Handbal Dinamo, zdrobită de Fuchse Berlin în Liga Campionilor
Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...
El a explicat că tehnicienii nu mai sunt dispuşi să facă sacrificii şi să stea departe de familii în perioadele îndelungate de cantonamente.
"Şi la haltere ne confruntăm cu problema tehnicienilor. Noi mizăm foarte mult pe generaţia care va veni din spate, din mai multe motive, dar deocamdată trebuie să ne descurcăm cu puţinii antrenori pe care îi avem în activitate şi care arată şi disponibilitate faţă de programele de pregătire ale federaţiei. Şi aici mă refer în principal la stagiile de pregătire centralizată. Pentru că, într-adevăr, pe plan naţional avem un număr satisfăcător de antrenori la diferite categorii de vârstă şi de pregătire, însă nu sunt nici apţi şi nici disponibili pentru a lucra la loturile naţionale sau la centrele olimpice. Mă refer aici la faptul că nu au disponibilitatea de a face sacrificii, de a sta departe de familii pentru perioade îndelungate şi de a se dedica în totalitate pentru a excela alături de sportivi în competiţiile internaţionale. Pentru că nu toţi sunt dispuşi să facă aceste sacrificii şi să îşi asume o responsabilitate de genul acesta. Avem perioade în care unele loturi rămân pe mâna unui singur antrenor. Asta se întâmplă din diferite motive, unele poate şi financiare. De aceea chiar ţin să le mulţumesc celor de acum, componenţilor staffurilor de la loturi, pentru că au acceptat şi au petrecut această perioadă a Sărbătorilor în cantonamente", a spus el, citat de Agerpres.
"Din păcate, la loturile naţionale criza antrenorilor este mai mult decât vizibilă. Pentru că de multe ori ne confruntăm cu imposibilitatea de a completa colectivele tehnice, pentru că nu lipsesc doar antrenorii, ci şi ceilalţi specialişti, precum preparatorii fizici sau medicii. Problema antrenorilor este una generală în întregul sistem sportiv din România, pentru că ştiu că şi colegii de la celelalte ramuri sportive se confruntă cu această criză a tehnicienilor, a specialiştilor. De aceea cred că trebuie să identificăm cauzele, iar prin programele educaţionale şi proiectele dedicate realizate împreună cu Centrul naţional de formare şi perfecţionare a antrenorilor şi cu universităţile să ameliorăm situaţia şi să formăm un număr suficient de antrenori şi specialişti într-un termen mediu şi lung", a adăugat Pădure.
În opinia sa, antrenorii români suferă la capitolul mentalitate, tocmai de aceea a discutat la nivelul federaţiei despre colaborarea cu un tehnician străin.
"Antrenorul străin poate reprezenta o soluţie, pentru că în ceea ce îl priveşte pe antrenorul român cred că este vorba şi despre o problemă de mentalitate. Uneori anumiţi tehnicieni se bazează mai mult pe experienţa practică acumulată în perioada când erau sportivi, iar pregătirea teoretică şi perfecţionarea ajung undeva pe planul secund. Este clar că există o nevoie urgentă de a ne perfecţiona, de a ne actualiza şi adapta metodele de antrenament cu tot ceea ce oferă în momentul de faţă contextul internaţional. Şi aici mă refer la tehnologie, la cercetare şi aşa mai departe. Noi nu am avut tehnicieni străini la loturile naţionale de haltere, dar nu ascund faptul că am avut discuţia aceasta cu colegii. Ideea este în primul rând pentru a coordona şi a impune o altă mentalitate. Pentru că, într-adevăr, e greu să recunoaştem că mai avem de învăţat. Şi să spunem că poate nu avem multe de învăţat din punct de vedere tehnic, însă avem de învăţat din punct de vedere al mentalităţii. E foarte bine să ne uităm la modele de succes din străinătate, dar în acelaşi timp acelea trebuie adaptate la realitatea din sportul românesc. Pentru că fiecare ţară are un specific în ceea ce priveşte educaţia, obiceiurile, viziunea sau strategia şi aşa mai departe... Deci problema nu s-a pus pentru a completa cu un străin un loc vacant dintr-un colectiv tehnic, ci a încerca să găsim pe cineva pentru a coordona şi de a colabora pe o perioadă determinată. Resursele financiare rămân o provocare, însă la nivel de mare performanţă cred că se pot găsi şi aloca pentru a satisface nevoile tuturor", a afirmat Alexandru Pădure.
Preşedintele Federaţiei naţionale de haltere a subliniat importanţa atragerii foştilor sportivi către antrenorat.
"O problemă o reprezintă şi conversia profesională, această trecere de la viaţa de sportiv la activitatea de antrenor. Şi după cum ştiu, aceasta este o problemă de care se lovesc şi celelalte discipline din ţară. Noi încă nu am identificat modalitatea de a face această trecere... consider că trecere de la sportiv la antrenor trebuie făcută într-un cadru foarte bine pus la punct. Noi la haltere depunem eforturi pentru a ne alinia la standardele internaţionale. Eu rămân încrezător în calităţile tehnicienilor români, pentru că sunt dedicaţi şi devotaţi, dar cred că există, aşa cum am spus, o mică problemă de mentalitate. Ne lipseşte acea scânteie ca să ne modernizăm", a explicat el.
În viitorul apropiat, antrenorii de haltere vor avea nevoie de licenţă pentru a activa, federaţiile internaţională şi europeană anunţând deja că acest sistem va deveni obligatoriu.
"La nivelul Federaţiei europene şi al Federaţiei internaţionale au fost puse la dispoziţie, prin comitetele de specialitate, anumite programe, în special în ceea ce priveşte licenţierea antrenorilor, deci clasificarea, formarea şi perfecţionarea antrenorilor pe categorii de vârstă şi pe niveluri de performanţă. Se doreşte să avem antrenori specializaţi de exemplu pe categoria juniori 2 sau categoria seniori. Federaţia Internaţională de Haltere va implementa imediat după Jocurile Olimpice de la Paris sistemul de licenţiere, sistem care va fi obligatoriu pentru toţi antrenorii. Iar o componentă extrem de importantă este cea legată de educaţia antidoping. Aşadar antrenorii ca să poată obţine acele grade, acele licenţe profesionale, vor fi nevoiţi să parcurgă mai multe module ce ţin de metodică, cercetare şi aşa mai departe. La acest sistem se va alinia şi Federaţia Română de Haltere, pot spune că deja am început să facem primii paşi în acest sens, pentru că licenţierea va deveni obligatorie pentru toţi antrenorii care vor conduce sportivii la competiţiile internaţionale", a precizat Alexandru Pădure, care ocupă şi funcţia de membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Europene de Haltere (EWF).
Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...
România a pierdut în faţa...
Spaniolul Carlos Viver şi-ar putea relua locul pe banca...
FC Botoşani a câştigat meciul restant cu FCSB, din tur,...
Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...
Olimpiu Moruţan, fotbalistul...
România a pierdut în faţa...