Echipa nationala Mircea Lucescu este noul antrenor al echipei naţionale. Primele declaraţii în calitate de selecţioner. "Am făcut tot posibilul să nu mă întorc"
Data actualizării:
Data publicării:
FRF a bătut palma cu Mircea Lucescu pentru postul de selecţioner. "Il Luce" îi ia locul lui Edi Iordănescu, care nu şi-a mai prelungit contractul cu FRF după EURO 2024. Obiectivul lui Mircea Lucescu este calificarea României la Campionatul Mondial din 2026. 

Gheorghe Hagi a fost prioritatea numărul 1 pentru banca naţionalei, dar "Regele" nu a dorit să renunţe la proiectul de la Farul Constanţa. 

CITEŞTE ŞI Oficial/ Gheorghe Hagi a refuzat postul de selecţioner. FRF, prima reacţie

Ulterior, FRF s-a reorientat şi a demarat negocierile cu Mircea Lucescu. Acesta devine cel mai vârstnic antrenor european care preia o echipă naţională, la 79 de ani. Federaţia Română de Fotbal a confirmat informaţia pe canalul de youtube, numind conferinţa de presă "Mircea Lucescu este noul selecționer al României"

"Vă mulţumesc că aţi avut răbdare cu anunţul despre selecţionerul României. E un moment deosebit pentru tot fotbalul românesc. Îl prezentăm pe noul selecţioner al echipei naţionale, o persoană marcantă în fotbalul mondial, şi fără îndoială unul dintre cei mai mari antrenori din sportul nostru. Mircea Lucescu se întoarce la naţională după 38 de ani. Ne bucurăm că a acceptat să se întoarcă într-un moment atât de important pentru fotbalul nostru. Până acum am fost într-o etapă de reconstrucţie, începută de la bază, cu competiţiile de juniori, continuată apoi de Cristoph Daum, la seniori, dusă mai departe de Cosmin Contra şi Mirel Rădoi, şi edificată de Edi Iordănescu. 

Astăzi trecem într-o nouă etapă. În această nouă etapă, în care ne dorim să revenim în elita fotbalului mondial, FRF consideră că este necesar să avem un antrenor cu vastă experienţă, capabil să ducă Generaţia de Suflet la un nivel superior. Mircea Lucescu este persoana potrivită pentru a realiza acest obiectiv. Suntem încrezători că echipa noastră îşi va putea atinge potenţialul maxim în următorii ani, şi că vom putea scrie o pagină de istorie. Domnia sa este un simbol al performanţei şi profesionalismului, având în vedere tot palmaresul, care îl plasează în top 3 la nivel mondial, după Alex Ferguson şi Pep Guardiola", a declarat Răzvan Burleanu. 

Mircea Lucescu a semnat pe doi ani de zile. Obiectivul principal este calificarea la CM 2026, a anunţat Răzvan Burleanu. 

Primele declaraţii ale lui Mircea Lucescu în calitate de selecţioner 

"Multe sentimente m-au încercat. În primul rând, nostalgia perioadei trecute, în care şi ca jucător şi ca antrenor al echipei naţionale, am avut parte de momente extraordinare. Am stat ieri vreo 3 ore de vorbă, dar am vorbit în general de fotbal. Eu plec cu un handicap. În ultimii ani am lipsit din fotbalul românesc. Am încercat să vedem la ce nivel suntem, ce se poate face. Nu m-am gândit în vreun moment că mi se va propune să fiu antrenorul echipei naţionale. De fapt, am făcut tot ce a fost posibil să nu vin la naţională, ca să dau posibilitatea antrenorilor tineri să meargă mai departe. Am vorbit cu Edi Iordănescu, am încercat să îl conving să facă un ciclu de 4-5 ani, să rămână alături de băieţi, pentru că era un grup compact, omogen, care a dus bucurie suporterilor. 

Am spus şi Federaţiei că cel mai important ar fi să dea continuitate antrenorului. Din câte am înţeles, au făcut tot posibilul să îl convingă, dar nu au reuşit. Atunci am spus să vorbească cu Gică Hagi, pentru că îşi doreşte foarte mult să fie antrenorul naţionalei, a făcut atât de mult pentru naţională. Până la urmă, nu s-a ajuns la niciun fel de înţelegere. 

Le-am spus că atunci când nu vor avea soluţii, eu am obligaţia faţă de fotbalul românesc să mă întorc şi să pun în joc toată experienţa acumulată atâţia ani.

(...) Avem un grup de jucători care pot creşte enorm. Performanţa de la EURO le dă încredere să creadă în potenţialul lor şi să ajungă la CM2026. E un motiv de orgoliu. În fotbal, rămâi cu momentele foarte frumoase ale carierei tale. Deci discuţia a fost despre fotbal, despre evenimente. Eu risc şi îmi dau seama că risc foarte tare, dar fotbalul românesc merită acest risc. Nu am nevoie nici de bani, nici să îmi fac o altă carieră. M-a împins spre echipa naţională în momentul de faţă tot ce am trăit ca jucător şi antrenor. Aş vrea ca acele momente să se întoarcă. Dragostea pentru fotbal, asta m-a determinat să revin. Şi obligaţia mea faţă de fotbalul românesc. Era nevoie, poate, de experienţa mea. Nu ştiu în ce măsură voi reuşi, dar voi face tot posibilul să dăm satisfacţie spectatorilor de la turneul final, care îşi doresc ca echipa naţională să meargă mai departe", a declarat Mircea Lucescu. 

Întrebat ce i-a spus familia, Mircea Lucescu a răspuns că "soţia mi-a spus să nu, să stau acasă. Răzvan mi-a spus să fac ce cred eu că e bine. Dar mi-a atras atenţia că nu va fi uşor. Mi-a zis că dacă simt că asta mă ajută în a-mi petrece ultimii ani ai vieţii în condiţii de participare emoţională şi sentimentală, să o fac"

Ce va schimba Mircea Lucescu la naţională. "Nu vor lipsi tinerii"

"Doar cei care au făcut această meserie ştiu ce înseamnă să fii antrenor de fotbal. Eşti atât de bun ca ultimul tău rezultat. Se trăieşte într-o stare de tensiune extraordinară. Pot să spun că atunci când începi să faci această meserie, nu poţi să renunţi uşor la ea. Când începi să guşti din succesul pe care îl obţii cu ajutorul celor din jurul tău, e foarte greu să accepţi înfrângerea. Vin cu gândul să dau acestui fotbal, acestei echipe, o continuitate în rezultate. Să îi fac pe jucători să creadă în ei, în capacitatea lor, în posibilităţile lor de a reuşit. O participare la un Campionat Mondial e cel mai frumos lucru posibil. Lucrurile s-au schimbat din 1970 până acum, a evoluat totul, lumea, fotbalul. Dar eu am avut această şansă de a avea continuitate. Ceea ce îmi crează un avantaj. 

Deocamdată, nu am prea mult de schimbat. Încerc să îi conving pe jucători să dea tot ce e mai bun din ei, să trăiască permanent cu imaginea suporterilor care i-au chemat şi i-au aplaudat, încercând să îi încurajeze. Voi miza pe acelaşi grup de jucător, dar cu siguranţă voi aduce schimbări în timp. Să creezi o naţională înseamnă mai multe criterii de apreciere sportivă. Şi cel valoric, cel de formă sportivă, cel legat de competiţia pe care o joci. Voi fi preocupat de evoluţia tinerilor. Chiar din primul lot de jucători pentru meciurile cu Kosovo şi Lituania nu vor lipsi tinerii. Cei mai buni jucători de la naţionala de tineret vor face parte din lotul naţionalei mari, cu posibilitatea de a juca la echipa lor de tineret, pentru că pot obţine o calificare. 

Voi urmări jucătorii din campionatul intern. Am văzut un meci extraordinar, care putea fi comparat cu cel mai înverşunat derby european, mă refer la CFR cu U Cluj, unde se vede rivalitatea care a dat naştere acelui joc, dorinţa de a câştiga şi o pregătire excelentă a acelui joc. Cei doi antrenori au dus în teren bucuria de a juca. Sunt convins că fotbalul românesc, campionatul, având în vedere interesul extraordinar pe care îl stârneşte, va face ce au făcut suporterii naţionalei la EURO. Jucătorii vor fi stimulaţi pentru a ajunge acolo unde toată lumea îşi doreşte. Voi avea grijă de viitorul fotbalului românesc", a mai spus Mircea Lucescu. 

Noul selecționer al României va debuta oficial la începutul lunii septembrie, când începe ediția 2024 - 2025 a Ligii Națiunilor. Primele meciuri sunt pe 6 și 9 septembrie, adversari, Kosovo și Lituania. Urmează în octombrie, pe 12 și 15, meciuri cu Cipru și Lituania. În noiembrie, la ultima acțiune din Liga Națiunilor, se joacă partidele de acasă cu Kosovo și Cipru.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Echipa nationala

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Fotbal Nicolae Dică a plecat de la FC Argeş

Nicolae Dică nu mai este antrenorul celor de la FC...


logo icon Cele mai citite
Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Agerpres

Crainicul lui Dinamo face praf jocul Oţelului şi spune că este o echipă care joacă urât, dar obţine rezultate

Sursa: Agerpres

Schimbări la conducerea FC Argeș? Cine vrea să preia clubul de fotbal

pixel