Fotbal international La Masia vs. Valdebebas. Real Madrid și Barcelona, în competiția pentru viitoarele talente din La Liga
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu realizat de CIES arată că FC Barcelona nu se bazează atât de mult pe celebra academie La Masia, din care au ieşit Messi, Iniesta, Xavi şi nu numai. 

Conform acestui studiu, citat de AS, Barcelona este a noua echipă în clasamentul făcut din toate principalele cinci ligi europene care acordă minute tinerilor. Astfel, tinerii din La Masia evoluează în doar 29,1% din timpul de joc pentru FC Barcelona. Prin comparaţie, Real Madrid acordă 36,3% din timpul de joc tinerilor. 

Fără îndoială, clubul blanco are una dintre cele mai bune echipe de tineret din Europa, iar CIES arată că Real Madrid este unul dintre cluburile cu cei mai mulţi jucători înscrişi în Academia de Tineret, 44. Barcelona are 40 de tineri în academie, Lyon 31, iar Valencia 29. 

Studiul arată, însă, că prezenţa jucătorilor foarte tineri în prima echipa este rară. Astfel, pepiniera de la Valdebebas a ajuns să fie o sursă de venit importantă pentru Real Madrid. Din 2009 până în prezent, academia Realului a produs 395 milioane de euro din vânzarea jucătorilor. 

Cu toate astea, Real Madrid profită mai mult de academie decât Barcelona. Liderul clasamentului este Athletic Bilbao, care a oferit 68,9% dintre minutele de joc celor 14 jucători promovaţi de la academia de tineret. Olympique Lyon este pe locul doi în clasament, cu 45,6% dintre minutele de joc oferite tinerilor, iar pe locul al treilea este Real Sociedad, cu 45,4%. 

În poziţia a patra este Real Madrid, care a oferit 36,3% dintre minute celor opt tineri jucători pe care îi are în lot. În această statistică intră şi Rodrygo şi Vinicius. Deşi cei doi brazilieni nu au fost crescuţi la Valdebebas, ei intră în în categoria fotbaliştilor cu vârste între 15 şi 21 de ani care au petrecut mai mult de trei ani la club. 

Barcelona este abia pe locul 9, cu opt jucători din această categorie care au primit 29,1% dintre minute. 

Studiul scoate în evidenţă superioritatea Spaniei când vine vorba de folosirea jucătorilor tineri. Şapte din primele 10 cluburi din topul CIES sunt din La Liga, două sunt din Franţa şi doar unul din Germania.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal international

logo icon Articole similare

Fotbal international AS Roma l-a dat afară pe Daniele de Rossi

AS Roma a rămas fără antrenor, după ce conducerea a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel