Jocurile Olimpice ROlimpici - Alina Rotaru-Kottmann, sărituri pentru a treia oară la Jocurile Olimpice
Data publicării:
Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 89 de sportivi calificați la această ediție, iar DC Sport vi-i face cunoscuți pe toți. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă prezintă zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franței.

Atleta Alina Rotaru-Kottmann și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Paris la săritura în lungime, încă din luna august a anului trecut. Aceasta a reușit să sară 6.96m, cu 10 cm peste baremul de calificare (6.86m), la reuniunea atletică de la Inneringen (Germania), eleva lui Mihai Corucle stabilind cea mai bună performanță personală.

Tot în luna august, Alina a cucerit medalia de bronz în proba de săritură în lungime la Campionatele Mondiale de atletism de la Budapesta, cu 6,88m.

Săritoarea legitimată la CSA Steaua București a fost cea de-a șasea sportivă calificată la JO 2024 din totalul de 89 de sportivi români. Pentru Alina Rotaru Kottmann, Paris 2024 va fi cea de-a treia ediție a Jocurilor Olimpice la care va participa, după Rio 2016 și Tokyo 2020.

Alina trăiește în Germania de 10 ani, dar reprezintă România la Olimpiadă 

Sportiva se antrenează de 10 ani în Germania, întrucât condițiile de antrenament sunt mult superioare celor din țara noastră, dar acest lucru nu a determinat-o să renunțe la a mai reprezenta România în cadrul competițiilor oficiale.

„Au trecut deja 10 ani de când sunt în Germania, în Suttgart. M-am dus inițial într-un cantonament, după aceea mi-am întâlnit noul antrenor, pe Mihai Corucle. Inițial, am mers în 2014, în mai multe orașe din Germania, în cantonament, pentru că au condiții de pregătire superioare nouă.

„Ceea ce-mi lipsește cel mai mult este familia - părinții, pentru că ei încă locuiesc aici și prietenele mele. Familia este alături de mine, au fost în Budapesta, vor fi și în Paris alături de mine și acest lucru mă ajută foarte mult.”, a spus Alina Rotaru-Kottmann, la emisiunea „Drumul spre Paris”.

În cadrul Olimpiadei de la Rio de Janeiro, sportiva s-a clasat pe locul al 18-lea, pe când la Tokyo, Alina a reușit să se poziționeze pe a 17-a treaptă.

Săritoarea în vârstă de 31 de ani s-a clasat pe primul loc în competiția de săritură în lungime, la Campionatele Naționale în aer liber de la Pitești, din anul 2015. 

Înainte de Olimpiada desfășurată la Rio de Janeiro, în 2016, cea mai bună performanță din sezon - 6.67m, a înregistrat-o în iulie, același an.

Trei ani mai târziu, românca a fost inclusă în „Samurai 2020”, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediției de vara a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Primii pași în atletism

Alina Rotaru s-a născut în București și a început atletismul la vârsta de 7 ani, la Clubul Sportiv Dinamo București. Ea a obținut rezultate de marcă în probele de 100m, săritura în înălțime și săritura în lungime .

„Îmi place mult să revin în România, sunt din București și îmi place orașul. La vârsta de 7 ani...am cochetat cu mai multe sporturi, înainte să ajung la atletism. Dar eu i-am rugat pe părinții mei să mă aducă...și m-au dus. Atunci am început la Clubul Sportiv Dinamo București. După aceea, am venit CSA Steaua. Clubul care a investit în mine este CSA Steaua. 

Eu am vrut neapărat să alerg ca Gabriela Szabo, pentru că pe ea am văzut-o pe o sticlă de apă minerală și ca ea am vrut să ajung. Ea devenise campioană olimpică în acel an și îmi doream foarte mult să ajung la atletism, ca să alerg. M-au lăsat să alerg, fiind copil...am făcut probe lungi, dar după câțiva ani, aveam mai mult talent la probele de sărituri și viteză.

Tranziția spre proba de săritură în lungime a venit la vârsta de 15 ani, când am participat și la săritura în înălțime și la săritura în lungime. Prima mea dragoste este săritura în înălțime. Am doborât, la 14 ani, recordul nemaifiind bătut de 25 de ani, am sărit 1,76 m.”, a mai spus Alina Rotaru-Kottmann.

Primul obiectiv la Jocurile Olimpice, calificarea în finală

Chiar dacă mulți sportivi declară că luptă pentru o medalie olimpică, Alina a fost sinceră și a afirmat că accederea, mai întâi, în finala Jocurilor Olimpice de la Paris, este mult mai importantă pentru ea, întrucât recunoaște talentul și competiția acerbă din cadrul sportului pe care îl practică.

„Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Jocurile Olimpice nu se compară cu niciun alt concurs! Eu sper într-o finală, asta este cel mai important - concursul de calificări, pentru mine, este foarte greu.

Obiectivul principal este să ajung, mai întâi, în finală. Iar în finală, tot ce e posibil!”, a mărturisit Alina Rotaru-Kottmann.


Autorul articolului: Iulia Horovei
Categorie: Jocurile Olimpice

logo icon Articole similare


logo icon Cele mai noi articole

Handbal România, demolată şi în al doilea meci la Golden League

Naţionala de handbal feminin a României a pierdut şi al...


logo icon Cele mai citite
Sursa: Agerpres

Mircea Lucescu s-a enervat după ce a auzit că şi Suedia se alătură celor din Kosovo la TAS contra României

Agerpres

România, în urna a treia pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO U21

Sursa: Agerpres

Semnal de alarmă după meciurile din Liga Naţiunilor: Suntem pe cale să pierdem tot ce am câştigat cu Edi Iordănescu

Sursa: Agerpres

Alex Pop e dorit de Dinamo, dar Oţelul l-ar putea pierde şi pe Juri Cisotti

pixel