Echipa nationala "Regula U21 ne-a ajutat să supravieţuim". De ce era echipa naţională mai puternică acum 30-40 de ani
Data publicării:
Regula U21 a fost intens criticată de-a lungul timpului atât de unii antrenori, cât şi de finanţatori din fotbalul românesc. Este, însă, ea bună pentru România? 

"Dacă nu o aveam, mai aveam echipă naţională? Să ne uităm la ei, că toţi au trecut pe la U21. Nu spun că regula U21 i-a făcut, au fost făcuţi de cluburi, dar regula U21 a forţat nota ca ei să fie prezenţi în teren permanent. Ăsta e un lucru pozitiv. Pentru că dacă nu era obligaţia asta, poate aceşti jucători nu erau în teren. Spuneau antrenorii că deşi e talentat, nu îl bagă azi, ar fi băgat pe altul mai experimentat. 

Aşa că regula U21 este o regulă care eu cred că ne-a ajutat să supravieţuim. Aşa cum a fost ea", a declarat Mihai Stoichiţă în exclusivitate pentru DC Sport. 

Legea dorită de fostul ministru Eduard Novak nu ar fi putut fi aplicată, spune directorul FRF. Dar ar fi ajutat!

Eduard Novak, fost ministru al Sportului din partea UDMR, a vrut să implementeze o regulă conform căreia echipele din România să aibă în componenţă un procentaj anume de sportivi români. Directorul tehnic al FRF spune, însă, că aceasta nu ar fi putut fi implementată. 

"Nu poţi să faci la nivel european asta, pentru că intri în conflict cu legile comunităţii europene. Într-adevăr, ne-am dori să avem mai mulţi jucători crescuţi în România, educaţi în România. Pentru că, până la urmă, ei au dreptul să joace în echipele noastre naţionale. Dar cred că regulile astea duc la creşterea numărului de jucători care vor forma masa de jucători la toate nivelurile, C, B, A. Chiar dacă ei nu ajung la echipa naţională. 

Dacă stăm bine să ne gândim, pe vremuri, când jucam şi eu, nu aveam străini, aveam doar români. Şi ne întrebăm de ce aveam naţionale puternice. Spre exemplu, la fotbal aveam o grămadă de vârfuri şi nu ştiai pe care să îl alegi. Erau toţi posibili candidaţi pentru echipa naţională. Jucau Dumitrache, Cămătaru, Dudu Georgescu, nea Nelu Oblemenco, Mircea Sandu. Trebuia să iei doi pentru echipa naţională. Să mă scuze alţii pe care nu i-am menţionat. Atunci, datorită faptului că erau foarte mulţi jucători români care evoluau etapă de etapă, ajungeai să ai 10 fotbalişti pe un post. Fiind toţi români, la 18 echipe în Divizia A... La fundaşi centrali aveam Dinu, Sandu Gabriel, Păltinişan, Tilihoi. Nici nu ştii pe cine să iei. 

Adi Mutu, spre exemplu, meci de meci s-a antrenat cu cei mai buni fundaşi, pentru că toţi cei din Divizia A erau buni, puternici. Şi nici nu eram la fel de protejaţi ca acum, de regulament, când aproape orice atingere e fault. Nu ştiai pe unde să te ascunzi uneori", a concluzionat Mihai Stoichiţă. 

Youtube video image


Autorul articolului: Florin Răvdan
Categorie: Echipa nationala
Tagurile articolului: mihai stoichita  nationala  regula  romania  straini  u21 

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Superliga Romaniei Petrolul, meci de gală cu Vitesse Arnhem la centenar

Clubul de fotbal Petrolul Ploieşti pregăteşte un...

Superliga Romaniei Rapid confirmă. Clinton N'Jie NU a primit cartea verde

După apariţia informaţiilor conform cărora Clinton...


logo icon Cele mai citite
Agerpres

Becali s-a decis. Patru fotbalişti ai campioanei, scoşi din echipă după remiza cu FCSB

Sursa: Agerpres

Licitaţie internaţională pentru Dennis Man, anunţată de Corriere dello Sport. "Preţul începe de la 30 de milioane"

Sursa: Agerpres

Dorinel Munteanu a prefaţat duelul cu Dinamo. Ce le-a cerut jucătorilor

Sursa: Agerpres

HC Rapid îşi aduce antrenor de la Barcelona

pixel