Fotbal international Lamine Yamal, noul Messi sau noul Maradona? Comparaţiile care îl pot dărâma pe noul star al Barcelonei
Data actualizării:
Data publicării:
Lamine Yamal, tânărul fotbalist al Barcelonei, adună laude de peste tot. A doborât deja mai multe recorduri, iar acum este în atenţia tuturor. 

 La doar 16 ani, Lamine Yamal a făcut deja o impresie puternică fanilor Barcelonei, dar şi susţinătorilor Spaniei. În aprilie 2023, la doar 15 şi 290 de zile, a devenit cel mai tânăr jucător care a apărut vreodată într-un meci pentru FC Barcelona. Este, de asemenea, cel mai tânăr jucător din istoria Barcelonei care a jucat în Liga Campionilor şi al doilea cel mai tânăr jucător din istoria competiţiei, după Youssoufa Moukoko, de la Borussia Dortmund. 

În septembrie, a devenit cel mai tânăr jucător şi cel mai tânăr marcator din istoria naţionalei Spaniei, după golul înscris în victoria cu 7-1 contra Georgiei. Iar luna aceasta a devenit şi cel mai tânăr marcator din istoria campionatului Spaniei, după ce a înscris contra celor de la Granada, scrie CNN

Un CV deja impresionant pentru un fotbalist care nu a jucat nici măcar un sezon în fotbalul profesionist. 

Născut în Spania, Yamal are un tată născut în Maroc şi o mamă din Guinea Ecuatorială. Aşa că atunci când a început să strălucească, toată lumea s-a întrebat ce naţională va reprezenta. Dezbaterea, însă, s-a terminat, acum că tânărul fotbalist a jucat deja de două ori pentru naţionala de seniori a Spaniei. Luis de la Fuente, selecţionerul Spaniei, este unul dintre cei mai mari fani ai lui Yamal şi nu s-a ferit să îl laude. 

"L-am cunoscut în Barcelona. Era deja un star al naţionalelor de tinere şi un fotbalist cu o putere excepţională. Arată de parcă ar fi fost atins de bagheta lui Dumnezeu. E diferit. Ne uităm la nivelul jucătorului, nu la vârstă. E pregătit să joace la cel mai înalt nivel şi e foarte important pentru viitor", a declarat de la Fuente. 

De altfel, selecţionerul Spaniei chiar l-a comparat pe Yamal cu Diego Maradona după cele două meciuri jucate pentru naţională. 

Comparaţiile care îl pot dărâma, în loc să îl ridice 

 

Multitudinea de laude la o vârstă extrem de fragedă ar putea să îi facă, pe viitor, mai mult rău decât bine lui Yamal, mai ales în lumea fotbalului profesionist. Mulţi jucători au arătat extrem de multe calităţi odată ce au ieşit din celebra La Masia, academia Barcelonei, însă acum se zbat să se ridice la înălţimea aşteptărilor. 

Iar cel mai bun exemplu este Ansu Fati, un tânăr care a izbucnit în lumina reflectoarelor tot la vârstă fragedă, înainte să iasă din graţiile antrenorului şi să plece în Premier League pentru a-şi reconstrui cariera. 

Sunt, însă, şi exemple de fotbalişti ieşiţi din La Masia care au rezistat la nivel înalt, cum ar fi Gavi, mijlocaş titular la FC Barcelona. 

Iar norocul lui Yamal, care joacă la FC Barcelona de la vârsta de 7 ani, este că are un manager care ştie exact cum să facă tranziţia de la academie la legendă a clubului. Xaxi, considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria Barcelonei, a fost extrem de atent în ceea ce priveşte compararea lui Yamal cu alţi foşti mari jucători, însă nu s-a ferit să arate că este impresionat de abilităţile tânărului. 

"Sper ca Lamine să marcheze o eră aici, dar nu îi facem nicio favoare spunând asta. Este adevărat că aşteptările sunt foarte mari şi că la doar 16 ani joacă deja la un nivel extrem de ridicat. E foarte pozitiv lucrul ăsta. Dar să vedem ce îi rezervă viitorul fără să îl comparăm cu Messi. Lucrurile nu au mers aşa bine pentru jucătorii care au mai fost comparaţi cu Messi", a spus Xavi. 

Florin Răvdan
Categorie: Fotbal international
Tagurile articolului: barcelona  fotbal  lamine yamal  maradona  messi  spania  xavi 

logo icon Articole similare

Fotbal international AS Roma l-a dat afară pe Daniele de Rossi

AS Roma a rămas fără antrenor, după ce conducerea a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel