Fotbal "La fotbal e ca la teatru". Un cunoscut critic literar face o paralelă interesantă
Data publicării:
Cunoscutul critic literar Daniel Cristea Enache a comparat fotbalul cu mersul la teatru. Iată de ce. 

La emisiunea "Cultura pentru toţi", Daniel Cristea Enache şi scriitorul Flaviu George Predescu au vorbit despre "Fotbal şi scriitori". Aceştia au enumerat "monştrii sacri" ai literaturii sportive, dar au şi comparat fotbalul cu mersul la teatru. 

"Ioan Chirilă este o legendă a comentariului sportiv. Eu l-am cunoscut pe Ioan Chirilă la Vila Scriitorilor de la mare. Când eram copil, ne uitam la el ca la un zeu. Scriitorii erau ei importanţi, dar nu ca Ioan Chirilă, pe care îl citeam pe atunci în ziarul Sportul. I-am cunoscut şi pe Radu Cosaşu şi pe Fănuş Neagu, dar şi pe alţi scriitori şi publicişti care erau literalmente pasionaţi de fotbal şi sport în general. Dincolo de profesiunea lor, de scrisul lor, fotbalul şi comentariul sportiv erau chiar o formă de literatură. Fănuş Neagu comenta fotbal într-un mod metaforizant, cu nişte imagini foarte spectaculoase, care de multe ori aveau prea mică legătură cu ce se întâmplase pe teren. Aşa cum celebrul crainic Sebastian Domozină comenta întotdeauna meciul mai alert decât se mişcau jucătorii pe teren. Încă din copilărie i-am urmărit, şi nu numai eu. Au avut o audienţă uriaşă, un public foarte mare. Public care, de pildă, nu citise cărţile lui Cosaşu din ciclul Supravieţuiri, capodopera lui epică, dar cunoşteau foarte bine comentariul său sportiv. 

Orice intelectual, chiar dacă nu are pasiune pentru fotbal, ar trebui să fie interesat de fenomenul colectiv, comunitar, statal la un moment dat, sau chiar civilizaţional, pentru că este o confruntare a civilizaţiilor pe teren şi în tribune. Nu cred că un intelectual nu poate să fie neinteresat de acest fenomen colectiv", a declarat Daniel Cristea Enache. 

Fănuş Neagu, Radu Cosaşu sau Ioan Chirilă? Alegerea lui Cristea Enache 

"Ei au fost pe culoare diferite. Fănuş Neagu a făcut literatură pură în comentariul sportiv, Radu Cosaşu a fost mult mai aplicat. Dar la Ioan Chirilă era meseria lui, nu era un hobby, cum era pentru Fănuş Neagu sau Radu Cosaşu. Şi Ioan Chirilă a scris şi cărţi importante dedicate fenomenului. Eu cred că aceste cărţi ar trebui să fie reeditate la o editură importantă, ca să le poată citi şi generaţia mai tânără de receptori, care nu l-au apucat pe Ioan Chirilă când semna cronici sportive în ziarul Sportul", a mai spus criticul literar. 

"Eugen Barbu era nelipsit şi el de la meciurile sportive. A şi scris?", a intervenit Flaviu Predescu. 

"Da, a scris şi cărţi, Balonul Rotund, XI, era un foarte atent comentator de fotbal şi specialist în domeniu. El este celebrul autor al unui articol despre Cămătaru. Făcuse o campanie contra lui Cămătaru, iar acesta a dat un gol foarte important la naţională, iar Eugen Barbu a avut obiectivitatea de a scrie un articol cu titlul 'M-ai învins, Rodioane'", a mai spus Daniel Cristea Enache. 

"La fotbal e ca la teatru" 

Spre final, aceştia au făcut şi comparaţia dintre fotbal şi teatru. 

"Când am fost prima oară la un meci, cu tatăl meu adoptiv, criticul literar Valeriu Cristea, am fost foarte uimit, şocat, că nu prinsesem un gol şi nu vedeam reluarea. La fotbal e ca la teatru. Dacă nu eşti atent la ce se întâmplă pe scenă sau gazon, pierzi momentul important", a încheiat Daniel Cristea Enache. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Handbal România, demolată şi în al doilea meci la Golden League

Naţionala de handbal feminin a României a pierdut şi al...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

Agerpres

România, în urna a treia pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO U21

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

pixel