

Abdallah se operează, Dinamo mai face 2 transferuri după mijlocaşul Patrik Olsen

pixel