Superliga Romaniei Liviu Ciobotariu, prima declaraţie după victoria cu FCSB: Trebuie să fim atenţi la ce urmează
Analizăm, astăzi, primele 4 echipe din clasamentul Ligii 1, pentru a vedea ce jucători U21 folosesc, dar şi ce performanţe realizează aceştia
Clasamentul Ligii 1 este condus în momentul de faţă de FCSB, care are 58 de puncte acumulate în 27 de etape. Deşi are în teren mai mulţi jucători formaţi la nivel naţional, cum ar fi Florinel Coman, Alexandru Băluţă, Adrian Şut, Darius Olaru, Lixandru, Octavian Popescu sau Târnovanu, realitatea arată că doar doi dintre aceştia sunt eligibili pentru regula U21. Este vorba despre Mihai Lixandru, 22 de ani, şi Octavian Popescu, 21 de ani.
În acest sezon, Mihai Lixandru a jucat 21 de meciuri pentru FCSB, a marcat un singur gol şi a încasat trei cartonaşe galbene. Octavian Popescu are şi el tot 21 de meciuri, a marcat 2 goluri, a dat trei pase decisive, inclusiv una în meciul cu FC Botoşani, câştigat 3-2 pe Arena Naţională, şi a primit 6 cartonaşe galbene.
Mihai Lixandru a fost convocat de cinci ori la echipa naţională a României U21 în 2023. Octavian Popescu are 3 convocări la U21 şi 2 convocări la echipa mare în 2023, însă nu s-a evidenţiat cu niciun gol sau o pasă decisivă.
CFR Cluj ocupă locul secund în campionat, cu 49 de puncte în 28 de meciuri. Venirea lui Adrian Mutu nu a schimbat, însă, fundamental lucrurile, nucleul echipei fiind format în continuare din fotbalişti străini. La meciul de campionat cu Oţelul Galaţi, fotbalistul U21 trimis în teren de Adi Mutu a fost portarul Răzvan Sava, titular incontestabil în ultimele luni la CFR. Sava are 21 de ani şi a jucat deja 28 de meciuri în acest sezon în Liga 1, încasând şi 2 cartonaşe galbene. În calificările pentru Campionatul European 2025 U21, Răzvan Sava a fost convocat de 5 ori la naţională. Nu a fost însă luat în calcul până acum pentru echipa naţională mare, unde titular incontestabil a fost Horaţiu Moldovan în ultima campanie, pentru EURO 2024.
Andrei Borza a fost, în acest sezon, jucătorul U21 preferat în echipa giuleştenilor, altfel dominată şi ea de fotbalişti străini. Postul de portar a fost mai mereu ocupat de Horaţiu Moldovan, înlocuit în a doua parte a sezonului de Marian Aioani, în centrul apărării au jucat aproape constant Săpunaru, Iacob şi, ocazional, Grigore sau Cristea. Iar de la mijloc în sus, singurii jucători formaţi la nivel naţional cu meciuri în picioare au fost Alexandru Albu şi Claudiu Petrila, înainte să se accidenteze, sau Alexandru Ioniţă, transferat acum în China. Niciunul dintre aceştia nu se încadrează, însă, la regula U21.
Având în vedere, însă, cum arată lotul, Rapid nu poate spune că nu are soluţii pentru înlocuirea lui Andrei Borza, exclus din lot cel puţin la meciul cu UTA pentru escapada de la finalul meciului cu Poli Iaşi, pierdut de giuleşteni cu scorul de 3-1. El şi Alexandru Albu au fost fotografiaţi într-un club din Iaşi, lucru care le-a adus excluderea din lot şi o amendă.
Printre soluţiile giuleştenilor se numără Cătălin Cîrjan, împrumutat de la Arsenal, Omar El Sawy sau Bădescu. Introducerea oricăruia dintre aceştia înseamnă, însă, că Bergodi va trebui să renunţe la unul dintre oamenii din faţă sau de la mijloc, folosiţi în mod tradiţional.
Andrei Borza era luat în calcul şi pentru convocarea la EURO 2024, însă mai multe surse din cadrul Federaţiei au transmis că selecţionerul Edi Iordănescu a fost dezamăgit de acţiunile tânărului fotbalist după meciul pierdut cu Poli Iaşi.
A patra echipă în clasamentul Ligii 1 este Universitatea Craiova, care şi-a cimentat poziţia după victoria, scor 2-1, cu FC Voluntari. Singurii fotbalişti care se încadrează la regula U21, folosiţi titulari în meciul cu FC Voluntari, sunt Baiaram şi Markovic, în vârstă de 21, respectiv 22 de ani. Cei doi, însă, nu dau impresia că reuşesc să îşi atingă potenţialul maxim, iar asta se vede şi în rezultatele înregistrate de Universitatea Craiova.
De altfel, Marcel Puşcaş, preşedintele celuilalt club din Craiova, FC U, a făcut şi el o analiză a regulii U21 şi a indicat că doar 10 fotbalişti care au fost promovaţi pe baza acestei reguli au reuşit să şi confirme, măcar la nivelul Ligii 1, din 2016 până acum.
"Matematica e simplă:15 cluburi x minimum 3 underi pe an x 8 ani = 360 de tineri beneficiari ai vârstei și șansei. Toți debutați după 2016. E trist să constatăm câți au dispărut de pe radarul performanței profesioniste și câți au apucat-o pe pantă descendentă. Să vedem câți dintre ei au rămas după depășirea vârstei Under 21 in cluburile care le-a oferit șansa forțată de regulă:
CFR - 0
FCSB- 2
CSU- 1
RAPID- 0
VOLUNTARI-0
IAȘI- 0
PETROLUL- 1
DINAMO- 0
SIBIU- 0
UTA- 0
BOTOȘANI- 1
OȚELUL- 1
SEPSI- 2
U CLUJ- 0
FCU 1948- 2
Rezultă un total de 10 tineri din minimum 360 forțati să evolueze in liga profesioniștilor rămasi în cadrul clubului care i-au promovat. Desigur există și un număr, ce-i drept foarte redus, dintre ei care au fost transferați în străinătate.
Exemple rare sunt cazurile Rareș Ilie, Sefer și Mihăilă. De marea majoritate cluburile s-au dispensat îndată ce au depășit vârsta. Cu alte cuvinte n-a mai fost nevoie de ei", a scris Marcel Puşcaş.
Aşadar, nu putem să nu ne întrebăm un lucru simplu. Regula U21 ajută sau nu fotbalul românesc?
FC Botoşani a câştigat meciul restant cu FCSB, din tur,...
Olimpiu Moruţan, fotbalistul...
După informaţia conform căreia...
Rapid o întâlneşte în deplasare pe CFR Cluj, iar Marius...
FC Botoşani a câştigat meciul restant cu FCSB, din tur,...
Fuchse Berlin şi-a luat revanşa în faţa lui Dinamo în...
Olimpiu Moruţan, fotbalistul...
România a pierdut în faţa...