Jocurile Olimpice Los Angeles a primit drapelul olimpic de la omologii francezi. Ce pregătiri au început deja americanii
Data publicării:
Jocurile Olimpice de la Paris au predat drapelul olimpic următorului oraș care va găzdui competiția peste patru ani, respectiv Los Angeles.

Los Angeles încearcă să nu se bazeze pe mașini în 2028

Drapelul olimpic predat de organizatorii JO 2024 de la Paris omologilor lor americani, duminică seara pe Stade de France, a sosit luni la Los Angeles (Statele Unite), gazda viitoarei ediții a Jocurilor Olimpice.

Primarul metropolei californiene, Karen Bass, a aterizat la bordul unui avion pe care erau imprimați palmieri și sigla „LA 2028”, înainte de a defila pe pistă cu steagul cu cele cinci cercuri olimpice, în compania mai multor sportivi americani, sub un soare strălucitor.

După aceste Jocuri din capitala Franței, considerate pe scară largă un succes sportiv, popular și cultural, edilul american a apreciat că Los Angelesul are „multe de învățat” de la capitala Franței, în special în ceea ce privește capacitatea sa de a organiza „Jocuri Olimpice pentru toți”, cu activități paralele prevăzute pentru cei care nu aveau bilete.

„Simțim presiunea pentru a ne asigura că orașul și regiunea noastră sunt pregătite”, a adăugat Karen Bass, spunând că ar trebui să „apese accelerația”.

Chiar înainte de sosirea sa, un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter în suburbiile orașului a servit ca o amintire a provocărilor unice cu care se va confrunta „Orașul Îngerilor”.

„Evident că trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru evenimente precum un cutremur, dar trebuie să ne pregătim și pentru evenimente climatice", într-un stat precum California din ce în ce mai afectat de încălzirea globală, a insistat primarul.

Bass vrea „Jocuri fără mașină”, o promisiune mai mult decât ambițioasă, deoarece californienii sunt dependenți de vehiculele lor personale, într-un megalopolis împletit cu autostrăzi gigantice, unde blocajele de trafic sunt la ordinea zilei.

„Sunt sceptic că putem reuși cu adevărat, dar vom încerca”, a declarat, pentru AFP, James Moore, specialist în transporturi la Universitatea din California de Sud (USC).

Rețeaua de metrou (5 linii și jumătate cu capacitate redusă) și trenurile nu pot face față nici pe departe necesităților de transport ale unei regiuni precum Los Angeles și ale celor zece milioane de locuitori ai săi. Prin urmare, autoritățile plănuiesc să aducă 3.000 de autobuze suplimentare din toată țara și să creeze benzi rezervate.

Ultima dată când Los Angelesul a găzduit Jocurile Olimpice a fost în anul 1984, iar mulți locuitori au părăsit atunci orașul, evitând un coșmar.

„Dacă locuitorii adoptă aceeași strategie în 2028 și părăsesc orașul, atunci acest lucru va elibera spațiu pe șosele”, speră Moore.

Los Angeles trebuie să-și îmbunătățească și aeroportul, la care accesul devine ușor un calvar. O navetă automată pentru transportul călătorilor este promisă pentru 2026, an în care orașul va găzdui primul meci la Cupa Mondială de fotbal din America de Nord.

După cum a arătat un videoclip difuzat în timpul ceremoniei de închiderede la Paris, cu Tom Cruise parașutat pentru a aduce drapelul olimpic pe literele uriașe de la Hollywood, Los Angelesul se bazează pe reputația sa de capitala mondială a filmului și divertismentului.

Orașul are în ADN-ul său tot ceea ce are nevoie pentru a transforma următoarele Jocuri într-un succes, a declarat, pentru AFP, Reynold Hoover, directorul general al Comitetului de organizare: „Suntem creativi, spunem povești. Avem sport, avem diversitate”, a rezumat Hoover.

Pe lângă acest „star power”, Orașul Îngerilor se va putea baza pe o serie de incinte sportive impresionante, ideale pentru a găzdui fervoarea suporterilor americani și a omologilor lor din întreaga lume.

Istoricul Colosseum, folosit deja în 1932 și 1984, va găzdui probele de atletism. Vizitatorii vor putea urma gimnastica la celebrul Staples Center, sediul echipei de baschet LA Lakers, sau vor putea descoperi Intuit Dome, un stadion nou-nouț care se deschide joi.

Dar în spatele fațadei sale pline de farmec, Los Angeles are și peste 75.000 de persoane fără adăpost, într-o Californie în care prețurile imobiliarelor sunt prohibitive.

De la sosirea sa la primărie, Karen Bass a făcut din această problemă o prioritate. Ea a lansat un vast program de cazare care dă primele roade. Numărul total al persoanelor fără adăpost a scăzut ușor în 2024, cu 5,1%, pentru prima dată în șase ani, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Formula 1 Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară la rând

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câștigat...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

Agerpres

România, în urna a treia pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO U21

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

pixel