Fotbal international Iancu Guda a analizat transferul lui Radu Drăguşin la Tottenham. Este fundaşul cel mai scump român transferat vreodată? Comparaţie cu transferul lui Mutu de la Parma la Chelsea
Data publicării:
Iancu Guda, analist economic, a trecut pe hârtie toate datele transferului lui Radu Drăguşin de la Tottenham şi dărâmă mitul celui mai scump transfer. Conform lui Guda, transferul lui Radu Drăguşin la Tottenham este mai ieftin decât cel al lui Mutu de la Parma la Chelsea, însă există un capitol la care şi Ianis Hagi îl depăşeşte pe noul fundaş al lui Spurs. 

"Avem tendinţa să ne aprindem repede, noi că popor, dar la fel de repede ne și stingem. Am văzut în ultimele zile toată presa care ridică în slăvi transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham Hotspur ca fiind cel mai valoros / important transfer din istoria fotbalului românesc. Hai să o gândim puțin mai bine. 

Înainte de toate, este o mare bucurie să vezi că jucătorul român revine în prim plan european, chiar și în lipsa unor performanțe notabile ale echipei naționale sau a celor la nivel de club. Acest transfer probabil este fantastic pentru Drăgușin și foarte bun (ca imagine) pentru fotbalul românesc.

Pentru el, sper să se impună acolo, să se dezvolte și mai mult și să ajungă să fie transferat pe sume mai mari cu salarii record. Totuși, cred că mai există câteva perspective și unghiuri de analiză, unde topul transferurilor de jucători se schimbă semnificativ.

Sursa: Facebook Tottenham Hotspurs

Mutu, mai scump decât Drăguşin

Ajustarea cu inflația pe eur: din această perspectivă, transferul lui Adrian Mutu la Chelsea în 2003 pe 22 mil eur valorează astăzi cca. 33 mil eur (inflația cumulată pe eur în ultimii 20 de ani), ceea ce îl face cu 10% mai scump decât Drăgușin în EUR ca putere de cumpărare (să comparăm mere cu mere, deci EUR din 2003 cu cel din 2023).

Raportul dintre prețul de transfer și valoarea Ligii 1 din fotbalul românesc (arată cât de mult poate crește un fotbalist român față de cota fotbalului românesc, indiferent de la ce club pleacă și unde ajunge). Sigur, există excepții notabile, precum fotbaliștii din Africa, câteva campionate europene (Serbia sau Croația), sau cazuri punctuale (Haaland de la Machester City, mult peste cota fotbalului norvegian, sau Lewandowski vs fotbalul polonez), dar toate acestea confirmă regula următoare: în majoritatea cazurilor, jucătorul nu se poate desprinde semnificativ de cota fotbalului din care provine, contează și performanțele la nivelul echipei naționale (voi credeți că Messi primea Balonul de Aur dacă nu câștiga Campionatul Mondial?).

Deci, din această perspectivă, am analizat și ajuns la următorul top al jucătorilor care s-au transferat la cele mai mari prețuri vs valoarea ligii 1 de fotbal din România: Hagi (1995, 30 ani - Galatasaray), Mutu (2003, 24 ani Chelsea), Drăgușin (2023, 21 ani Tottenham, 14% vs Superliga evaluată de 219 mil eur). Acest indicator demonstrează un aspect: cota lui Drăgușin poate crește mult mai mult decât 30 mil eur, având în vedere vârsta lui, DACĂ va avea performanțe semnificative și cu naționala de fotbal a României.

Sper ca ambele să se întâmple.

Capitolul la care Ianis Hagi îl depăşeşte pe Radu Drăguşin

Nivelul indicatorului de încredere: prețul de transfer (amortizat / an) + salariul anual raportat la fondul de salarii și transferuri anuale ale clubului respectiv. Din perspectiva acestui indicator, Radu Drăgușin este un transfer mic pentru Tottenham, care nu reflectă un nivel foarte mare de încredere (nici nu avea cum, având în vedere că are doar 21 ani și vine de la Genoa, deci nu a convins la un club de top în Europa sau în UCL). Iată cifrele financiare pe ultimii 3 ani ale clubului Tottenham Hotspur: pierderi cumulate de 200 mil GBP, datorii de 1,5 miliarde GBP (din care 800 mil la bănci și restul bănci de la investitori miliarderi), fondul de salarii pentru jucători (182 mil GBP, cca. 210 mil eur) + bugetul anual de transferuri (amortizările anuale ale achizițiilor istorice = 150 mil GBP, adică cam 175 mil EUR).

Practic, Tottenham recunoște un cost anual de transferuri + salarii jucători de cca. 385 mil eur. Drăgușin a costat 30 mil eur pe un contract de 6 ani (deci 5 mil eur /an) și un salariu anual de cca. 4 mil eur, deci un cost total de contract de cca. 9 mil eur / an, ceea ce înseamnă doar 2,3% din fondul de salarii și transferuri ale lui Tottenham. Din perspectiva acestui indicator, jucătorul român care a reprezentat cea mai importantă achiziție din istorie, raportată la dimensiunea salariilor și bugetului de tranferuri ale clubului cumpărător, este Ianis Hagi, transferat cu 2 mil eur de la Fiorentina - Viitorul în 2018, respectiv 60% din fondul de salarii și transferuri anual ale clubului la acea vreme.

Desigur, apare elementul subiectiv: Gică Hagi a dat dovadă de cea mai mare încredere într-un fotbalist român raportat la puterea financiară a clubului, acesta fiind fiul său, care a și convins imediat (a fost transferat mai departe pe o suma dublă și a făcut istorie cu România U21 la campionatul european din Italia, 2019).

Ca să înțelegeți ce înseamnă acest indicator de încredere, dacă Tottenham avea aceeași încredere în Drăgușin, precum Viitorul în Ianis Hagi, bugetul alocat pentru Drăgușin trebuia să fie cca. 230 mil eur, din care 100 mil euro salariu (20 mil eur / an) și transferul de 130 mil eur. Asta ca să avem o scalare a dimensiunii transferului din perspectiva încrederii clubului în jucător.

În concluzie:

- transferul lui Drăgușin este cel mai mare din istoria fotbalului românesc doar din perspectiva sumei absolute, ajustând cu inflația este cu 10% sub transferul lui Adrian Mutu la Chelsea în 2003.

- transferul lui Drăgușin este al 3-lea din perspectiva creșterii cotei unui jucător român față de fotbalul din care provine, după Hagi și Mutu. Având doar 21 ani, Drăgușin poate crește semnificativ mai mult, dar va începe să conteze în viitor și ce va face la Naționala României.

- transferul lui Drăgușin este foarte mic pentru Tottenham, nu înseamnă decât 2,3% din fondul de salarii și transferuri ale lui Tottenham, ceea ce nu arată o încredere deosebită în transfer (nici nu avea cum, la doar 21 ani după ce a jucat 2 ani la Genoa, deci nu a convins la un club de top în competiții premium precum UCL).

Cel mai ridicat nivel de încredere acordat vreodată unui jucător român de un club de fotbal este Viitorul la transferul lui Ianis de la Fiorentina, în 2018 (60% din fondul de salarii și transferuri de la acea vreme", a scris Iancu Guda pe Facebook. 

Sursa: Agerpres


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal international

logo icon Articole similare

Fotbal international AS Roma l-a dat afară pe Daniele de Rossi

AS Roma a rămas fără antrenor, după ce conducerea a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel