Fotbal Părinţii, cea mai mare problemă a fotbalului de copii şi juniori. Vasile Maftei a spus ce NU au voie să facă părinţii elevilor săi la meciuri şi antrenamente
Data publicării:
Vasile Maftei, fostul căpitan al Rapidului, actualmente la Centrul de Copii şi Juniori al Rapidului, a spus ce au voie şi ce nu au voie părinţii elevilor săi să facă. Discuţia a plecat de la ideea că părinţii ar fi cea mai mare problemă a fotbalului de copii şi juniori din ziua de astăzi. 

"În orice sport, factorul mental e cel mai important. Indiferent că e sport de echipă sau individual. Şi asta e o problemă generală la copiii din ziua de astăzi. În momentul în care dau puţin de greu, au tendinţa de a renunţa. Au tendinţa de a renunţa, nu neapărat în sensul că se lasă de fotbal, dar se duc într-o zonă care nu e benefică pentru ei. Nu ştiu să sufere. 

Eu nu aveam unde să fug, nu aveam o plasă de siguranţă", a declarat Vasile Maftei, fostul căpitan al Rapidului, în cadrul podcastului "Sportcast cu Sile". 

"Pe de altă parte, sportul din ziua de azi e mult diferit de cel de pe vremea ta. Sportul azi costă nişte bani, copiii vin dintr-un anumit mediu. Vin şi ăia săraci, dar vin şi alte tipologii de copii. Şi atunci poate se gândesc că dacă e vremea urâtă, de ce să bage capul în contră, să se umple de mocirlă", a intervenit Silviu Tudor Samuilă. 

"Corect, sunt de acord. Asta e problema în momentul de faţă cu ce se întâmplă în fotbal la nivel de copii şi juniori. Nu mai sunt jucători care provin din mediile rurale. Sunt copii care provin din medii bune, cu posibilităţi. Când ai posibilitate, există şi siguranţă. Şi părintele din ziua de azi e foarte implicat în viaţa lui. Din punctul meu de vedere, sunt 90% implicaţi în viaţa sportivă. Pentru că vine copilul acasă şi primul lucru pe care îl întreabă părintele este cum a fost la antrenament. Nu îl întreabă cum se simte fizic, dacă mai are de făcut teme, etc. Şi intră în probleme tehnice, tactice, cu copilul. Ceea ce nu e în regulă. Ar trebui să discute alte lucruri. De ce are nevoie copilul pentru a merge la antrenament, ce trebuie să mănânce, dacă şi-a făcut temele, cum e cu şcoala. Astea sunt discuţiile care trebuie să fie. Dacă sunt probleme şi e copilul supărat, da, nicio problemă, dar nu trebuie să intre părintele în problemele astea", a mai spus Maftei. 

"Părinţii, cea mai mare problemă a cluburilor de copii şi juniori"

"Mi-a spus Mihai Pintilii următorul lucru. A zis că din punctul lui de vedere cea mai mare problemă a copiilor şi juniorilor de azi, şi a cluburilor de copii şi juniori, sunt părinţii. Copiii mei joacă undeva, nu contează unde. Şi am fost la nişte meciuri şi eu. M-am dus foarte vesel. Am văzut încrâncenare, oameni care urlau la copii, părinţi care le spuneau cum să stea în teren, cum să lovească mingea. Am rămas şocat, vorbeau mai mult decât antrenorii. De ce mai ai antrenor, de ce îl mai dai la şcoală, de ce mai plăteşti bani, dacă ştii mai bine decât antrenorul? Mi-am pus căşti, iar în ultima vreme m-am dus cu muzică în urechi, ca să nu îi mai aud", a punctat Silviu Tudor Samuilă. 

"La meciuri se pot manifesta, dar nu au voie să dea indicaţii. La antrenament nu au voie să participe"

"Implicarea părinţilor există peste tot în lume. Doar că în România sunt implicaţi din toate punctele de vedere, tehnic, tactic, etc. Eu spun cam ce gândesc. Aşa consider eu că trebuie făcute lucrurile. Noi, tot ce facem la Academie, nu facem pentru mine, sau pentru altcineva, tot pentru copii facem. Părinţii nu au acces la antrenament. Din punctul nostru de vedere, e foarte clar. Părinţii nu au acces la antrenament. Pot să aducă copilul, există un loc unde pot să stea să socializeze, să bea o cafea, dar nu vreau să văd părinţii pe gard care să se uite la noi. Marea majoritate dintre ei, dintre părinţii jucătorilor din Academie, au înţeles lucrul ăsta şi chiar e o disciplină de care sunt foarte mulţumit în rândul lor. E un regulament pe care l-am făcut, de funcţionare în momentul în care intri în bază. E un regulament al părinţilor, unul al copiilor, lucruri pe care au voie să îl facă, lucruri pe care nu au voie. Dacă nu sunt de acord, niciun fel de problemă, ne strângem mâna şi aia e. La meciuri se pot manifesta, e normal. Sunt părinţi care se manifestă, sunt trăiri, orgolii între copii. E normal până la urmă. Nu am nicio problemă. Dar nu dau indicaţii, nu au voie. Au voie să încurajeze copiii, trebuie să dea dovadă de fair-play", a completat Vasile Maftei. 


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Fotbal

logo icon Articole similare

Superliga Romaniei De ce nu s-a adaptat Cătălin Cîrjan la Rapid

Ionuţ Voicu, team-managerul celor de la Rapid, a...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei De ce nu s-a adaptat Cătălin Cîrjan la Rapid

Ionuţ Voicu, team-managerul celor de la Rapid, a...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

Agerpres

Ţinta setată de Marius Şumudică jucătorilor de la Rapid

pixel