Gimnastică Povestea emoționantă a primului gimnast filipinez care a devenit campion olimpic
Data publicării:
Gimnastul Carlos Yulo a reușit să devină al doilea sportiv filipinez care a câștigat vreodată o medalie de aur olimpică.

Carlos Edriel Yulo a scris istorie pentru Filipine

Gimnastul filipinez Carlos Edriel Yulo a devenit campionul olimpic la sol, după ce și-a executat aproape perfect exercițiul, pentru care a fost notat cu 15.000 puncte. Tânărul de 24 de ani a impresionat prin aterizarea sa după cele trei întoarceri și jumătate. 

El i-a depășit pe vicecampionul olimpic, israelianul Artem Dolgopyat care a primit 14.966 pentru exercițiul său, și pe medaliatul cu bronz, englezul Jake Jarman, notat cu 14.933. 



Odată cu victoria din finala exercițiului la proba de sol masculin, Yulo a devenit sâmbătă primul filipinez care a câștigat vreodată o medalie de aur olimpică la gimnastică și totodată al doilea filipinez care a câștigat vreodată o medalie de aur olimpică.

Prima sportivă filipineză care a câștigat o medalie de aur a fost halterofila Hidilyn Diaz. Ea a reușit să atingă performanța la ediția trecută a Jocurile Olimpice (Tokyo).

„Suntem o țară cu adevărat mică, iar volumul de sportivi nu este același cu SUA sau Marea Britanie, așa că obținerea unei medalii de aur este un lucru foarte important pentru noi”, a spus el după probă. „Dedic asta tuturor filipinezilor care m-au susținut. Le sunt cu adevărat recunoscător. Vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați urmărit și v-ați rugat pentru mine pe tot parcursul competiției.”

În timp ce sextuplul medaliat mondial a scris o importantă filă de istorie pentru țara sa, șansele sale de a câștiga medalia olimpică de aur la JO 2024 nu se preconizau ca fiind atât de mari.

Chiar înainte de Campionatele Mondiale din 2023, Yulo și antrenorul său, japonezul Munehiro Kugiyama, au decis să încheie colaborarea. De atunci, Yulo a lucrat fără antrenor dar, în schimb, a călătorit în întreaga lume pentru a se antrena cu unii dintre cei mai buni sportivi din gimnastică. Când nu călătorește, se întoarce în capitala țării sale, la Manila – o decizie care, potrivit sportivului, îl face să se simtă mai conectat de coechipierii săi filipinezi.

Extrem de emoționat în momentele de după cucerirea titlului olimpic, Yulo a izbucnit în lacrimi, emoțiile continuând să îl acapareze pe sportivul care a urcat pe podium pentru a primi prima medalie de aur câștigată vreodată de un bărbat filipinez.

Pentru realizarea sa, el va primi o casă din partea guvernului filipinez. „Știu asta deja (că o să-mi se ofere o casă). Dar asta (n.r. -arătând spre medalia lui de aur) este ceea ce contează cu adevărat pentru mine. Munca mea și oamenii care m-au ajutat cu adevărat. Succesul meu este și succesul lor”, a spus el. „Sunt foarte recunoscător pentru această experiență și pentru că pot concura în această competiție. Sunt fericit că am câștigat o medalie de aur și, de asemenea, o casă.”, a mai spus el, citat de CNN.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Gimnastică

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel