Superliga Romaniei Partida Romilor a depus plângere la Parchet, CNCD, FRF şi LPF după mesajele rasiste de la FCSB - Rapid, pe Arena Naţională
Data publicării:
Partida Romilor a depus plângere penală împotriva suporterilor FCSB care au afişat mesaje rasiste la derby-ul cu Rapid de pe Arena Naţională.

"Conducerea Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a depus plângere penală la Parchet, împotriva suporterilor din Peluza Nord a FCSB, care la derby-ul cu echipa Rapid au afișat mesaje profund rasiste (Mori, țigane!, Neintegrați în societate, rămâneți o minoritate, Moarte țiganilor!), prin care au jignit minoritatea romă din România. Plângerea penală este pentru instigare publică și incitare la violență, ură și discriminare", transmite APRPE într-un comunicat de presă.

CITEŞTE ŞI FCSB vs. Rapid: Scandări rasiste la Derby-ul fotbalului românesc. Sociolog: Derapaje periculoase. Ce să cred? Că poporul român e xenofob, rasist şi antisemit?

"Pericol social grav. Instigă la violenţă, ură, discriminare"

„Astfel de mesaje extrem de rasiste la adresa minorității rome din România trebuie să fie urgent sancționate de către autoritățile statului, deoarece intră sub incidența Codului Penal și a Legii antițigănismului. Astfel de manifestări reprezintă un pericol social grav, deoarece instigă populația la violență, ură și discriminare. Impactul mesajelor instigatoare la ură rasială au atins cota maximă a extremismului. Cerem autorităților să-i identifice urgent pe cei vinovați și să-i tragă la raspundere”, a declarat Ionuț Păun, președintele Organizației de Tineret a APRPE.

Reprezentanții APRPE anunță că au depus o plângere și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la Federația Română de Fotbal și la Liga Profesionistă de Fotbal.

“Acest incident rasist a avut loc în ziua în care Asociația Partida Romilor Pro-Europa a organizat la București Congresul reprezentanților comunităților de romi din România, cea mai mare adunare a romilor care a avut loc vreodată, la care au participat peste 4.200 de romi. De aceea, considerăm că momentul nu a fost ales întâmplător. Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă romii ar lua în serios aceste jigniri ale suporterilor FCSB. Imaginați-vă cum ar putea escalada această situație. Perpetuarea acestor jigniri pe stadioane nu face altceva decât să sporească ura populației majoritare față de romi. Sper ca autoritățile să ia măsuri urgent”, a adăugat Ionuț Păun.

CITEŞTE ŞI FC Rapid 1923, prima reacţie după mesajele rasiste de la FCSB - Rapid de pe Arena Naţională. Giuleştenii au depus plângere


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Superliga Romaniei
Tagurile articolului: fcsb  partida romilor  plangere penala  rapid  romania 

logo icon Articole similare

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...



logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

Agerpres
EXCLUSIV

Liviu Antal ştie de ce Dorinel Munteanu nu renunţă la cantonamentele la Vatra Dornei. Principalele calităţi ale antrenorului

Agerpres

Raul Rusescu o vede pe Oţelul în playoff. Echipele care nu au nicio şansă

pixel