Handbal Fericire maximă după victoria României împotriva Cehiei, la EURO 2024: „Sper să o ținem din victorie în victorie”
Întrebată cum trăieşte meciurile naţionalei, Ramona Farcău a spus că "Așa cum trăiesc fiecare meci al naționalei, din momentul în care m-am retras: cu speranță și regrete totodată că ne îndepărtăm tot mai mult de nivelul la care era România când eram în teren. Personal, nu mă interesează aceste cote. Îmi doresc, chiar dacă șansele de a ajunge într-o fază superioară a competiției sunt destul de mici, să văd o echipă națională care are curaj, joacă în viteză și fără complexe. Indiferent de rezultat, dacă vom vedea elemente dătătoare de speranță, vom privi cu optimism spre viitor, însemnând că putem crește o nouă generație de excepție. Fetele trebuie să meargă cu încredere, să se bucure de fiecare minut de joc la acest nivel și să dea tot ce au mai bun. Ce o ieși vedem la final. Să joace fără presiune, asta e important. Lumea le susține, acceptăm că pornesc la drum fără experiență la nivel mare și nu au motive să joace cu trac. Toată țara le va ține pumnii strânși și toată lumea va trăi cu emoție meciurile naționalei".
"Până să ne gândim cum ajunge România vicecampioană mondială, haideți să ne gândim cum ajunge în primele 10, apoi în primele 8, apoi în primele 4 și tot așa. Suntem atât de departe de elita handbalului, din toate punctele de vedere, încât ar trebui să începem să reconstruim sănătos, de jos, de la nivelul copiilor și juniorilor. Acolo este fundația, care, în prezent, este din ce în ce mai șubredă.
Nu avem infrastructură, aria de selecție este tot mai restrânsă, sistemul competițional nu dispune de o organizare sănătoasă, iar conducerea federației nici până acum nu a pus la dispoziție cluburilor de juniori o metodologie națională unitară. Avem regulamente strâmbe, iar noi visăm la statutul de vicecampioană mondială? Până nu facem primul pas, acela de a construi de la nivelul de jos, nu văd cum am putea spera la o revenire în elita handbalului. Dacă privim doar la vârful de iceberg, la Liga Florilor și Liga Zimbrilor, ar trebui să dăm șanse sportivilor români să evolueze în campionatul intern.
sunt multe jucătoare tinere, cu calitate, de la care avem așteptări. Aș începe cu Alisia Boiciuc, care este o jucătoare fabuloasă, ce dă un randament excelent la Corona, surpriza Ligii Florilor. Și nu este întâmplătoare evoluția Alisiei, având toate șansele să ajungă o jucătoare mare. Le-aș mai menționa pe Rebeca Necula, Ștefania Stoica, Alisia Gogîrlă și Corina Lupei. Dar ca să progreseze, este necesar să li se dea minute de joc, așa cum se întâmplă cu Alisia Boiciuc. Dacă avem grijă de aceste fete, urmate de valul venit din spate, de la tineret, avem șanse să ne bucurăm de rezultate peste câțiva ani. Altfel vom mai irosi câteva generații și ne vom lamenta inutil. Consider că suntem în punctul în care toată lumea handbalului trebuie să lucreze pentru a ridica acest sport. Doar așa mai putem mișca lucrurile. Este necesar să vină un moment zero în handbalul românesc, în care să așezăm lucrurile pe drumul normalității. Apoi putem avea speranțe de mai bine", a mai spus aceasta, într-un interviu pentru GSP.
România debutează la EURO pe 29 noiembrie, de la ora 19:00, contra Cehiei. Pe 1 decembrie, tricolorele înfruntă Muntenegru, iar pe 3 decembrie joacă ultimul meci al grupei, cu Serbia.
Primele două clasate se califică în grupele principale.
Echipa națională de handbal...
CSM Constanţa a încheiat grupa...
Oțelul Galați primește vizita...