Echipa nationala Ionuț Rada, despre calificarea României la EURO 2024 și ce îi așteaptă pe „tricolori” la debut. Formațiile care pot pune probleme echipei naționale
Data publicării:
Fostul „tricolor” al României a discutat despre parcursul de calificare al echipei naționale la EURO 2024, oferind și o perspectivă asupra celor trei meciuri din grupa E, din care face parte selecționata țării noastre. De asemenea, Ionuț Rada a transmis și un mesaj de susținere grupării „tricolore”.

EURO 2024 începe astăzi, 14 iunie, formația „tricolorilor” urmând a debuta la Campionatul European de fotbal pe 17 iunie, împotriva echipei naționale a Ucrainei.

În această competiție, România face parte din Grupa E, alături de Belgia, Slovacia și Ucraina.

În exclusivitate pentru DCSport, Ionuț Rada a oferit o serie de declarații privind debutul echipei naționale a României la EURO 2024, exprimându-și totodată pronosticurile în ceea ce privește evoluția selecționatei țării noastre la turneul final din Germania (14 iunie - 14 iulie).

Rada: „A fost o calificare muncită!”

Fostul „tricolor” consideră că parcursul echipei naționale de calificare la Campionatul European de fotbal de anul acesta s-a bazat pe munca jucătorilor și a unității grupului actual, și nu pe un potențial noroc sau un context favorabil la acea vreme.

„Bineînțeles, bucuria este una foarte mare (n.r - calificarea la EURO), pentru că echipa națională revine din nou la un turneu final după mai mulți ani și asta ne bucură, în primul rând. Ținând cont de toate discuțiile și de tot ce s-a creat în jurul conducerii Federației Române de Fotbal sau a rezultatelor, a jocului, lumea cumva tinde să creadă că a fost cu șansă această calificare.

Din punctul meu de vedere, a fost o calificare muncită, o calificare în care spiritul de echipă și tot ceea ce au depus (n.r. - jucătorii), efortul... Au terminat pe primul loc, fără înfrângeri (n.r. - în calificările competiției), indiferent de câtă șansă ai avea, nu ai cum decât prin aceste lucruri!”, a spus Ionuț Rada, pentru DCSport.

Individual, adversarii sunt mai puternici. Unitatea grupului, atuul României

Rada a recunoscut că din punct de vedere individual, calitățile jucătorilor care aparțin echipelor adversare ale României sunt mai mari, dar unitatea grupului care caracterizează actuala formație „tricoloră” poate juca un rol decisiv.

„Șansele la acest european... este clar că suntem în grupă cu două echipe puternice, cred eu - Belgia și Ucraina, și da, ne jucăm șansa cu toate, pentru că, din punctul meu de vedere, jucătorii individuali sunt buni, dacă ne raportăm la posturile pe care joacă și echipele la care joacă.

Însă am văzut de foarte multe ori la echipa națională că fluctuează foarte mult forma sportivă, pentru că una este să joci și să te antrenezi zi de zi la echipa de club și una este să joci la echipa națională. Din acest punct de vedere, ceea ce au creat la echipa națională a României, această familie, acest spirit de echipă, putem să înlocuim, poate, valoarea pe care o au ceilalți jucători din echipele adversare.”, a declarat Ionuț Rada.

Măcar o remiză cu Ucraina, dar victorie cu Slovacia. Un posibil rezultat pozitiv cu Belgia

De asemenea, Ionuț Rada a încercat să ofere posibilele rezultate pe care le va avea echipa națională a țării noastre în grupa E, spunând că meciul împotriva Ucrainei va fi cel mai dificil: „Debutul cu Ucraina este un meci special din foarte multe puncte de vedere - social, politic - va avea un impact. Însă cred că din punct de vedere sportiv, băieții vor trata meciul ca pe orice meci.

Într-adevăr, un meci la Campionatul European... însă nu cred că va risca foarte mult. Ucraina este o echipă foarte bună, cu jucători care evoluează pentru echipe importante din Europa, în campionate importante, dar mă aștept ca România, în primul meci, să nu riște foarte mult, deci poate un egal, cu toate că îmi doresc să ia maxim, să câștige.”, a mai spus Rada.

După care, în meciul cu Belgia, clar...deși probabil lumea o să spună că o să fie meciul deja câștigat de belgieni, e un meci pe care eu l-aș considera mai accesibil decât cel cu Ucraina. Aici nu spun că va fi ușor, ci că va fi mai ușor pentru România de a fructifica anumite spații pe care le va lăsa Belgia - Belgia fiind echipa care va avea inițiativa. Acolo este posibil ca România să poată să aibă șanse să și marcheze. Aș spune cel puțin un egal! Iar clar, meciul unde ne dorim să câștigăm este ultima partidă (n.r. - împotriva Slovaciei), unde trebuie să facem totul pentru a câștiga.

Eu tot timpul am spus că 4-5 puncte se pot face! Suntem oarecum asemănători (n.r. - echipele României și Slovaciei), ca loturi, ca joc... Eu cred că va fi un meci unde jocul se aseamănă foarte mult. Lumea spune: 'Să scăpăm de Belgia și de Ucraina și măcar cu Slovacia (să câștigăm)!' Cred că Belgia și Ucraina vor avea inițiativa, având jucători foarte valoroși, iar cu Slovacia este clar că va fi un meci pe care trebuie să-l câștigăm.”, a mai spus Rada.

Mesajul lui Ionuț Rada pentru „tricolori”

Fostul fotbalist a oferit și un mesaj jucătorilor naționalei țării noastre, sfătuindu-i să păstreze aceeași calitate a grupului: unitatea.

„Îmi doresc doar să rămână aceeași echipă, să aibă același spirit de echipă pe care l-au avut în calificări. Nimic nu este întâmplător! Nimic nu este doar șansă, doar noroc.

Sunt sigur că ceea ce au arătat în aceste calificări nu a fost doar o întâmplare și am încredere că fiecare va încerca să se autodepășească - în ideea în care echipa națională este un lucru special, indiferent de competiția în care joci, indiferent de echipa unde joci. Întotdeauna echipa națională rămâne ceva special. De aceea le urez multă, multă baftă și să joace cu sufletul. Hai România!”, a conchis Ionuț Rada, într-un interviu exclusiv pentru DCSport.

Programul României la EURO 2024

- Luni, 17 iunie: România – Ucraina (München, 16:00)

- Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – România (Köln, 22:00)

- Miercuri, 26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt, 19:00)


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Echipa nationala

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel