Tenis Nu va mai exista o rivalitate precum cea dintre Djokovic, Nadal și Federer. Toate detaliile despre noua generație a tenisului, în discuție cu experta Barbara Schett
Data publicării:
Elvețianul Roger Federer (43 de ani), spaniolul Rafael Nadal (38 de ani) și sârbul Novak Djokovic (37 de ani) fac parte din cea mai mare rivalitate din istoria tenisului masculin, sau mai bine spus, din întreaga istorie a acestui sport.

24 vs 22 vs 20. Cine e cel mai bun tenismen din istorie?

Sârbul Novak Djokovic a încheiat dezbaterea despre titlul de cel mai bun jucător de tenis din istorie, după cucerirea aurului olimpic la JO 2024, bifând a cincea apariție în competiția desfășurată o dată la patru ani. Până la atingerea succesului de la Paris, Djokovic nu a mai ajuns într-o finală a turneului olimpic, câștigând o medalie de bronz în urmă cu 16 ani, la Beijing. De la cucerirea bronzului, sârbul a avut o serie de coșmar în ceea ce privește Jocurile Olimpice.

La ediția din Londra (2012), Djokovic a ajuns din nou în semifinale, dar a fost învins de Andy Murray, care avea să câștige medalia de aur. În meciul pentru medalia de bronz, Djokovic a pierdut în fața lui Juan Martín del Potro.

La Rio (2016), „Nole” a realizat o „surpriză” majoră, fiind eliminat încă din primul tur de același del Potro, care avea să câștige medalia de argint. Aceasta a fost una dintre cele mai mari dezamăgiri din cariera sa.

În urmă cu trei ani, la Tokyo (2021), Djokovic a ajuns din nou în semifinale la simplu, dar a fost învins de Alexander Zverev, care l-a oprit din drumul spre finală. În meciul pentru medalia de bronz, Djokovic a fost învins de Pablo Carreno Busta. De asemenea, Djokovic a participat la dublu mixt alături de Nina Stojanovic, dar aceștia au pierdut în meciul pentru medalia de bronz în fața unei echipe din Australia.

Totuși, câștigătorul a nu mai puțin de 24 de trofee de Mare Șlem nu pare că se oprește după ce și-a întregit palmaresul cu medalia de aur de la Paris. Spre deosebire de Rafael Nadal, care se poate lăuda cu 22 de titluri de Grand Slam în carieră, sârbul țintește spre cucerirea celui de-al 25-lea turneu major, încercând să își apere titlul de la US Open 2023.

În ceea ce privește forma fizică a lui Nadal, care a participat la JO 2024 și a fost învins de marele său rival Djokovic, lucrurile nu arată prea bine, anunțul retragerii fiind așteptat cât mai curând de către fanii tenisului mondial. Medaliatul cu aur la Beijing a încercat să revină anul acesta, după o serie de accidentări, fără a atinge însă rezultate notabile. Cea mai bună performanță de după revenire pentru Nadal a fost accederea în finala ATP 250 de la Nordea Open, din Båstad, Suedia, luna trecută. El a pierdut în fața portughezului Nuno Borges, scor 6-3, 6-2, fiind prima sa finală după Roland Garros 2022. 

Asemenea lui Nadal, și Roger Federer, câștigător a 20 de titluri de Mare Șlem, a decis să se retragă după o perioadă marcată de accidentări și reveniri dificile. În septembrie 2022, Federer și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist printr-o scrisoare adresată fanilor săi. El a declarat că a ascultat „mesajele pe care corpul său le transmite” și a decis să se retragă după Cupa Laver din 2022. Ultimul meci oficial al elvețianului a avut loc în această competiție, el evoluând într-o partidă de dublu alături de rivalul și totodată bunul său prieten, Rafael Nadal.

Barbara Schett, expert Eurosport pentru US Open, a spus, în exclusivitate pentru DCSport, că nu va mai exista o rivalitate precum cea a lui Djokovic, Nadal și Federer - cel puțin nu prea curând.

O rivalitate asemănătoare celor „Trei Mari” nu va mai exista prea curând, spune Schett

Întrebată dacă va exista o nouă „eră” de dominație precum cea a americancei Serena Williams în tenisul feminin, respectiv a celor „Trei Mari” în tenisul masculin, expresie utilizată pentru tenismenii Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic, Barbara Schett a răspuns: „Nu cred că vom vedea din nou o perioadă precum cea a lui Federer, Djokovic și Nadal... în următorii 15 ani. Nu-mi pot imagina o altă rivalitate ca asta. Nu-mi pot imagina nici că un jucător va ajunge să câștige alte 24 de trofee de Mare Șlem, să fiu sinceră - atât în tenisul feminin, cât și în tenisul masculin. E remarcabil.

Serena, evident, a fost dominantă, dar aș pune-o și pe Steffi Graf în calcul... dar aici nu a fost vorba despre o rivalitate atât de mare precum s-a întâmplat în cazul tenisului masculin. E un lucru complet diferit. Cred că sunt diferențe între rivalitatea dintre cei Trei Mari și cariera Serenei Williams. Dar cine știe?! Când (Pete) Sampras a ajuns la 12 trofee de Grand Slam, nimeni nu se gândea că un alt jucător îl va întrece... Dacă e să calculăm câte titluri de Mare Șlem mai trebuie să câștige Carlos Alcaraz sau Jannik Sinner să îi poată atinge numărul de trofee deținut de Novak Djokovic, se strânge cursa...

Un lucru e sigur: avem o adevărată rivalitate în tenisul feminin acum, Iga Swiatek, care e lideră de 118 săptămâni - vedem cât va putea să își mențină poziția -, o avem pe Aryna Sabalenka, ele sunt acolo împreună de câțiva ani deja. Le avem pe Elena Rybakina, pe Coco Gauff, care acum se chinuie puțin, dar tenisul e incitant. În ceea ce privește tenisul masculin, mereu mă întrebam: când cei trei o să se retragă, ce vom face?! Dar nu avem de ce să ne facem griji. Avem foarte mulți jucători tineri care vin din spate, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Lorenzo Musetti, Alexander Zverev e acolo...

Cred că e foarte incitant. Și nu trebuie mereu să fie cineva care să domine, pentru că în momentele în care Serena domina tenisul feminin, lumea spunea: 'E așa plictisitor, mereu numai ea...' Iar acum nu avem asta, avem mai multe câștigătoare ale turneelor de Grand Slam, diferite, la US Open avem nouă campioane diferite în ultimii 10 ani. Și în tenisul masculin vedem diferiți câștigători la turneele Masters 1000, mai ales sezonul acesta. Cred că e incitant, pentru că și eu găseam puțin plictisitor când aveam același câștigător mereu, dar nu cred că o să fie cineva la fel de dominant în viitorul apropiat.”, a spus Barbara Schett, în exclusivitate pentru DCSport.

Interviul a fost facilitat de Eurosport.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Tenis

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel