UEFA Europa League Istvan Kovacs, delegat de UEFA să conducă o partidă din play-off-ul Europa League
Data publicării:
Arbitrul român Istvan Kovacs va conduce partida dintre Molde FK și IF Elfsborg, din prima manșă a play-off-ului UEFA Europa League.

Kovacs arbitrează în play-off-ul Europa League

Arbitrul român Istvan Kovacs va conduce la centru una dintre partidele din prima manșă a play-off-ului UEFA Europa League, în care se vor confrunta formațiile Molde FK (Norvegia) și IF Elfsborg (Suedia), potrivit anunțului realizat de Federația Română de Fotbal.

Kovacs va fi ajutat la cele două linii de către arbitrii-asistenți Mihai Marica și George Neacșu, cel de-al patrulea oficial fiind Horațiu Feșnic.

În camera VAR se vor afla Stuart Attwell (Anglia) și Katalin Kulcsar (Ungaria), observatorul pentru brigada de arbitri fiind delegat Alain Hamer (Luxemburg).

Partida va avea loc joi, 22 august, pe Molde Stadion din Molde.

Kovacs a mai fost delegat de către UEFA să conducă la centru și una dintre partidele din cel de-al treilea tur preliminar al Champions League, cea dintre LOSC Lille (Franța) și Fenerbahce Istanbul (Turcia), manșa a doua, scor 1-1.

Istvan Kovacs a fost ajutat de aceiași arbitri-asistenți Mihai Marica și George Neacșu, respectiv Horațiu Feșnic.

Kovacs, prezent la EURO 2024

Istvan Kovacs a condus partida Cehia - Turcia, încheiată cu victoria turcilor, scor 1-2. Meciul din a treia rundă a grupei F de la Campionatul European de Fotbal găzduit de Germania l-a evidențiat pe arbitrul român, care a acordat nu mai puțin de 19 de cartonașe, dintre care unul roșu.

Kovacs a fost desemnat să conducă și meciul dintre selecționatele Sloveniei și Serbiei, meci încheiat la egalitate, 1-1.

Cu toate că nu a mai fost delegat la vreun meci din cadrul Campionatului European de fotbal după numărul uriaș de cartonașe acordate, arbitrul s-a declarat mândru de ocazia pe care a avut-o la EURO 2024, spunând că experiența din Germania a fost cea mai frumoasă din cariera sa.

„A fost cea mai frumoasă experiență de până acum, meciuri intense, spectatori foarte mulți, stadioane pline, organizare excepțională. Am reprezentat România cu brio, cu mare mândrie și ne-am întors cu o experiență plăcută.

În 2023, am dat un interviu, am spus că naționala României va depăși faza grupelor. S-a întâmplat acest lucru, ne-am bucurat enorm pentru reușitele lor și acum spun că naționala asta o să mai aducă bucurie și fericire românilor și în următorii ani”, a spus Kovacs.

UEFA, nou sistem de tragere la sorți

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a oferit detalii despre noul sistem automatizat care va fi folosit la tragerea la sorți a primului tur al Ligii Campionilor, Europa League și Conference League, ce va avea loc pe 29 și 30 august la Monaco.

Această automatizare însoțește noul format al celor trei competiții. În fiecare din ele, 36 de echipe vor face parte dintr-o aceeași „ligă” cu obiectivul de a termina pe primele opt locuri ale clasamentului, care asigură calificarea directă în optimi de finală. Celelalte opt bilete pentru optimi vor fi decise de meciuri de baraj.

Echipele sunt împărțite în patru urne. Fiecare formație va întâlni opt cluburi, câte două din fiecare urmă, cu un meci în deplasare și un meci acasă pentru fiecare urnă. Doar Conference League diferă, cu șase meciuri împotriva a șase echipe, din cele șase urne existente - trei meciuri în deplasare, trei acasă.

Complexitatea unei astfel de trageri la sorți, precum și durata acesteia dacă ar fi fost realizată în întregime manual ca în anii anteriori, când echipele erau împărțite în grupe de câte patru, au determinat UEFA să apeleze la serviciile a două companii pentru a automatiza procesul.

Compania AE Live, specialistă în date sportive și obișnuită cu trageri la sorți automatizate de câțiva ani și la mai multe discipline, va furniza un software care va realiza tragerea la sorți în direct a celor opt adversari ai clubului a cărui bilă tocmai a fost selectată, manual, în bolul așezat pe scenă.

Fiecare din cele 36 de cluburi, începând cu cele din prima urnă, apoi coborând până la urna a patra (sau a șasea pentru Conference League) își va vedea bila extrasă în bol, cu afișarea în timp real a adversarilor.

Calculatorul va trebui să respecte două criterii: un club nu poate juca împotriva altei echipe din campionatul său nici împotriva a mai mult de două echipe din alt campionat. De exemplu, PSG nu va putea juca împotriva lui AS Monaco și nici împotriva a trei cluburi din campionatul Angliei.

Deciziile computerului vor fi imediat controlate de alte două sisteme independente. Totul este verificat și supervizat de firma de audit EY.

Tragerea la sorți ar urma să dureze 35 de minute, aproximativ la fel ca anii trecuți. Fără automatizare, mai mult de o mie de bile ar fi trebuit să fie extrase în 36 de boluri diferite pe o perioadă de trei ore.

Calendarul meciurilor din această fază va fi disponibil sâmbătă, 31 august, transmite Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: UEFA Europa League

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

Rapid o întâlneşte în deplasare pe CFR Cluj, iar Marius...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Florentin Pera, anunţ despre Cristina Laslo: Nu mai putea fi convocată, a transmis Federaţiei că se retrage de la naţională

Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

România nu scapă de Kosovo! Un nou duel între două reprezentante ale țărilor

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

pixel