Echipa nationala Ultimele informații despre problemele la șold ale lui Mircea Lucescu: „Nu pot să vin acolo în cârje”
Prima convocare a lui Răzvan Raţ la echipa naţională a României a venit în februarie 2002, el fiind şi titular contra Franţei la acea vreme, într-un meci amical. Pe 12 octombrie 2002, Raţ a debutat şi în meci oficial pentru România, în meciul contra Norvegiei, fiind folosit ca mijlocaş, pentru că pe poziţia de fundaş stânga evolua Cristian Chivu. După ce Chivu a trecut în centrul defensivei, Raţ a fost retras în apărare, unde s-a şi consacrat.
Primul gol la naţională l-a înscris în 2004, în celebrul meci al României contra Germaniei, de pe stadionul Giuleşti, încheiat cu victoria tricolorilor, scor 5-1. Aceasta a fost cea mai dură înfrângere a germanilor în deplasare din ultimii 65 de ani. Cariera sa sub tricolor a durat până în 2016 când, spune Răzvan Raţ, selecţionerul Cristoph Daum a decis să nu se mai bazeze pe el.
"Puteau fi mai multe meciuri pentru echipa naţională. Mai puteam să continui după EURO 2016, dar din păcate a fost un domn foarte bine intenţionat, care din fericire măcar nu e român, şi am fost un pic dat la o parte. Ca să fiu indulgent, să nu mă mai enervez. Pentru că m-am enervat de fiecare dată când am povestit cum am părăsit eu echipa naţională.
Domnul Daum a considerat că nu mai era necesară prezenţa mea după EURO 2016. Dar s-a dovedit, cred, şi după mult timp că, din păcate pentru echipa naţională, nu au mai apărut jucători aşa cum ne-am fi dorit noi. Asta independent de ceea ce ofeream eu la momentul ăla pe postul de fundaş stânga. Aşa a fost povestea. Am nervi de fiecare dată când îmi amintesc. Nu neapărat pentru a fi cel mai longeviv sau să mai fi adăugat la cele 113 selecţii încă 5, 7 sau 30. Dar, la momentul respectiv eram actualul căpitan al naţionalei. Deja de mult timp. Eram un jucător care activa în Spania, eram competitiv, nu îmi arătam vârsta. Sau asta mi se spunea mie atunci. Dar aşa a fost să fie!", a declarat Răzvan Raţ la Povestirile Sportului.
Raț are în palmares cinci campionate câștigate (două cu Rapid București, trei cu FC Șahtior Donețk), 3 Cupe (una cu Rapid București, două cu FC Șahtior Donețk), trei Supercupe (una cu Rapid București, două cu FC Șahtior Donețk) și de asemenea este câștigătorul ultimei ediții a Cupei UEFA cu FC Șahtior Donețk, finală câștigată la Istanbul, în Turcia, de echipa sa cu scorul 2-1 după prelungiri, 1-1 după 90 minute, în fața echipei Werder Bremen din Germania. Cu această performanță a intrat într-un club restrâns de jucători români din care mai fac parte Gheorghe Hagi sau Gheorghe Popescu ce au reușit să câștige Cupa UEFA.
George Puşcaş nu a fost chemat...
România este în urna a treia...
Peste 18 milioane de alegători...
Cei doi arbitri români vor fi...