Gimnastică Președintele FIG dorește implementarea analizei video în gimnastică, după controversa exercițiului la sol. Ce spune mama lui Jordan Chiles
Data actualizării:
Data publicării:
În urma deciziei definitive luate de TAS, gimnasta română Ana-Maria Bărbosu a încheiat finala exercițiului la sol din cadrul JO 2024 pe a treia poziție, ceea ce i-a adus medalia de bronz.

Președintele Federației Internaționale de Gimnastică, japonezul Morinari Watanabe, a comentat eșecurile procedurale, tehnice și de judecată care au dus la hotărârea Tribunalului de Arbitraj Sportiv de a o plasa pe sportiva din țara noastră, Ana-Maria Bărbosu, pe locul al treilea, iar pe americanca Jordan Chiles pe locul cinci, în cadrul probei olimpice la sol de la JO 2024.

Watanabe: „Avem nevoie de schimbare. Lipsa de curaj de a face acel pas înainte a fost cea care a dus la tragedia de la Paris”

„În primul rând, aș dori să felicit organizatorii Paris 2024, care este acum unul dintre cele mai mari Jocuri Olimpice din istorie. Aș dori să mulțumesc tuturor gimnastelor și federațiilor naționale care au produs gimnaste atât de minunate pentru minunatele competiții și dramele pe care le-au creat. De asemenea, aș dori să mulțumesc Franței, orașului Paris, Comitetului de organizare Paris 2024, Comitetului Olimpic Francez, Federației Franceze de Gimnastică și voluntarilor pentru găzduirea Jocurilor Olimpice...

În sfârșit, aș dori să abordez tragedia care a avut loc în finala exercițiului feminin la sol. Această tragedie nu trebuie să se mai întâmple niciodată. De când am devenit Președinte FIG, am promovat utilizarea tehnologiei la jurizare. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie.

Utilizarea tehnologiei în sport a devenit acum ceva obișnuit, iar FIG a fost odată lider în implementarea tehnologiei în toate federațiile internaționale. Dar acum nu mai suntem un pionier al acestui lucru, care se datorează faptului că nu suntem capabili să ne delimităm de propriile prejudecăți, cauzate de tradițiile noastre. Avem nevoie de schimbare. Avem nevoie de provocări. Și avem nevoie de curaj să mergem înainte. Lipsa de curaj de a face acel pas înainte a fost cea care a dus la tragedia de la Paris.

Ce putem face pentru a preveni ca aceeași tragedie să se repete? Depinde de noi să avem curajul să ne schimbăm.”, a spus Watanabe.

Mama lui Jordan Chiles, postare ironică la adresa lui Watanabe

Mama lui Jordan Chiles, Gina Chiles, și-a exprimat dezamăgirea față de declarația lui Watanabe. Ea a criticat eșecul FIG de a folosi tehnologia în timpul Jocurilor Olimpice, numind-o o oportunitate ratată. Într-o postare pe rețelele de socializare, ea și-a exprimat frustrarea.

„Această declarație este o tragedie. ChatGPT v-ar fi ajutat de minune aici”, a postat Gina Chiles.

„Realitatea este că hărțuirea încă mai există”

Președintele FIG a abordat, de asemenea, eforturile depuse împotriva abuzurilor asupra sportivilor: „În istoria sa, gimnastica a avut un trecut întunecat de hărțuire a sportivilor. Reflectând asupra acestei istorii întunecate, a fost înființată 'Fundația pentru etică în gimnastică' și a fost creat sistemul de protecție a gimnastelor.

Ne-am confruntat cu realitatea. Realitatea este că hărțuirea încă mai există. 'Fundația pentru etică în gimnastică' își propune să îmbunătățească situația acționând ca o instanță și impunând sancțiuni. Totodată, 'Grupul de Lucru pentru Protecție' a fost înființat în cadrul organizației FIG ca o secție de instruire a antrenorilor.

'Cele 10 Reguli de Aur' elaborate de Grupul de Lucru au devenit un model pentru toate Federațiile Internaționale. Scopul meu este să ajungem la 'zero hărțuire' în gimnastică. Scopul este încă departe, dar cu siguranță facem progrese.

În ceea ce privește egalitatea de gen, am examinat situația actuală și am realizat egalitatea de gen în componența oficialilor din FIG, precum și din Federațiile sale membre. În multe cazuri, egalitatea de gen este neglijată în componența oficialilor din Federațiile Naționale. Vom continua să promovăm activitățile de egalitate de gen în fiecare țară și regiune.”, a mai declarat acesta, potrivit thesportexaminer.com.

Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana-Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federația Română de Gimnastică și de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În urma acestei decizii, Bărbosu a obținut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiția pe locul 4. Memoriul depus de FRG și Sabrina Maneca Voinea a fost respins.

Pe 5 august, în finala de la sol, Ana-Maria Bărbosu a fost preț de câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestație și astfel a primit o mărire a notei, de la 13,666 la 13,766, finalizând concursul pe poziția a treia.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

În urma deciziei TAS, Ana-Maria Bărbosu încheie pe locul 3, cu 13,700, Sabrina Maneca Voinea ocupă locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Gimnastică

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Florentin Pera, anunţ despre Cristina Laslo: Nu mai putea fi convocată, a transmis Federaţiei că se retrage de la naţională

Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

România nu scapă de Kosovo! Un nou duel între două reprezentante ale țărilor

Sursa: Agerpres

Bianca Bazaliu spune că naţionala României e la început de drum. Cum se vede conflictul Pera - Laslo în vestiar

pixel