Jocurile Olimpice Pan Zhanle explică performanţa de la JO2024. Ce a schimbat pentru a înota 100 m în 46,4 secunde. Acuzaţiile de dopaj, respinse
Data publicării:
Înotătorul chinez Pan Zhanle a fost acuzat că a trişat după ce a câştigat medalia de aur la 100 m liber şi a stabilit un nou record mondial, 46,40 secunde. Precedentul record mondial, 46,80 secunde, îi aparţinea tot lui Pan Zhanle. 

La scurt timp după încheierea cursei, Brett Hawke, fost înotător olimpic, a spus că Pan Zhanle a trişat şi că nu avea cum să termine altfel cursa la o diferenţă atât de mare faţă de principalii urmăritori.

”Uite, o să fiu sincer, sunt nervos după acea cursă. Sunt nervos pentru mai multe motive. Prietenii mei sunt cei mai rapizi înotători din istorie, de la Rowdy Gaines, la Alex Popov, la Gary Hall Jr, Anthony Irvin și până la 'Regele' Kyle Chalmers.

Îi știu foarte bine pe acești oameni, îi studiez de 30 de ani. Am studiat acest sport, am studiat viteza, o înțeleg. Sunt un expert în asta, cu asta mă ocup, ok? Sunt supărat acum, pentru că nu câștigi la 100 m liber la o lungime de un corp. Pur și simplu nu o faci.

Nu este posibil să câștigi la o lungime de un corp. Nu îmi pasă ce spune oricine. Nu e vorba de rasă, nu e vorba de o persoană anume sau de o nație, este doar ceea ce văd și ce știu.

Nu e adevărat, nu ai cum să câștigi așa. Kyle Chalmers, David Popovici, Jack Alexy... Nu îi bați pe acești tipi la un lungime de un corp, la 100 m liber. Nu este uman posibil, deci nu îmi spuneți, nu îmi băgați pe gât (n.r.- medalia de aur). Nu e reală”, este discursul dur al lui Brett Hawke, citat de Daily Mail.

Pan Zhanle a explicat cum a reuşit să înoate 100 m în 46,4 secunde 

China Daily spune că sportivul "a efectuat programe riguroase de teste antidoping înainte şi în timpul jocurilor, fără niciun rezultat pozitiv"

De asemenea, Zhanle Pan afirmă că în ultimele 2 luni a efectuat 21 de teste antidoping şi că toate au ieşit negative. 

"Am cooperat cu toate procedurile de testare şi am rămas încrezător că eu concurez corect şi curat", a declarat el.

De asemenea, înotătorul chinez a explicat şi ce a schimbat în antrenamente pentru a putea înota 100 m liber atât de rapid.

"Am făcut multe antrenamente aerobice şi de anduranţă pentru a-mi întări tracţiunea în ultima parte. De asemenea, am adoptat un sistem ştiinţific de monitorizare şi analiză subacvatică pentru a ne revizui tehnicile, astfel încât să ne putem antrena mai bine şi mai eficient", a completat Pan Zhanle.

Kyle Chalmers şi David Popovici au reacţionat 

Pan Zhanle a fost urmat de Chalmers şi David Popovici, medaliaţi cu argint, respectiv bronz în această cursă. Întrebaţi ce părere au despre acuzaţiile aduse lui Pan Zhanle, printre care şi acuzaţii de dopaj, cei doi au reacţionat imediat. 

”Oricine e nevinovat până la proba contrarie", a declarat scurt David Popovici. 

”Eu am făcut tot ce a depins de mine să câștig și sunt sigur că toată lumea face același lucru și respectă în continuare sportul și integritatea lui. Da, cred că a făcut tot ce a depins de el să ajungă acolo și merită medalia de aur”, a fost răspunsul lui Kyle Chalmers pentru Swimming World Magazine.


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel