Jocurile Olimpice Nivelul poluării fluviului Sena, prea ridicat pentru antrenamente. Ce explicații aduc organizatorii francezi
Data publicării:
Jocurile Olimpice de la Paris se confruntă cu probleme de diferite naturi, calitatea apei fluviului Sena, deseori reprezentând un subiect de dezbatere, fiind și de această dată o temă dificilă pentru francezi.

Fluviul Sena, prea poluat pentru antrenamentele sportivilor

Fluviul Sena a reprezentat de mult timp, odată cu decizia organizatorilor de a-l utiliza pentru anumite probe din cadrul competiției, un subiect aprins.

Se pare că ploile căzute vineri și sâmbătă la Paris au poluat Sena și au constrâns, astfel, organizatorii Jocurilor Olimpice să anuleze al doilea antrenament programat luni dimineață în apele fluviului, după cel de duminică.

Totuși, organizatorii rămân „încrezători” privind desfășurarea probelor, marți și miercuri. După o reuniune cu Comitetul de organizare, autoritățile locale și Meteo-France, Federația internațională de triatlon a luat „decizia de a anula antrenamentul de luni dimineață, la fel ca cel de duminică, întrucât calitatea apelor nu prezintă garanții suficiente”, au indicat Paris 2024 și World Triathlon într-un comunicat dat publicității.

„Acest lucru se datorează ploilor abătute asupra Parisului” vineri, în timpul ceremoniei de deschidere, precum și sâmbătă.

Ei nu au precizat concentrația de bacterii E.Coli și enterococi din apă, dar au reamintit că „prioritatea este sănătatea sportivilor”. În cazul în care calitatea apei va fi insuficientă, organizatorii iau în calcul amânarea probelor.

Triatlonul este prima disciplină olimpică care ar urma să aibă loc în Sena, înainte de probele de înot în ape deschise din a doua săptămână a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Proba individuală masculină de triatlon ar urma să se desfășoare marți, iar cea feminină miercuri.

La triatlon, România este reprezentată de sportivul franco-român Felix Duchampt, care a mai evoluat pentru țara noastră și la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Născut în Franța, Duchampt și-a reprezentat țara natală până în 2018, ca în anul 2020 să obțină cetățenia română.

Asigurările autorităților franceze, duse pe apa...Senei

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris, Tony Estanguet, precum și un reprezentant al statului au înotat în Sena, cu nouă zile înainte de debutul Olimpiadei, într-o acțiune simbolică pentru a dovedi că apa fluviului care traversează Parisul corespunde standardelor.

De asemenea, și ministrul francez al Sporturilor și al Jocurilor Olimpice 2024, Amelie Oudea-Castera, a înotat la rândul ei în Sena.

După mai multe rezultate sub normele de calitate din cauza ploilor din ultima vreme, autoritățile locale anunțau recent că apa Senei corespunde standardelor pentru scăldat în „zece sau unsprezece zile din ultimele douăsprezece.”

Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce privește criteriile de autorizare a probelor de triatlon și înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate.

Autoritățile franceze au anunțat în repetate rânduri că apa fluviului nu reprezintă niciun pericol pentru sportivii participanți la JO 2024, scrie Agerpres.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel